Τετάρτη
20
Σεπτέμβριος
Back

Δημόσια ΙΕΚ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις -Ποιοι μπορούν να μπουν

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ως συνήθως, ξεκινούν οι αιτήσεις των υποψήφιων σπουδαστών για τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Σε αντίθεση με όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν το δρόμο των ιδιωτικών ΙΕΚ, όπου εκεί υπάρχει η ύπαρξη διδάκτρων, τα δημόσια ΙΕΚ δεν απαιτούν χρηματικά ποσά, με τη φοίτηση σε αυτά να είναι δωρεάν, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.

Φέτος, πάνω από 5.892 θέσεις επιπλέον δόθηκαν για τους αποφοίτους Λυκείου, με τον συνολικό αριθμό να εκτοξεύεται στις 22.436 θέσεις.

Υπάρχουν πάνω από 100 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ για να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Το κλειδί για να μπείτε στα δημόσια ΙΕΚ είναι το παράλληλο μηχανογραφικό. Το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ συμπληρώνεται από τους αποφοίτους Λυκείου, ασχέτως αν έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και παράλληλα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στις επιλογές τους και διαβατήριο για την εισαγωγή τους αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου. Τα Δημόσια ΙΕΚ επιλέγουν βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας που έχει το καθένα ξεχωριστά τους εισακτέους, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και κοινωνικά ή άλλα κριτήρια. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας με κάθε δημόσιο ΙΕΚ αλλά κια όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν.

Δημόσια ΙΕΚ υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν  ένα ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Κατά την προσέλευσή τους στα κατά τόπους ΔΙΕΚ οι επιτυχόντες υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν: Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους. Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Απολυτήριο ΕΠΑΛ κ.λπ.) και όχι πτυχία ανώτερης βαθμίδας (ΑΕΙ, ΤΕΙ). Τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια).
Οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν την ειδικότητα της επιλογής τους πρακτικά κάνουν «προκράτηση» της θέσης τους και καλούνται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, εφόσον πετύχουν την εισαγωγή τους, να εγγραφούν στο Δημόσιο ΙΕΚ. Η ενημέρωση για την επιτυχή εισαγωγή τους σε κάποιο ΙΕΚ γίνεται παράλληλα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Ιουλίου.

Μεταξύ των δημοφιλών επιλογών είναι: Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων, στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας, Βοηθός Φαρμακείου, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα / Web designer – developer / videogames), Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Ναυτιλίας.

Τελευταία νέα:

Καλοκαιρινή άδεια-επίδομα: Τι ακριβώς δικαιούστε

ΥΠΕΣ: Εγκρίνει 155 προσλήψεις σε Δήμους και ΝΠΔΔ (απόφαση)

ΑΣΕΠ: “Τρέχουν” 139 προσλήψεις σε Δήμους της Αττικής

Σε πλήρη ισχύ η μαζικότερη επιδότηση για αντικατάσταση οχημάτων

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!