δράσεις-για-την-καταπολέμηση-της-φτώχ-165326
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 27.05.2015 | 15:16

Δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας από το νέο ΕΣΠΑ στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας

Παιδιά, άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, άνθρωποι με αναπηρία, Ρομά, κακοποιημένες γυναίκες και ηλικιωμένοι θα βρεθούν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας που προωθούν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) για τη χρονική περίοδο 2014 – 2020.

Εν αναμονή της έγκρισης του νέου προγράμματος για όλη τη χώρα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβάλλει πρόταση για το ΣΕΣ η οποία εγκρίθηκε, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπονεί το περιφερειακό σχέδιο για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, η περιφερειακή στρατηγική είναι σε ισχύ και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.

Κεντρική Μακεδονία

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας που σχεδίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ένταξη στο νέο ΠΕΠ 2014 – 2020 προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής αστέγων, την υποστήριξη των Ανοικτών Δομών Φιλοξενίας για μετανάστες και αιτούντες άσυλο, τη διαπολιτισμική μεσολάβηση σε νοσοκομεία, τη λειτουργία δικτύου δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά οικογενειών που απειλούνται από τη φτώχεια και την πρόσβαση των ανέργων σε υπηρεσίες ενεργοποίησης ώστε να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Πυλώνες της σχετικής Περιφερειακής Στρατηγικής της Κεντρικής Μακεδονίας αφορούν την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, την πρόληψη και καταπολέμηση του αποκλεισμού των παιδιών, την προώθηση της ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και την καλή Διακυβέρνηση των πολιτικών ένταξης.

Τα έργα, που αναμένεται να εξειδικευτούν, θα ενταχθούν στους θεματικούς στόχους 8 και 9. Ο πρώτος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με προϋπολογισμό 12.243.175 ευρώ και ο δεύτερος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 148.792.175 ευρώ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με 30.564.604 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα του πρώτου πυλώνα για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας είναι η αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας δομών και υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αναβάθμιση και λειτουργία κέντρων υποδοχής αστέγων με πρόβλεψη κινητών μονάδων, η λειτουργία κέντρων ένταξης μεταναστών, η αναβάθμιση των ανοικτών δομών φιλοξενίας για μετανάστες – αιτούντες άσυλο, η δημιουργία δικτύου παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η διαπολιτισμική μεσολάβηση σε νοσοκομεία και η λειτουργία δικτύου δομών αντιμετώπισης της φτώχειας (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία κ.λπ.).

Στα μέτρα του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση του αποκλεισμού των παιδιών, προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κ.λπ.) για νοικοκυριά που απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Στον τρίτο πυλώνα για την προώθηση της ένταξης των ανέργων σε υπηρεσίες ενεργοποίησής τους περιλαμβάνονται μέτρα υποστήριξης της δημιουργίας και της λειτουργίας επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες σε κλάδους αιχμής της οικονομίας της περιφέρειας/τοπικής οικονομίας, δράσεις προώθησης στην απασχόληση (τύπου νέων ελεύθερων επαγγελματιών, νέων θέσεων εργασίας) για ευπαθείς ομάδες, μέτρα ενίσχυσης της διαχειριστικής ικανότητας και της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, μηχανισμός υποστήριξης για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, κοινωνικές παρεμβάσεις σε μειονεκτικές περιοχές, λειτουργία one stop shops/κέντρων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων (Ρομά, μετανάστες) με διευρυμένες υπηρεσίες και κινητές μονάδες, ολοκληρωμένες κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων (π.χ. Ρομά, μετανάστες), υποστήριξη στη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο τέταρτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση του Περιφερειακού Μηχανισμού Συντονισμού Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης.

Δυτική Μακεδονία

Συμπλήρωση ερωτηματολογίων για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και τον σχεδιασμό των μέτρων που θα υιοθετηθούν για την καταπολέμηση της φτώχειας ξεκίνησε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Σταύρος Γιαννακίδης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι η καταγραφή όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτή η κατάρτιση καταλόγων με τους δυνητικούς δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, τα έργα του θεματικού στόχου 8, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έχουν ύψος 1.200.000 ευρώ, ενώ εκείνα του θεματικού στόχου 9 με χρηματοδότηση επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Κοινωνικά μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Χρίστο Καραντίνο, το περιφερειακό σχέδιο για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βρίσκεται σε φάση εκπόνησης έχει ως βασικούς άξονες τη στήριξη δομών φροντίδας παιδιών και δομών υποστήριξης ευπαθών ομάδων, την προώθηση στην απασχόληση ατόμων που βιώνουν τη φτώχεια ή ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστα και φτωχά άτομα, την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από την πλευρά του, το στέλεχος της μονάδας Α’ της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρυσόστομος Ιωαννίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Περιφέρεια αποτελούν κυρίως:

α) τα Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων ή Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργούν ως one stopshops προς την κατεύθυνση των πολιτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

β) η στοχευμένη υποστήριξη με ολοκληρωμένες δράσεις στην κατεύθυνση της απασχόλησης με άμεση σύνδεση με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας και

γ) η Κοινωνική Οικονομία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της αναστροφής του αρνητικού κλίματος στην οικονομία της Περιφέρειας.

Οι πόροι θα προκύψουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις του θεματικού στόχου 8 με 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και εκείνες του θεματικού στόχου 9 με 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, ο στόχος 8 (αυτοαπασχόληση, επιχειρηματικότητα και δημιουργία επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 4.967.891 ευρώ και σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται ειδικοί στόχοι.

Τέτοιοι είναι, η υποστήριξη της απασχόλησης στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), και η υποστήριξη Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης (Τ.Π.Α.) σε Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ).

Οι εν λόγω στόχοι θα υλοποιηθούν μέσω ολοκληρωμένων δράσεων προώθησης της απασχόλησης στους τομείς Τουρισμού, Πολιτισμού στο πλαίσιο των ΟΧΕ και ολοκληρωμένων δράσεων προώθησης της απασχόλησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ο θεματικός στόχος 9 θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 13.000.000 ευρώ σε επενδύσεις για την ενεργό ένταξη με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργού συμμετοχής και της βελτίωσης της απασχολησιμότητας και με 15.000.000 ευρώ σε επενδύσεις για την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

Επίσης, προβλέπονται επενδύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος, προϋπολογισμού 19.532.109 ευρώ.

Τέλος, σχεδιάστηκαν δράσεις για την προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ένταξης σε κοινωνικές επιχειρήσεις καθώς και την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της οικονομίας της αλληλεγγύης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση, με προϋπολογισμό 12.843.146 ευρώ.

Στον θεματικό στόχο 9 συμπεριλαμβάνονται οι ειδικοί στόχοι βελτίωσης της πρόσβασης μειονεκτούντων ατόμων και περιθωριοποιημένων ομάδων στην αγορά εργασίας, μέσω ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων (ΤΟΠΕΚΟ), της πιλοτικής εφαρμογής λειτουργίας δύο “onestop shop” σε υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας και με μεγάλο αριθμό ευάλωτου πληθυσμού, στοχευμένης κατάρτισης ανέργων και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων, ολοκληρωμένων δράσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική οικονομία και βελτίωσης της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας. Το περιεχόμενο των δράσεων θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας.