Περ. Νοτίου Αιγαίου: Στέλνει τα απορρίμματα της Καλύμνου στην Κω -Εντονες αντιδράσεις
Τη μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, παγώνοντας την τοπική κοινωνία από τη μια πλευρά και προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής Κω από την άλλη.
Με ανακοίνωση της, η Περιφερειακή Παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο», σημειώνει:
ΜΑΤΑΙΑ ανέμεναν με ανυπομονησία και ελπίδα οι Καλυμνιές και Καλύμνιοι το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα “Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γεώργιο Χατζημάρκο – Λήψη αποφάσεων αναφορικά με την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στο νησί της Καλύμνου“, πριν από την έναρξη του οποίου ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε: “κομμένο το ηφαίστειο”.
Μάταια, γιατί αντί της δεματοποίησης των απορριμμάτων ως ενδιάμεσης λύσης, πριν την ολοκλήρωση της Ο.Ε.Δ.Α., ο Περιφερειάρχης πρότεινε τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ήδη προβληματικό (όπως αναφέρει ο ίδιος) ΧΥΤΑ της Κω. Έκπληκτοι στο άκουσμα της πρότασης φάνηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Να σημειωθεί ότι το 2022 ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι θα βάλει πλάτη στον Δήμο Καλυμνίων για να γίνεται δεματοποίηση των απορριμμάτων. Η απαρχαιωμένη και μη- οικολογική λύση της μεταφοράς απορριμμάτων προτείνεται ως φθηνότερη και γιατί, τελικά, η δεματοποίηση αποδείχθηκε σε τέσσερα άλλα νησιά της Περιφέρειας μη αποτελεσματική, αφού κατέστη αδύνατη η μεταφορά των δεμάτων. Κατ’ εξακολούθηση τα λάθη (και τα τεράστια κόστη), εις βάρος των νησιωτισσών και των νησιωτών.
Τονίστηκε δε, ότι την πληρωμή και ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αναλάβει ο Δήμος Καλυμνίων! Σχήμα οξύμωρο λοιπόν η δια – ζώσης ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχης της … «συμφέρουσας» αυτής λύσης.
Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προξένησε η άγνοια του Δήμου Κω για το όλο θέμα και δυσαρέσκεια, αφού ο Δήμος της Κω καλείται να πληρώνει υπέρογκα ποσά λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων ανά τόνο αποβλήτων.
Αυτή είναι η κοντινή σχέση που έχει δημιουργήσει ο περιφερειάρχης με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Αποφασίζει μόνος, δε συνεργάζεται με φορείς- δημάρχους-τοπικές κοινωνίες, προτείνει χωρίς εισήγηση μη- ευνοϊκές λύσεις και έτσι επιβεβαιώνει όσα σωστά ανέφερε ο ίδιος στον πρόλογό του: Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς. Πολιτικούς κυρίως που δε χάνουν ευκαιρία να αυτό-προβάλλουν τη «μοναδική τους ικανότητα» να επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό της χώρας για την υλοποίηση των εργασιών του ΦΟΔΣΑ, δημιουργώντας νησιά ομήρους της αλαζονείας και του αυταρχισμού τους.
Αντιδράσεις από το δήμο Κω
Aνακοίνωση-απάντηση προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ν. Αιγαίου εξέδωσε ο δήμος Κω αναφορικά με το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω. Στην ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Είναι θλιβερό και απογοητευτικό, να επιλέγεται η οδός του ψεύδους και της συκοφάντησης, για να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία και η καθαρότητα μιας δημοτικής αρχής, που επέλεξε να πράξει το αυτονόητο.
Να υπερασπιστεί το συμφέρον των δημοτών της
Ουδέποτε ερωτηθήκαμε για το ενδεχόμενο μεταφοράς των σκουπιδιών της Καλύμνου στην Κω. Και ουδέποτε, εφόσον αυτό συνέβαινε, θα συναινούσαμε. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο.
Η Κως, και ο ΧΥΤΑ Κω, δεν μπορούν να δεχθούν ούτε κιλό απορριμμάτων παραπάνω από αυτά που παράγει το νησί μας.
Στη σημερινή ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ, θα απαντήσουμε με επιχειρήματα, στοιχεία και ακλόνητα τεκμήρια. Όχι με αφορισμούς και απαξίωση.
Εξηγούμε λοιπόν, για να γνωρίζουν οι συνδημότες μας.
Το 2021, στις 7 Αυγούστου, παρουσιάστηκε στο σύνολο των δήμων – μελών του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων).
Με την απόφαση 70/2022, ψηφίστηκε από τους δήμους, μέλη του.
