ΠΟΓΕΣΥ: Η Περ. Ιονίων Νήσων να μην αποδεχθεί συρρίκνωση Γεωτεχνικών Μονάδων

Κάλεσμα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απευθύνει η ΠΟΓΕΣΥ, ζητώντας της να μην αποδεχθεί τη συρρίκνωση των Γεωτεχνικών Μονάδων, που θα θέσουν ως αναποτελεσματική τη λειτουργία τους.

Με επιστολή προς την Περιφέρεια, το ΔΣ της ΠΟΓΕΣΥ ενημερώνει:

Κύριοι,

Στην ΠΟΓΕΔΥ έγιναν καταγγελίες συναδέλφων από τους Νομούς των Ιονίων σχετικά με διακινούμενα σενάρια για δραστική μείωση των Γεωτεχνικών Οργανικών μονάδων στα πλαίσια αλλαγής του Οργανισμού Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται πρώτα από όλα το «καπέλωμα» της αμιγούς Γεωτεχνικής Γενικής Διεύθυνσης μέσω συγχώνευσης με άλλες Γενικές Διευθύνσεις εντελώς ασχέτων αντικειμένων όπως η βιομηχανία ή ο τουρισμός. Προφανώς αντιλαμβάνεστε σε ποια μοίρα θα βρεθεί η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας μέσα σε μια Γενική Διεύθυνση σούπα όπου λόγω υπαλληλικών αναλογιών ο Προϊστάμενος σπάνια θα μπορεί να είναι Γεωτεχνικός και ακόμη και αν είναι δεν θα έχει τον στοιχειώδη χρόνο για να ασχοληθεί σοβαρά με το κατ’ εξοχήν αντικείμενό του. Οι Γεωτεχνικές Οργανικές Μονάδες ασκούν έργο και είναι σε απευθείας συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και  επομένως το προαναφερθέν σενάριο θα δημιουργήσει αδυναμία αποτελεσματικής συνεργασίας με το Υπουργείο αυτό.

Επιπλέον στα σενάρια αυτά προβλέπεται η κατάργηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στην έδρα της Περιφέρειας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον συντονισμό των δράσεων αγροτικής πολιτικής και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου στα νησιά του Ιονίου. Με δεδομένη δε την εκχώρηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες τίθεται το ερώτημα ποια θα είναι η ενδιάμεση αρχή διαχείρισης των μέτρων, σε αντικατάσταση της μέχρι τώρα Διεύθυνσης Αγρ. Οικονομίας η οποία μετά από παρέμβαση και της Ομοσπονδίας μας έχει οριστεί ως τέτοια.

Όσον αφορά στην συρρίκνωση των τμημάτων σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων είναι χαρακτηριστικό ότι ψιθυρίζεται μείωση των Γεωπονικών και Κτηνιατρικών τμημάτων σε μόλις ένα ανά Περιφερειακή ενότητα και ακόμη και εξαφάνιση των Τμημάτων Αλιείας σε περιοχές όπου συναντώνται οι μεγαλύτερες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας σε εθνικό επίπεδο. Προφανώς καταλαβαίνει κανείς την ζημιά που προκαλείται στην προσπάθεια ανάδειξης του Πρωτογενούς Τομέα των Ιονίων με την αντιμετώπιση η οποία κυκλοφορεί σαν σενάριο. Όσον αφορά σε πιθανές αιτιάσεις για έλλειψη γεωτεχνικού προσωπικού πρέπει να αναφέρουμε ότι στην έλλειψη προσωπικού λύση δεν είναι η κατάργηση Οργανικών Μονάδων αλλά η περιγραφή αυτών ώστε να είναι έτοιμες να δεχθούν το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Θέλουμε να αναφέρουμε στην Περιφερειακή αρχή των Ιονίων Νήσων ότι πριν το γονατογράφημα του «Καλλικράτη» οι Γεωτεχνικές Υπηρεσιακές Δομές ήταν πολύ περισσότερες με διακριτές Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Εγγείων Βελτιώσεων και με αριθμό τμημάτων σε καθεμία από αυτές. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι η οργάνωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αποτελεσματικότητας και οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε οριστική απαξίωση και εξαφάνιση των Υπηρεσιών αυτών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και πάντα με τον μανδύα της έλλειψης στελεχών. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημαντικότητα του Πρωτογενούς Τομέα στην οικονομία των νησιών του Ιονίου, με συμβολή στο τοπικό ακαθάριστο προϊόν, στην απασχόληση, στις εξαγωγές αλλά και στο δέσιμο με τον τομέα του τουρισμού μέσα από την μοναδικότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων που απολαμβάνουν οι τουρίστες.

Κατόπιν των παραπάνω καλούμε την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να μην υιοθετήσει σε καμία περίπτωση τα προτεινόμενα διαλυτικά σενάρια οργάνωσης των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών αλλά σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους μας στους Νομούς να δημιουργήσει ένα Οργανόγραμμα που θα ανταποκρίνεται όχι στους σημερινούς μνημονιακούς καιρούς αλλά στην περίοδο που η πατρίδα μας θα ξαναβρεί τον ανεξάρτητο βηματισμό της. Δηλώνουμε δε στους συναδέλφους μας ότι είμαστε στο πλευρό τους και δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωσή τους και την εξαφάνισή τους μέσα σε ετερόκλητες και άσχετες μεταξύ τους Υπηρεσιακές Δομές. Σχεδιασμοί διάλυσης των Δημόσιων Γεωτεχνικών Δομών ώστε αυτές να περάσουν από την πίσω πόρτα σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα γίνουν αποδεκτοί και θα βρουν το σύνολο των Γεωτεχνικών αντίθετους.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ, ΠΟΓΕΣΥ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!