Κεραμέως: Καλύπτει το Κολλέγιο Αθηνών για τον κανονισμό περί σεξουαλικής παρενόχλησης - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
18
Σεπτέμβριος
Back
Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε την εταιρεία με το βίντεο γονιμότητας

Κεραμέως: Καλύπτει το Κολλέγιο Αθηνών για τον κανονισμό περί σεξουαλικής παρενόχλησης

Για «χλιάρη» απάντηση που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα κατηγόρησε το ΥΠΑΙΘ και τη Νίκη Κεραμέως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρακτική του Κολλεγίου Αθηνών να αγνοήσει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που εντόπισε «διάθεση συγκάλυψης» σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στην απάντηση του ΥΠΑΙΘ αναφέρεται ότι: «η εποπτεία των Ιδιωτικών Σχολείων ασκείται από τις οικείες περιφερειακές υπηρεσίες (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.682/1977 (ΦΕΚ 244 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Αναφορικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4713/2020, κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει έγγραφο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ρυθμίζει την εσωτερική οργάνωση του σχολείου, τους όρους και τη διαδικασία υπό τους οποίους γίνονται δεκτοί και φοιτούν στο σχολείο οι μαθητές, καθώς και τις υποχρεώσεις των μαθητών και των γονέων ή κηδεμόνων αυτών. Διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός κοινοποιείται από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τον αναπέμψει μόνον σε περίπτωση αντίθεσης συγκεκριμένου όρου του Κανονισμού προς ρητή διάταξη νόμου. Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. Ε.Π. 670/14-06-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών για το σχολικό έτος 2021-2022 κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία με αρ. πρωτ. 6494/22-06-2021».

Στην συνέχεια το υπουργείο Παιδείας επικαλείται ότι «στο ανωτέρω έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕ Β΄ Αθήνας σημειώνεται ότι ο στην εν θέματι ερώτηση αναφερόμενος «Κανονισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Περιστατικών Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης» δεν περιλαμβάνεται στον προαναφερθέντα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Κολλεγίου. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν προβλέπονται εκ του Νόμου οδηγίες για τη σύνταξη «Κανονισμού Πρόληψης» στα σχολεία ή υποχρέωση για υποβολή και έλεγχό τους από την εποπτεύουσα αρχή». Μάλιστα προστίθεται πως «εν προκειμένω, στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 186/20-6-2022 έγγραφο του Κολλεγίου Αθηνών, που απεστάλη ως απάντηση στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 669/14-6-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, αναφέρεται ρητά ότι ο «Κανονισμός Πρόληψης» του Κολλεγίου Αθηνών δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου, ο οποίος έχει κοινοποιηθεί στην Διεύθυνση ΔΕ Β΄ Αθήνας. Συνιστά πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στις 2 σχολικές μονάδες του, με σκοπό να εκπαιδεύσει το σύνολο της σχολικής του κοινότητας στην αναγνώριση, πρόληψη, καταγγελία και αντιμετώπιση κάθε μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης».

«Στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 186/20-6-2022 έγγραφο υπογραμμίζεται ότι λαμβανομένων υπ’ όψιν των προβληματισμών που επισημάνθηκαν στο ΕΕΙ από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο εν λόγω κανονισμός βρίσκεται ήδη υπό διαδικασία βελτίωσης. Τέλος, επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κάθε ιδιωτικού σχολείου ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης»., καταλήγει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι:

Ότι πράγματι ο συγκεκριμένος Κανονισμός ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης, αφού αποδέχεται τη θέση του Κολλεγίου ότι ο Κανονισμός αυτός δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού.

Ότι μετά τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη και αφού προηγήθηκε η ερώτησή του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (σε συνέχεια σχετικού ρεπορτάζ του NEWS247) το υπουργείο Παιδείας απευθύνθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών και ενημερώθηκε ότι ο Κανονισμός είναι σε διαδικασία «βελτίωσης». Και πάλι, όμως, χωρίς να τον ελέγξει αρμόδιο κρατικό όργανο αφού το υπουργείο αποδέχεται ότι δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κάθε ιδιωτικού σχολείου ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Ως προς το τελευταίο, θα πρέπει να επισημάνουμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία ουδόλως λύνει το πρόβλημα. Η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνίσταται σε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα συντάσσονται και θα εγκρίνονται με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ο νόμος ορίζει για τα δημόσια σχολεία, (ήτοι με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με τη συμμετοχή των μαθητών) προκειμένου να διασφαλίζεται απόλυτα η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας» τονίζει ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι «η διαφοροποίηση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι παντελώς αναιτιολόγητη και δημιουργεί εύλογες απορίες στη σχολική κοινότητα».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!