Σγουρός: Να σταματήσει η κυβέρνηση τη νομοθετική αυθαιρεσία ενάντια Δήμων και Περιφερειών - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
24
Ιανουάριος
Back
Σγουρός για αγωγή Πατούλη κατά aftodioikisi.gr: Δεν θα τον σώσουν ούτε οι «χρυσαυγίτες»

Σγουρός: Να σταματήσει η κυβέρνηση τη νομοθετική αυθαιρεσία ενάντια Δήμων και Περιφερειών

Την πάψη των συνεχιζόμενων, πρωτοφανών, αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών νομοθετικών παρεμβάσεών  της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών που αποδυναμώνουν τον ρόλο και τον χαρακτήρα του άμεσα εκλεγμένου από τους πολίτες οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κάλεσε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες νομοθετικές μεθοδεύσεις από το καλοκαίρι του 2019 και μετά (Ν. 4623/2019, 4625/2019, 4635/2019, 4674/2020, και πρόσφατα 4735/2020) και με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα, έχει μεταφέρει κρίσιμες αρμοδιότητες των Περιφερειακών Συμβουλίων στην Οικονομική Επιτροπή, με αποτέλεσμα το όργανο που εκλέγεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία από τους πολίτες και στο οποίο αποτυπώνεται η βούληση της λαϊκής ετυμηγορίας να έχει μετατραπεί σε όργανο διακοσμητικού χαρακτήρα.

Υπογραμμίζει ότι αντίστροφη διαδρομή έχει ακολουθήσει η  ολιγομελής Οικονομική Επιτροπή – της οποίας η εκπροσώπηση των παρατάξεων δεν ακολουθεί αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού πριμοδοτείται η πλειοψηφούσα παράταξη – και σταδιακά έχει μετατραπεί σε πανίσχυρο όργανο αν και σύμφωνα με τον νόμο ο χαρακτήρας της είναι υποβοηθητικός του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα χαρακτηριστικά της αλλοίωσης της λειτουργίας των δύο οργάνων

Χαρακτηριστικό της αλλοίωσης της λειτουργίας των δύο οργάνων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, μικροκομματικές αρμοδιότητες, συνιστά ότι με την αρχική διάταξη του άρθρου 176 του Ν. 3852/2010 (νόμος Καλλικράτη) η Οικονομική Επιτροπή είχε μόλις 8 αρμοδιότητες, το 2018 με τον νόμο του «Κλεισθένη» (Ν. 4555/2018) είχε 13 αρμοδιότητες και πλέον με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών αριθμεί 22.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που πέρασε στην Οικονομική Επιτροπή η Κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της τον τελευταίο χρόνο είναι και ο προγραμματισμός των προσλήψεων προσωπικού, η υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, η απόφαση για σύναψη leasing, η αρμοδιότητα της να λειτουργεί ως «Αναθέτουσα Αρχή» σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, αποκορύφωμα των αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων είναι η νέα πρωτοφανής πρόβλεψη του Ν. 4735/2020 ότι οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής είναι αποκλειστικές (δηλαδή δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι θα λάβει το ίδιο απόφαση για ένα κρίσιμο θέμα).

Μάλιστα, η Οικονομική Επιτροπή, για να μπορεί να παραπέμπει ένα θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει η απόφαση να είναι ομόφωνη, ενώ για να μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή αρκεί η απόφαση να είναι κατά πλειοψηφία.

Οι δηλώσεις του κ. Σγουρού

«Οι νομοθετικές παρεμβάσεις-μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, πλήττοντας ευθέως τον πυρήνα της δημοκρατίας μας και το Σύνταγμά μας, τις αρχές της αντιπροσώπευσης και της αναλογικότητας. Παραβιάζουν ακόμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας  που έχει κυρωθεί με νόμο του κράτους (Ν. 1850/1989) σύμφωνα με τον οποίο η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων γίνεται από όργανα που αποτελούνται από μέλη που εκλέγονται με ελεύθερη, μυστική, ίση, άμεση και καθολική ψηφοφορία. Απευθύνω έκκληση στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό να σταματήσουν τη νομοθετική αυθαιρεσία και τον κατήφορο σε βάρος των Δήμων και των Περιφερειών. Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα λάθη. Η αυτοδιοίκηση υπονομεύεται, η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων ναρκοθετείται. Ολιγομελείς επιτροπές αποφασίζουν για πολύ σοβαρά ζητήματα έως και υποθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κανείς δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια με τη δημοκρατία και να αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!