Ψέμα 1οτης ανακοίνωσης του ΦΟΔΣΑ
Για την Κάλυμνο, στη σελίδα 115 (ΠΕΣΔΑ) που επικαλούνται στην ανακοίνωση τους, ως πρώτη επιλογή αναφέρεται η δεματοποίηση των σκουπιδιών και όχι η θαλάσσια μεταφορά τους στον πλησιέστερο αποδέκτη. Και σαφώς από τη νομοθεσία προσδιορίζεται ο αποδέκτης. Όχι ως ο πλησιέστερος σε χιλιομετρική απόσταση, αλλά ως ο πλησιέστερος αδειοδοτημένος. Άρα, ο ΧΥΤΑ Κω, ξεκάθαρα δεν μπορεί να είναι ο πλησιέστερος αποδέκτης για τα απορρίμματα της Καλύμνου, ελλείψει αδειοδότησης αλλά και για λόγους φέρουσας ικανότητας, προβληματικής λειτουργίας λόγω κατολισθήσεων κλπ..
Ως πλησιέστεροι ΧΥΤΑ, σύμφωνα με το νόμο, χαρακτηρίζονται ενδεικτικά αυτοί του Ηρακλείου Κρήτης (Μαλεβιζίου) και της Ρόδου.
Άλλωστε, η Λέρος, με το ΦΕΚ 5565 B /20.09.2023, σε εφαρμογή του ψηφισμένου ΠΕΣΔΑ, μελέτησε και αποφάσισε να οδηγήσει στην Κρήτη τα απορρίμματα της. Αυτό, ως φαίνεται, άλλαξε πολύ πρόσφατα και αντί της Κρήτης θα οδηγηθούν στη Ρόδο. Έχουν για αυτό προβλέψει 497.550€ στον προϋπολογισμό του δήμου Λέρου (δίνουμε στη δημοσιότητα τις σελίδες 115 & 116 του ΠΕΣΔΑ ).
Ψέμα 2οτης ανακοίνωσης του ΦΟΔΣΑ
Επανερχόμαστε στην Κάλυμνο. Σε εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, που ψηφίστηκε από το σύνολο των δημάρχων, άρα και από το δήμαρχο Κω, αποφασίστηκε από το Δήμο Καλυμνίων η δεματοποίηση και αποθήκευση των σκουπιδιών και σαφώς όχι η θαλάσσια μεταφορά τους, όπως επικαλείται η ανακοίνωση.
Προς απόδειξη αυτών,δίνουμε στη δημοσιότητα:
1.Την ανάρτηση του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Γιώργου Χατζημάρκου, παρουσία και του τότε δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη, στις 13.05.2022, όπου αναφέρεται στην δεματοποίηση των απορριμμάτων, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να υλοποιηθεί η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων.
2.Την έγκριση του έργου της δεματοποίησης και την υπαγωγή του σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ) με τίτλο « Δεματοποίηση και αποθήκευση ως μεταβατική διαχείριση αστικών στέρεων αποβλήτων Δήμου Καλυμνίων έως την ολοκλήρωση των σχετικών μόνιμων υποδομών»(ΑΔΑ 6ΡΧΝ7ΛΞ-Μ5Ζ, Ρόδος 01.06.2023). Δείτε πατώντας εδώ
Εν κατακλείδι, ο Δήμαρχος Κω γνώριζε άριστα τι ψήφισε το 2022 στον ΦΟΔΣΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά μας.
Γνωρίζει επίσης άριστα, όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα, όσα χρονικά ακολούθησαν και που, σαφώς, δεν έχουν σχέση με τη θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο σε άλλο προορισμό, πόσο μάλλον στην Κω.
Η δημοτική αρχή Κω τοποθετείται, όπως πάντα, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και όχι αφορισμούς.
Θεωρεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και πολλά άλλα ζητήματα για τα νησιά μας, δεν πρέπει να είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν είναι στοίχημα για “πολιτικά κερδισμένους” και “πολιτικά χαμένους”.
Υπερασπίζεται όμως μέχρι τέλους, το δικαίωμα της να υποστηρίζει τα συμφέροντα των δημοτών της Κω.
Αναρωτιέται όμως, ποιος και για ποιο λόγο προκαλεί εντάσεις και προβλήματα μεταξύ θεσμών και τοπικών κοινωνιών, παραβιάζοντας μάλιστα τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και θεσμοθετηθεί.
Ποιόν εξυπηρετούν τέτοιου τύπου εξελίξεις.
Σίγουρα όχι το συμφέρον των συμπατριωτών μας!
Είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ, για τον τόπο μας και το μέλλον του.
Πορευόμαστε με τη φωνή της λογικής, τη γλώσσα της αλήθειας και δεν υποχωρούμε από αυτές τις αξίες.
Προτεινόμενα άρθρα
03.06.2026 | 22:35






