ΠΟΕ-ΟΤΑ: Υπερκοστολογεί τα εργοστάσια σκουπιδιών ο Σγουρός

Για αποφάσεις που πάρθηκαν «κυριολεκτικά «εν μια νυκτί» και με διαδικασίες-εξπρές», αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς να έχει γίνει καμία διαβούλευση με τους ΟΤΑ της Αττικής «στους οποίους θα μετακυλήσει το κόστος των αποφάσεών της και μάλιστα για 27 χρόνια!», και για διπλασιασμό στο κόστος κατασκευής κατηγορεί τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και την εκτελεστική επιτροπή η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αφορμή οι διαγωνισμοί για τα 4 εργοστάσια σκουπιδιών στην Αττική. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει, «η απόφαση της δημοπράτησης των τεσσάρων (4) εργοστασίων δεν λαμβάνει ούτε κατ΄ ελάχιστον υπόψιν της τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής, ως οφείλει, βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας».

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «ενώ για τα δύο (2) εργοστάσια της Δυτικής Αττικής αναγράφεται η περιοχή που αποφασίζεται να κατασκευαστούν (Άνω Λιόσια, Φυλή) για τα δύο εργοστάσια της Ανατολικής Αττικής αναφέρεται γενικότερα «Βορειανατολική Αττική» και «Νοτιανατολική Αττική» και διατυπώνεται ότι για την Κερατέα θα γίνει επιτροπή χωροθέτησης. Δηλαδή, γίνονται διαγωνισμοί για την κατασκευή εργοστασίων που δεν έχουν χωροθετηθεί!

»Δημοπρατούνται, στη Δυτική Αττική δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας (Ε.Μ.Α. δυναμικότητας 700.000 τόνοι/έτος και Ε.Μ.Α. δυναμικότητας 400.000 τόνοι/έτος) σε περιοχή (Ζώνη Α) απολύτου προστασίας και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος του Όρους Αιγάλεω (βλ. άρθρο 21 του Ν.2742/1999) όπου επιτρέπονται μόνο χρήσεις ήπιας οικολογικής αναψυχής. Παραβιάζεται, έτσι, και η παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν.1650/1986, που ορίζει ότι «1. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων γίνεται με τρόπο ώστε: …β) να μην προκαλείται υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον…»

Εκτίναξε το κόστος από 440 εκατ. ευρώ σε 932 εκατ. ευρώ

Όπως υπογραμμίζει, «στις προκηρύξεις των διαγωνισμών έχει γίνει εξωφρενικά και προκλητικά υψηλή κοστολόγηση των έργων. Η Μελέτη Τεχνολογιών προέβλεπε το κόστος της κατασκευής των τεσσάρων (4) εργοστασίων στα 440 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Στις προκηρύξεις που δημοσιοποίησε ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αναφέρεται ότι το συνολικό κόστος κατασκευής θα κυμανθεί από 739 έως 932 εκατομμύρια ευρώ !!! Πώς προέκυψε ο διπλασιασμός του κόστους κατασκευής, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα έργα κατασκευάζονται με τιμές του 2008-2009 λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης;

»Υπολογίζοντας τις τιμές της αγοράς για το κόστος κατασκευής, εφόσον η Αναθέτουσα Αρχή μετέχει π.χ. με 50% στο κόστος κατασκευής θα πρέπει να καταβάλλει 135 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα 150 εκατ. ευρώ που διατίθενται από το Ε.Σ.Π.Α. Εφόσον υπάρχει πρόσθετη συμμετοχή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων π.χ. για άλλα 135 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται η εκχώρηση της εκμετάλλευσης των εργοστασίων για 27 χρόνια. Μήπως για αυτό, το τελευταίο έχει επιλεγεί η εξωφρενική υπερτιμολόγηση των κατασκευών; Ας απαντήσει για αυτά, ο «λαλίστατος» κατά τα άλλα κ. Γιάννης Σγουρός…»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

Για προηγούμενη σχετική ανάρτηση, εδώ.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΔΣΝΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!