Βαριά «καμπάνα» από Κομισιόν για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων – 73.000 την ημέρα καλείται να πληρώσει η Ελλάδα

Την  επιβολή προστίμων  στην Ελλάδα, με ένα κατ” αποκοπή ποσό ύψους 14.904.736 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με νέα προσφυγή της για πλημμελή  διαχείριση  επικίνδυνων αποβλήτων.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη δικαστική απόφαση , η Ελλάδα εξακολουθεί όπως τονίζεται, να μη συμμορφώνεται με τα πρότυπα της Ε.Ε.

Τα επικίνδυνα απόβλητα δεν πρέπει να αναμειγνύονται με άλλες ροές αποβλήτων, επειδή συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία σε σχέση με τα μη επικίνδυνα απόβλητα. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένα αυστηρότερο σύστημα ελέγχου.

Η δικαστική απόφαση του 2009 σημείωνε την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διάφορων ειδών επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα ιατρικά απόβλητα και οι χημικές ουσίες, τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο (πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)] και πολυχλωροτριφαινύλια (PCT).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμορφωθεί, η Ελλάδα πρέπει:

  •  να καταρτίσει κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων
  • να δημιουργήσει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την αναγέννηση ελαίων, την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, την ανακύκλωση συσσωρευτών ή την ανάκτηση ορισμένων μετάλλων
  • να αντιμετωπίσει το ζήτημα των παλαιών αποβλήτων που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά, έως ότου καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους

Η Ελλάδα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί πλήρως εντός του 2013. Ωστόσο, το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επίλυση του προβλήματος, η θέσπιση ενός κατάλληλου εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και, έως σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει κάποιο αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης.

Ύστερα από πρόταση του επιτρόπου Περιβάλλοντος Janez Potočnik, η Επιτροπή, κατόπιν τούτου, παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, ζητώντας την επιβολή προστίμων.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!