θεσσαλία-ένας-επιθεωρητής-για-πάνω-απ-1416284
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 28.01.2026 | 21:20

Θεσσαλία: Ένας επιθεωρητής για πάνω από 200 επιχειρήσεις

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για «ξεδοντιασμένη» Επιθεώρηση Εργασίας σε όλη τη χώρα, κάνει λόγο η εφημερίδα Ριζοσπάστης, επικαλούμενη στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα, με αφορμή όσα έγιναν στη Βιολάντα

Λόγος γίνεται και για την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας, στην οποία υπάγεται η Θεσσαλία, και το αντίστοιχο Τμήμα Επιθεώρησης στα Τρίκαλα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας διαθέτει μόνο 4 άτομα προσωπικό, ενώ το υπόλοιπο Σώμα του νομού απαρτίζεται από μόλις 5 επιθεωρητές!

Σε μια περιοχή λοιπόν με εκατοντάδες επιχειρήσεις, βιομηχανικές μονάδες, αποθήκες, μεταποιητικές δραστηριότητες και χώρους αυξημένης επικινδυνότητας, οι επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας είναι ελάχιστοι.

Με βάση τα στοιχεία σε ολόκληρη την Περιφέρεια υπηρετούν μόλις λίγες δεκάδες επιθεωρητές, όταν οι ανάγκες απαιτούν τουλάχιστον τον διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό.

Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων η κατάσταση είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική: Ελάχιστοι επιθεωρητές καλούνται να ελέγξουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, καλύπτοντας τεράστια γεωγραφική περιοχή. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ένας επιθεωρητής μπορεί να έχει στην ευθύνη του 100, 200 ή και περισσότερους χώρους εργασίας, καθιστώντας αδύνατο τον ουσιαστικό και τακτικό έλεγχο.

Οι έλεγχοι, όταν γίνονται, είναι συνήθως κατόπιν καταγγελίας και όχι προληπτικοί, ενώ συχνά περιορίζονται σε τυπικές συστάσεις.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.