«Μπλόκο» ΕΔΣΝΑ σε 10 τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων

Μεγάλη ποσότητα επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων απέτρεψαν να απορριφθεί στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής οι υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η ποσότητα των νοσοκομειακών αποβλήτων που κατ’ εκτίμηση ανέρχονταν στους 7 τόνους εισήλθε στον ΧΥΤΑ προς απόρριψη, αναμειγμένη με οικιακά απορρίμματα και εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ κατά τη διάρκεια μακροσκοπικού ελέγχου στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων. Το σύνολο του φορτίου ανερχόταν στους 10 τόνους.

Όπως σημειώνεται στην αναφορά των υπηρεσιών, κατά τον μακροσκοπικό έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία ορών, πανιών από χειρουργείο, συρίγγων και λοιπών νοσοκομειακών αποβλήτων, τα οποία απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.

Οι ποσότητες απομακρύνθηκαν από τον χώρο απόρριψης με σκοπό την ορθή διαχείρισή τους σύμφωνα με τα μέτρα και τους όρους της κείμενης νομοθεσίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Οι υγειονομικές μονάδες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χωριστή διαλογή των νοσοκομειακών απορριμμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ που υπό δύσκολες συνθήκες εργασίας έκαναν στο ακέραιο το καθήκον τους και εντόπισαν το συγκεκριμένο περιστατικό».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ενημέρωσε για το περιστατικό τον Υπουργό Υγείας. Επίσης ενημερώθηκε η Εισαγγελία Περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για την διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση ευθυνών, ενώ ενημερώθηκε η υγειονομική μονάδα από την οποία φέρεται να προέρχονται τα εν λόγω απόβλητα.

Επισημαίνεται ότι για τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΕΔΣΝΑ, ΜΠΛΟΚΟ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!