ασπίδα-φαρμάκη-για-τα-πρωτοδικεία-257452
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 22.01.2024 | 13:50

«Ασπίδα» Φαρμάκη για τα Πρωτοδικεία – Έκτακτο ΠΕΣΥ Δυτικής Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η επικείμενη κατάργηση Πρωτοδικείων, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στη Δυτική Ελλάδα με το Αίγιο, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και την Αμαλιάδα να βρίσκονται… σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάργηση των Πρωτοδικείων τους.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης παίρνει την κατάσταση πάνω του και καλεί σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι, από τους πρώτους που διαμαρτυρήθηκαν όταν τέθηκε θέμα μεταφοράς του Πρωτοδικείου Αιγίου στην Πάτρα, ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ενώ επί ποδός πολέμου βρίσκεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων, που διεκδικεί τα Ειρηνοδικείο Ακράτας από το Αίγιο.

Παράλληλα, ενστάσεις έχουν και οι Μεσολογγίτες, αλλά και οι Αμαλιαδαίοι, με αποτέλεσμα να παρέμβει άμεσα ο κ. Φαρμάκης και να ζητήσει τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη, προτείνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να παραμείνει ένα Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο και τα υπόλοιπα της αυτής Περιφερειακής Ενότητας να μετατραπούν σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Ειδικότερα, στο προωθούμενο νομοσχέδιο βασικοί άξονες του νέου Δικαστικού Χάρτη είναι:

1) η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων,

2) οι παράλληλες επετηρίδες των δικαστών κατά την ενοποίηση των δικαστηρίων του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία),

3) ο χωροταξικός δικαστικός σχεδιασμός με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων και

4) οι τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των δικαστικών σχηματισμών.

Ο κ. Φαρμάκης, με αφορμή τις πληροφορίες για το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο είναι «αιτία πολέμου» για τον δικαστικό και νομικό κόσμο της περιοχής, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, ζητά τη σύγκληση της σημερινής συνεδρίασης στην οποία θα παραστεί το σύνολο των τοπικών φορέων, προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη διαβούλευση. Στο περιφερειακό συμβούλιο πρόκειται να κληθούν οι βουλευτές, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, καθώς και το σύνολο των Ενώσεων και Συλλόγων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων της Δυτικής Ελλάδας, για να καταθέσουν την άποψή τους.