θεσσαλία-της-αλληλεγγύης-άμεσα-ενημέ-267678
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 07.02.2013 | 13:16

Θεσσαλία της Αλληλεγγύης: Άμεσα ενημέρωση για την επένδυση στον ΟΣΕ Βόλου

Να ζητήσουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης άμεσα ενημέρωση από τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της σχεδιαζόμενης επένδυσης στον ΟΣΕ Βόλου και στο αμαξοστάσιο στη Νέα Ιωνία, ώστε να έχουν την ευκαιρία το περιφερειακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και όλοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία να συζητήσουν για το θέμα, ζητούν με ανακοίνωσή τους η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» και ο επικεφαλής της Κώστας Πουλάκης.

«Ασφαλώς, δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη αξιοποίησης ακινήτων του ΟΣΕ, ούτε υποστηρίζουμε ότι η περιουσία του Οργανισμού πρέπει να παραμένει ανεκμετάλλευτη. Ωστόσο, οποιαδήποτε αξιοποίηση πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να αποβαίνει προς όφελος και του Δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου», σημειώνουν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

Σε σχέση με τα σχέδια αξιοποίησης της περιουσίας του ΟΣΕ στην περιοχή του Βόλου, και συγκεκριμένα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου και του Αμαξοστασίου της Νέας Ιωνίας, μέσω του προγράμματος Jessica και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, θα θέλαμε κατ’ αρχάς να εκφράσουμε την ανησυχία μας. Πράγματι, με δεδομένη την παράλληλα εξελισσόμενη πορεία εκποίησης του συνόλου των δημόσιων ακινήτων και υποδομών – παρ’ όλο που η συγκεκριμένη διαδικασία δεν γίνεται μέσω ΤΑΙΠΕΔ – είναι ορατός ο κίνδυνος να αποξενωθεί πλήρως το κοινωνικό σύνολο από οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.

Ασφαλώς, δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη αξιοποίησης ακινήτων του ΟΣΕ, ούτε υποστηρίζουμε ότι η περιουσία του Οργανισμού πρέπει να παραμένει ανεκμετάλλευτη. Ωστόσο, οποιαδήποτε αξιοποίηση πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να αποβαίνει προς όφελος και του Δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου. Σχετικά λοιπόν με τις εν προκειμένω σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι :

Πρώτον, τόσο ο χώρος του Σιδηροδρομικού Σταθμού όσο και το πρώην Αμαξοστάσιο στη Ν. Ιωνία θεωρούνται ακίνητα «φιλέτα», υψηλής οικονομικής αξίας, αλλά και μεγάλης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, αφού βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε περιοχές πυκνής δόμησης και σε αλληλεξάρτηση με τους άλλους χώρους και υποδομές της περιοχής (λιμάνι, περιφερειακό και αστικό οδικό δίκτυο, γήπεδο κ.λπ.). Επομένως, με δεδομένο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση και αξιοποίηση θα επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των κατοίκων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή και να γίνει μόνο μέσα από πραγματική δημόσια διαβούλευση των φορέων της περιοχής.

Δεύτερον, ο μεν Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βόλου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο νεώτερο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, επιτηρείται από την 5η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και κάθε επέμβαση πρέπει να τύχει της έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο δε χώρος εντός του οποίου βρίσκεται το Αμαξοστάσιο της Νέας Ιωνίας έχει χαρακτηριστεί επί Δημαρχίας Φούσκη χώρος πρασίνου, στον οποίο δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Τρίτον, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι υπάρχουσες αποθήκες του ΟΣΕ, καθώς και τα άλλα οικήματα επί της οδού Φερρών, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, θα μετεγκατασταθούν για να συνεχιστούν οι δραστηριότητες που στεγάζονται σε αυτά τα κτήρια.

Τέλος, η διαδικασία, αλλά και το οικονομικό όφελος της επένδυσης, θα πρέπει να είναι τέτοιο που αφενός μεν να διασφαλίζει απολύτως το δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία επί του ακινήτου, αφετέρου δε να αποκομίζει επαρκές οικονομικό όφελος στο δημόσιο. Τα στοιχεία αυτά δεν διευκρινίζεται αν συντρέχουν στη σχεδιαζόμενη επένδυση, αφού σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες η επένδυση χρηματοδοτείται μέσω τραπεζικού δανεισμού, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι του, καθώς και οι γενικότεροι όροι υπό τους οποίους θα παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα για την πραγματοποίηση επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Με βάση όλες τις παραπάνω επισημάνσεις, θεωρούμε ότι τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και η Δημοτική Αρχή Βόλου, πρέπει να ζητήσουν άμεσα ενημέρωση από τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της σχεδιαζόμενης επένδυσης, ώστε να έχουν την ευκαιρία το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και όλοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία να συζητήσουν για το θέμα.

Από την πλευρά μας, υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση μας είναι η ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν συνολικό αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, που να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες κάθε περιοχής και να προχωράει με την ευθύνη και τον έλεγχο του δημοσίου, ώστε να αποβαίνει πραγματικά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και να προάγει την ποιότητα ζωής των πολιτών και όχι να γίνεται όχημα εκποίησης δημόσιας περιουσίας και μέσο πλουτισμού για λίγους.