Δούρου: Παρελθόν σύντομα το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων τύπου «Φυλής»-Τι ζήτησε από τους δημάρχους στη συνεδρίαση του ΕΣΔΝΑ 

Εγρήγορση ζήτησε από τους δημάρχους η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Ρένα Δούρου ως προς την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2015 του ΔΣ του Συνδέσμου, την Παρασκευή.

Οι απαιτήσεις για το νέο μοντέλο τόνισε είναι υψηλές και «οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε το συντομότερο, επιφέροντας δομικές αλλαγές στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης, βιώσιμης, δίκαιης και ορθολογικής διαχείρισης, στη λογική της ανεστραμμένης πυραμίδας: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση κομποστοποίηση».

Αναφερόμενη στην σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης που καταρτίζουν ήδη δήμοι, η κ. Δούρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «γυρίζουμε σελίδα».

Σύντομα, πρόσθεσε, θα αφήσουμε πίσω το αδιανοήτου κόστους, ξεπερασμένο και καταδικασμένο από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, το οποίο έχει στοιχίσει εκατομμύρια στις τοπικές κοινωνίες και έχει καταστήσει τη χώρα δακτυλοδεικτούμενη από τους ευρωπαίους εταίρους, να διατρέχει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων».

Πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά, τη στιγμή που η χώρα διαπραγματεύεται με όρους υποδούλωσης. Τώρα που η οικονομία και η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, συνιστά πρόκληση η συνέχιση λειτουργίας αυτού του μοντέλου που καταβροχθίζει εκατομμύρια και παράγει περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομικό αδιέξοδο, ενώ παράλληλα συνιστά μια υγειονομική βραδυφλεγή βόμβα».

Για τους λόγους αυτούς, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε την «ανάγκη θεμελίωσης τώρα» του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Νωρίτερα ανοίγοντας τη συνεδρίαση, η Ρ. Δούρου είχε τονίσει ότι αποτελεί υποχρέωση του φορέα να δίνει λογαριασμό στους πολίτες για τα πεπραγμένα του και για την χρηστή διαχείριση των εσόδων του. Παράλληλα έθεσε το θέμα της τακτικής περιοδικότητας των συνεδριάσεων του οργάνου.

Πηγή: in.gr

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΣΔΝΑ


Αφήστε μια απάντηση