Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για επτά περιφέρειες (χάρτης)
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αναμένεται για αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, τμημάτων της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα, στις εξής περιοχές ισχύει έντονη προειδοποίηση για κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Εύβοιας και νησί Σκύρος)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου και νήσος Σαμοθράκη)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Χίου)
Η ΓΓΠΠ έχει ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, τις περιφερειακές και δημοτικές δομές των περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την αποτροπή και άμεση διαχείριση τυχόν περιστατικών πυρκαγιάς.
Οδηγίες προς τους πολίτες και περιορισμοί λόγω υψηλής επικινδυνότητας
Η Πολιτική Προστασία απευθύνει ισχυρές συστάσεις προς όλους να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που ελλοχεύουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, η χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες (όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά η καύση υπολειμμάτων αγροτικών εργασιών.
Σε εφαρμογή τελούν ειδικά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Συστάσεις και οδηγίες της Πυροσβεστικής
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνει:
- Να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης έναντι ενδεχόμενης αμέλειας, αποφεύγοντας ενέργειες στην ύπαιθρο που δύνανται να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως «κάψιμο χόρτων», η χρήση μηχανημάτων με σπινθήρες, η καύση σε αγρούς και άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες.
- Να παρακολουθούν οι πολίτες τις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter).
- Να ειδοποιούν ΑΜΕΣΑ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 αν αντιληφθούν εκδήλωση πυρκαγιάς.
Όπως δηλώνει και το Πυροσβεστικό Σώμα, όλοι θα πρέπει «να παραμένουν ιδιαιτέρως προσεκτικοί και σε περίπτωση ανάγκης να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την ασφάλειά τους».
Για πρόσθετες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας από δασικές πυρκαγιές, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Προτεινόμενα άρθρα
23.05.2026 | 21:32
23.05.2026 | 20:03






