περ-κεντρικής-μακεδονίας-αίτηση-ακύρ-53364
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.03.2017 | 14:55

Περ. Κεντρικής Μακεδονίας: Αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ για ΠΕΣΔΑ κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι

Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία κυρώνεται η απόφαση έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι περιφερειακοί σύμβουλοι στο περιφερειακό συμβούλιο Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Λάζαρος Τόσκας, Αθανάσιος Χειμώνας, Δαμιανός Ανδρέου και Θανάσης Αγαπητός, καθώς και μέλη των σωματείων “Περιβαλλοντικός σύλλογος – φίλοι της γης” και “Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά”.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στην προσβαλλόμενη ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα “για κάθε άλλου είδους ανάκτηση όπως ανάκτηση ενέργειας – καύση αποβλήτων” για τα αστικά στερεά απόβλητα, δυνατότητα που όπως υπογράμμισε, “έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με όλα τα θεσμικά νομοθετήματα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων και τον νόμο 4042/2012 και επιτρέπεται η δημιουργία έργων που θα αποσκοπούν στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων (εργοστάσια καύσης)”. Η κ. Χαραλαμπίδου συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη για δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης προστέθηκε στη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ημέρα της συζήτησης του θέματος στο συμβούλιο, μετά από επείγον ενημερωτικό έγγραφο του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο περιφερειακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έκανε λόγο για πραξικόπημα, ενώ πρόσθεσε ότι “υπάρχει ευθύνη και των δύο υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, διότι ενέκριναν τον ΠΕΣΔΑ χωρίς να είναι συμβατός με όλα τα προηγούμενα”. Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι σε περίπτωση που δρομολογηθούν για υλοποίηση τα έργα που προβλέπονται από τον σχεδιασμό, οι φορείς που κινητοποιήθηκαν τώρα θα προχωρήσουν σε αίτηση ανακοπής των έργων.

Το στέλεχος της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας”, Γιάννης Γρηγοριάδης, με αφορμή όπως είπε, τις αντιδράσεις φορέων του Βόλου για την καύση σε τσιμεντοβιομηχανία δευτερογενών καυσίμων από την επεξεργασία σύμμεικτων αποβλήτων, εξέφρασε ανησυχία και φόβους μήπως γίνει κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ανταρσία”, Θανάσης Αγαπητός, τόνισε ότι ενισχύονται τα οικονομικά συμφέροντα από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. O πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, Χρήστος Χατζηπαραδείσης, ανέφερε ότι τα διασταλλάζοντα από τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα, με αποτέλεσμα να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Κορώνεια.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι ο ΠΕΣΔΑ εκπονήθηκε με βάση τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων και όλα έγιναν σύννομα. Σχετικά με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης κάλεσε όσους αμφισβητούν τα έργα να τον επισκεφθούν για μια αυτοψία, ώστε, όπως είπε, να διαπιστώσουν ότι τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)