Η ΠΟΣΥΠ «νίκησε» την Κεραμέως στα Υπηρεσιακά Συμβούλια! - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
Back

Η ΠΟΣΥΠ «νίκησε» την Κεραμέως στα Υπηρεσιακά Συμβούλια!

Με τις ΥΑ 106171/Γ2/02-09-2022 (ΑΔΑ:6Χ7Ε46ΜΤΛΗ-9ΡΨ) και 97471/Γ2/03-08-2022 (ΑΔΑ:ΨΙΡΟ46ΜΤΛΗ-1Ω8)ορίστηκαν ως αιρετοί εκπρόσωποι των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, στο ΚΥΣΔΙΠ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού), οι εκπρόσωποι που ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ από την ΠΟΣΥΠ, σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 3 του ΠΔ182/2004          ¨ στις περιπτώσεις έλλειψης  τακτικών ή αναπληρωματικών μελών ή και των τεσσάρων αιρετών μελών των Συμβουλίων, ορίζονται εκπρόσωποι για τη συμμετοχή στο Συμβούλιο από τις οικείες πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των διοικητικών υπαλλήλων.¨

Το ίδιο έγινε και στα 13 ΠΥΣΔΙΠ (Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Διοικητικού Προσωπικού), όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών εκπρόσωπων των υπαλλήλων, μονίμων και ΙΔΑΧ, ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ  από τα οικεία Πρωτοβάθμια Σωματεία των διοικητικών υπαλλήλων και κατόπιν ορίστηκαν με ΥΑ.

Όλοι οι ανωτέρω ορισμοί έγιναν κατόπιν ειδικής εντολής της Υπουργού η οποία  δόθηκε στην Υπηρεσία, στις 03 Ιουνίου 2022,  για τον ορισμό των εκπροσώπων των υπαλλήλων μονίμων και ΙΔΑΧ, σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 3 του ΠΔ182/2004,   και αφού είχε  παραιτηθεί το σύνολο σχεδόν των αιρετών εκπροσώπων μας  των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, δηλαδή του ΚΥΣΔΙΠ και των 13 ΠΥΣΔΙΠ.

Η ειδική αυτή εντολή δόθηκε για να εξευρεθεί λύση στο διοικητικό και νομικό αδιέξοδο που είχαν περιέλθει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας!

Αυτό αποτελεί νίκη της ΠΟΣΥΠ, διότι η Υπουργός μη έχοντας άλλες διοικητικές ή νομικές επιλογές, αναγκάστηκε να υιοθετήσει την  εφαρμογή της  παρ.7 του άρθρου 3 του ΠΔ182/2004 και σύμφωνα με την απαίτηση της ΠΟΣΥΠ!

 Η υπαναχώρηση της Υπουργού επήλθε, 6 μήνες μετά τους  παράτυπους και αντιδεοντολογικούς ορισμούς των αιρετών εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, στο ΚΥΣΔΙΠ και στα περισσότερα ΠΥΣΔΙΠ, παρά τις μαζικές και επαναλαμβανόμενες παραιτήσεις του συνόλου σχεδόν των υποψηφίων αιρετών, οι οποίοι στηρίζοντας τις αποφάσεις της ΠΟΣΥΠ, συμμετείχαν στην αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία και στον πιθανό ορισμό τους, μετά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στις 29 Οκτωβρίου 2021, για την  εκλογή των αιρετών  στα Υπηρεσιακά  Συμβούλια.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΣΥΠ είχε καταγγείλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 29 Οκτωβρίου 2021,  την οποία επέβαλε η Υπουργός Παιδείας, με αυταρχικό τρόπο, ακυρώνοντας μάλιστα την ήδη διεξαχθείσα δια αλληλογραφίας ψηφοφορία και είχε κηρύξει αποχή από αυτήν!

Ο κλάδος των διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης,  σε ποσοστό άνω του 90% απείχε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία!

 Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΣΥΠ μετά από την γνωστοποίηση των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της 29ης Οκτωβρίου είχε καταγγείλει   ότι η διεξαχθείσα ψηφοφορία, ήταν παράνομη!

 Όλη η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διεξήχθη με την χορήγηση λευκών ψηφοδελτίων από την ¨Ψηφιακή Κάλπη Ζευς¨   γεγονός που δεν προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο αλλά και από την ρητή αναφορά  στην εγκύκλιο 131582/Γ2/18-10-2021               του ΥΠΑΙΘ για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου ρητώς αναφέρεται: «Λευκά ψηφοδέλτια δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

 Επίσης μετά την  διαλογή και καταμέτρηση, σε πολλές ψηφιακές κάλπες ( ΠΥΣΔΙΠ Ιονίων Νήσων, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος) διαπιστώθηκε η ύπαρξη περισσοτέρων ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων από τους ψηφίσαντες, γεγονός που είχε καταστήσει  την ψηφοφορία άκυρη.

Για τα ΠΥΣΔΙΠ αυτά η Υπουργός δεν όρισε επί ένα εξάμηνο τα αιρετά μέλη  τους, διότι και η ίδια είχε προφανώς  αποδεχτεί την ακυρότητα της ψηφοφορίας!

Άλλωστε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΠ Σάββας Φωτιάδης είχε προειδοποιήσει την Υπουργό για άμεση προσφυγή στον εισαγγελέα αν γινόταν ορισμός σε αυτά ειδικά τα ΠΥΣΔΙΠ.

 Επιπλέον σε καμία ψηφιακή κάλπη δεν βρέθηκε ούτε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, γεγονός που είναι χαρακτηριστικό για την αξιοπιστία της ψηφοφορίας, το πληροφοριακό σύστημα δεν τα εντόπισε, διότι υπήρχε λάθος παραμετροποίηση του!

Τέλος δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για επαναληπτική ψηφοφορία  στις παραπάνω ηλεκτρονικές κάλπες, τόσο στο Νόμο (ΦΕΚ944 τΒ/2021), όσο  και στην σχετική ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.37,21,/1301/οικ. 7022/20-04-2021 για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 Για την δυνατότητα διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, χρειάστηκε να νομοθετηθεί  ειδική διάταξη (ΦΕΚ τΒ΄4758/2020, άρθρο 5), ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των διοικητικών υπαλλήλων, δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόβλεψη και συνεπώς η όλη διαδικασία σε τουλάχιστον έξι ΠΥΣΔΙΠ, ήταν αδιέξοδη!

Άλλωστε και η ΑΔΕΔΥ  στις 18 Νοεμβρίου 2021 ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας την άμεση ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, υπερασπιζόμενη την νομιμότητα και τις θέσεις της ΠΟΣΥΠ.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!