Τατούλης: Πέραν του αναμενομένου, η στήριξη Χαν

Πέραν του αναμενομένου ήταν η στήριξη του πολιτικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τονίζοντας παράλληλα ότι χαρακτήρισε τις Αιρετές Περιφέρειες ως το Α και το Ω για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο κ. Χαν, όπως πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, χαρακτήρισε καινοτόμα και πρωτοπόρα την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάπλαση των ΧΑΔΑ. Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να διαθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα στη νέα περίοδο για αυτό το σκοπό, αν και, όπως τόνισε ο κ. Τατούλης, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και χωρίς προβλήματα χρηματοδότησης.

Ειδική αναφορά στα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όπου εκτός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, προετοιμάζονται με τη διαδικασία αυτή η μαρίνα της Μονεμβασιάς, το αεροδρόμιο της Τρίπολης και η επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ο κ. Χαν επιβεβαίωσε ότι το ΠΕΠ Πελοποννήσου αποτελεί ένα δυναμικό πρόγραμμα. Κάνοντας μια σύντομη παρουσίασή του ο Περιφερειάρχης σημείωσε τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το χρόνο παραλαβής του. Ειδικότερα, κατά το χρόνο παραλαβής του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, οι εντάξεις ήταν στο 35 %, οι συμβασιοποιήσεις στο 12 % και οι εκταμιεύσεις στο 8 %, με έργα μάλιστα γέφυρες από το Γ΄ ΚΠΣ, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμες ώριμες μελέτες για εντάξεις νέων έργων. «Πολύ σύντομα δώσαμε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αυτό και αυτή τη στιγμή οι εντάξεις βρίσκονται στο 130 % με στόχο στο τέλος του έτους να είναι στο 170%, οι συμβασιοποιήσεις στο 74% και στόχο στο τέλος του έτους το 90% και εκταμιεύσεις στο 37% και στόχο για το τέλος του έτους στο 65%», ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.

Πέραν του ΠΕΠ Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης ενημέρωσε παράλληλα ότι, λόγω της εμπειρίας και της σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, εκτελείται ένα ισόποσο σχεδόν πρόγραμμα στα τομεακά των Υπουργείων, όπου στο ΥΠΟΜΕΔΙ εκτελούνται έργα ύψους 120 εκατομμυρίων και θα υποβληθούν άμεσα και άλλα έργα ύψους 100 εκατομμυρίων σε πλήρη ωριμότητα, στο Μπαλτατζής εκτελούνται έργα 110 εκατομμυρίων, στο ΕΠΠΕΡΑΑ εκτελούνται έργα 180 εκατομμυρίων και στο Αλιείας εκτελούνται έργα 12 εκατομμυρίων ευρώ.  Όσον αφορά τα ημιτελή έργα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι από τον αριθμό των 85 έργων κατά την παραλαβή του ΕΣΠΑ, τη στιγμή αυτή υπάρχουν μόνο 2 ημιτελή και τα οποία θα ολοκληρωθούν κανονικά.

Ινστιτούτο Έρευνας Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας

«Το Ινστιτούτο Έρευνας Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας είναι το μεγάλο μας στοίχημα για να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της Περιφέρειάς μας και να συνδέσουμε τα αποτελέσματά του με τη βιομηχανία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η πρώτη έκπληξη, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Χαν, ο οποίος δήλωσε ότι θα το στηρίξει προσωπικά και ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί στόχο όχι μόνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και όλων των Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Η δεύτερη έκπληξη είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Τρίτη έκπληξη είναι το ενδιαφέρον του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή και στέλεχος της ΝΑΣΑ κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας και τόνισε ότι θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τμημάτων πανεπιστημίων και ινστιτούτων για έρευνα στο κέντρο αυτό, αλλά και, το κυριότερο, τη σύνδεση με μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι, αφού διευθετηθούν τα νομικά ζητήματα σύστασής του, θα χωροθετηθεί στην Κορινθία προκειμένου να βρίσκεται εγγύτερα στη βιομηχανική της ζώνη, αλλά και στην κρίσιμη μάζα της Αττικής. «Το γεγονός ότι το συμπεριλαμβάνει στα συμπεράσματά του ο Χαν καταδεικνύει τη βαθιά πολιτική σημασία της ίδρυσης ενός τέτοιου Ινστιτούτου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.

Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Πελοποννήσου

Με το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων επιτύχαμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, αφού κάνοντας υπερδέσμευση πόρων συμμετέχουμε και στο Πρόγραμμα του Υπουργείου, με το συνολικό κέρδος να αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Συνδράμουμε συνεπώς ουσιαστικά στην παροχή κεφαλαίων κίνησης και εγγυήσεων σε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, στοιχεία που αποτελούν κρίσιμα συστατικά της συνοχής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αφού το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακές, τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Δε χρειάζεται ο κομματικά διορισμένος γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

«Είναι ψευδές ότι ζήτησε η Ένωση Περιφερειών την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Άποψή της είναι ότι Διορισμένος Γενικός Γραμματέας δεν χρειάζεται, αντίθετα απαιτείται η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στα πλαίσια της διοίκησης, όπου η ανέλιξη σε αυτή τη θέση θα προσδιορίζεται από το επίπεδο ικανότητας και όχι την κομματική ταυτότητα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και ξεκαθάρισε ότι η αναφορά αυτή δεν είναι προσωπική, αντίθετα έχει σημείο αναφοράς την ίδια τη δομή.

Διαβάστε επίσης:
Τατούλης: «Να ‘παντρέψουμε’ το δημόσιο με το ιδιωτικό συμφέρον»
Τατούλης: Συνέντευξη για απολογισμό ΕΣΠΑ και επίσκεψη Χαν
Χαν: Έξοδος από κρίση με ενίσχυση Αυτοδιοίκησης και «Καλλικράτη»
Χαν: Χωρίς «φιλικό κλίμα», δεν έρχονται οι επενδύσεις
Χαν: Διήμερη περιοδεία σε περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΤΑΤΟΥΛΗΣ, ΧΑΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!