αττική-ανάκληση-της-απόφασης-για-τον-α-239320
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 03.12.2013 | 17:46

Αττική: Ανάκληση της απόφασης για τον Αστέρα ζητούν περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σχετικά με τον Αστέρα Βουλιαγμένης ζητούν Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για παράνομη οικοδόμηση σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή. Σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Γαλανός, Γιάννης Δημαράς, Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Δημαράς, τόνισαν το επίμονο αίτημά τους, καθώς -όπως σημείωσαν- η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική και απαραίτητη διοικητική πράξη, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό ΠΕΚΑ.

Η υπουργική απόφαση αποστέλλεται, στη συνέχεια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, μετά την έγκρισή της, υπογράφεται το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Στο συγκεκριμένο θέμα, τονίστηκε, το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ερχόταν να αντικαταστήσει το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και προστατεύει περιβαλλοντικά την επίμαχη περιοχή.

Στην περίπτωση που η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων -σημείωσαν- ανακληθεί, το πιθανότερο είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συμμορφωθεί και δεν θα κυρώσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων. Όπως τονίστηκε, το Συμβούλιο της Επικρατείας είθισται, σε περιβαλλοντικά κατεξοχήν θέματα, να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Γαλανός, που κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα, στη Στρατηγική Μελέτη εμπεριέχεται το αδίκημα της παρανομίας ως προς το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, καθώς με την προκήρυξη επιτρέπεται οικοδόμηση 8.600 τ.μ. σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, το αδίκημα της απιστίας, καθώς το δικαίωμα οικοδόμησης που είχε προσδιοριστεί με την προκήρυξη στα 8.600 τ.μ. μετατράπηκε αυθαίρετα σε δικαίωμα οικοδόμησης 39.600 τ.μ. και προκαλεί βλάβη στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, διότι η προσφορά πώλησης της έκτασης (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας) έγινε με την προϋπόθεση δικαιώματος οικοδόμησης 8.600 τ.μ. και όχι 39.600 τ.μ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Γαλανός, «η αλλαγή της οικοδομήσιμης έκτασης δημιουργεί υπεραξία ύψους 400 εκατ. ευρώ, την οποία θα αποστερηθούν οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας».

Επίσης, υποστηρίχτηκε ότι προκύπτουν νομικές ευθύνες και για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβούλιου που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη μελέτη, διότι, κατά τη διάρκεια των δυο συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, «έλαβαν πλήρη γνώση των στοιχείων και των παρανόμων πράξεων που ενέχονται στη Στρατηγική Μελέτη από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης». Όπως σημείωσε ιδιαίτερα ο κ. Γαλανός, «όλα τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά, οπότε είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εισαγγελέα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν απεκδύεται καταλογισμού ευθυνών», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