δυτικό-μέτωπο-νίκη-το-ομόφωνο-όχι-1498825
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 09.10.2025 | 14:21

«Δυτικό Μέτωπο»: Νίκη το ομόφωνο «όχι» του ΠΕΣΥ Αττικής στην καύση των απορριμμάτων

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με την ανακοίνωσή του το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ χαρακτηρίζει ως σημαντική νίκη των κινημάτων κατά της καύσης των σκουπιδιών την ομόφωνη απόρριψη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ, του σχεδίου κατασκευής έξι μονάδων καύσης, από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8/10/2025.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν παρθεί ή αναμένεται να παρθούν και από άλλα περιφερειακά συμβούλια (Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς, Πελοποννήσου, Κρήτης). Το γεγονός αυτό, ανεξαρτήτως προθέσεων,

αποτελεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ώστε να ξανασκεφτεί διπλά και τριπλά το αντιπεριβαλλοντικό και πανάκριβο σχέδιο της καύσης των σκουπιδιών, που με τόσο ζήλο προωθεί. Η αποδόμηση και η

απονομιμοποίησή του, στο χώρο της αυτοδιοίκησης και στις τοπικές κοινωνίες, είναι πλέον γεγονός, που θα έχει συνέχεια.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η εύλογη ικανοποίηση που δημιουργεί η απόφαση του ΠΣ Αττικής, δεν μπορεί να παρακάμψει και να αγνοήσει το γεγονός ότι η διοικούσα παράταξη, υπό τον κ. Χαρδαλιά, παρά την απόρριψη της ΣΜΠΕ, δε διαφοροποιήθηκε από τη λογική της καύσης, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της μελλοντικής διαχείρισης των ΑΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται, καθόλου, το σχέδιο της

καύσης να επανέλθει με ένα νέο «περιτύλιγμα». Άλλωστε, η κυβέρνηση είναι δέσμια των συμφερόντων των καρτέλ της ενέργειας και των σκουπιδιών και δε θα εγκαταλείψει εύκολα την προσπάθεια, ούτε θα αποδεχτεί το διαφαινόμενο φιάσκο.

Κλείνοντας η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι, ανεξάρτητα από την τύχη του σχεδίου της καύσης, η διαχείριση των ΑΣΑ της Αττικής βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και απαιτεί άμεσες λύσεις. Για το λόγο αυτό, το ΔΜ θα επανέλθει άμεσα σε αυτό το θέμα, ξαναβάζοντας στο τραπέζι και τα χρόνια προβλήματα και την επιβαλλόμενη διέξοδο.