Πρωτοβουλία των Περιφερειαρχών για προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Πρωτοβουλία για την προστασία της οικογενειακής στέγης, αναλαμβάνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ενόψει της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε., ενόψει της έκδοσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και λόγω της λήξης της προστασίας της α’ κατοικίας στο τέλος του χρόνου.

Το ζήτημα το “έφερε” στη συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να αποφύγουμε τα δράματα. Πρέπει να προλάβουμε την επικείμενη τραγωδία».

Ήδη, τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει εκδώσει ψήφισμα για την προστασία της οικογενειακής στέγης.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέρος των οποίων αναμένεται να υιοθετήσει και η ΕΝΠΕ αφορούν:

Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.
Απαραίτητη κρίνεται ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.
Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας
Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:
Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.
Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:
i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει :
Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.
ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).
iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του. του στην παρούσα κατάσταση.
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΕΝΠΕ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


Αφήστε μια απάντηση