πώς-να-μην-τρώτε-την-αφρικανική-σκ-174604

Πώς να μην… «τρώτε» την αφρικανική σκόνη – Τι μπορείτε να κάνετε

Η σκόνη από την Αφρική, που κάνει όλο και συχνότερα την εμφάνισή της και στη χώρα μας, δεν λερώνει μόνο τα αυτοκίνητά μας. Ο εμπλουτισμός της με τους ρύπους της πόλης την καθιστά επικίνδυνη και για την υγεία.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο για την Προαγωγή Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, τις ημέρες της «επίσκεψης» της σκόνης από την Αφρική, οι πολίτες που έχουν σοβαρά αναπνευστικά και καρδαγγειακά προβλήματα θα πρέπει:

  • Να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
  • Να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση και την έντονη δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους, όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.
  • Να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, να απευθύνονται στον θεράποντα γιατρό τους ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.

ΟΙ ΙΟΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ

Για την αποφυγή της έκθεσης στην αφρικανική σκόνη, η παραμονή σε κλειστούς χώρους δεν αρκεί πάντα. Και αυτό διότι έχει βρεθεί ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, ο αέρας του εσωτερικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι από 2 έως 10 φορές πιο μολυσμένος από εκείνον του εξωτερικού περιβάλλοντος!

Μαγικές λύσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν, ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν ειδικά στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να αερίζουν συχνά τους κλειστούς χώρους, να καθαρίζουν σχολαστικά τα φίλτρα του κλιματιστικού και ενδεχομένως να «επενδύσουν» σε έναν καλό ιονιστή-καθαριστή της ατμόσφαιρας.

Στην αγορά κυκλοφορούν ιονιστές, οι οποίοι απομακρύνουν τη σκόνη και τη γύρη από τον αέρα, τον καθαρίζουν από τον καπνό του τσιγάρου, ενώ αποσυνθέτουν και τα βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.