Σύσκεψη για τα ΚΕΛ Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
1
Οκτώβριος
Back

Σύσκεψη για τα ΚΕΛ Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου

Για το θέμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα 26 Ιουλίου 2013 στη Περιφέρεια Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Χρήστος Μάρκου, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ.Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Δημήτριος Δάβαρης, ο Δήμαρχος Κρωπίας, κ.Δημήτριος Κιούσης, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων κ. Θανάσης Μαργέτης, η Αντιδήμαρχος Ραφήνας, κ. Ηλέκτρα Παπαδημητρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Παύλος Μπατάλης, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ.Γεώργιος Λαζαρόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός ενημέρωσε τους κ.κ.Δημάρχους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, ότι με την από 25/10/2007 απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην υπόθεση C-440/06 η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων σε οικισμούς, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η Αρτέμιδα και η Ραφήνα.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι, όπως έχουμε ενημερωθεί, η υπόθεση επανέρχεται στα αρμόδια όργανα για την επιβολή προστίμων λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Επίσης, τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 του Νόμου 4042/2012, για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται στους Δήμους που έχουν την ευθύνη και παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τους (ΚΑΠ).

Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, το ΥΠΕΚΑ, προωθεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο κ.Σγουρός, δήλωσε την πρόθεση του να υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας, για το οποίο είναι ενημερωμένοι οι κ.κ. Δήμαρχοι, αφού με τον τρόπο αυτό, δίνεται η καλύτερη δυνατή λύση, προστατεύεται το περιβάλλον, διασφαλίζονται οι ευρωπαϊκοί πόροι για το έργο, και αποτρέπονται τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους αντίστοιχους Δήμους και θα έχουν, εφόσον επιβληθούν, καταλυτικές επιπτώσεις στη δυνατότητα λειτουργίας τους.

Ο κ. Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, διατύπωσε την αντίθεση του στη χωροθέτηση του έργου. Ο κ. Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας, συμφωνεί με τη χωροθέτησητου έργου, αλλά διατύπωσε την αντίρρηση του στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης και επιφυλάχθηκε για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας προκειμένου να ενημερώσει πρώτα το Δημοτικό του Συμβούλιο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!