κόντρα-π-αττικής-δ-χαλανδρίου-για-το-1066316
ΟΤΑ | 05.09.2022 | 11:40

Κόντρα Π. Αττικής – Δ. Χαλανδρίου για τους ρομά στο Νομισματοκοπείο

Σκληρή κόντρα για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των ρομά στο Νομισματοκοπείο έχει έχει ξεσπάσει μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου.

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί να μπει σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων κι αντιδηλώσεων, ούτε σε άσκοπες αντιπαραθέσεις με τη δημοτική αρχή Χαλανδρίου και τον δήμαρχο κ. Ρούσσο για το ζήτημα των Ρομά, που αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών για την τοπική κοινωνία του Χαλανδρίου, κι όχι πρόβλημα της τελευταίας τριετίας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η περιφέρεια Αττικής και προσθέτει: «Εμείς θέλουμε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα και θα κάνουμε από την πλευρά μας και στα όρια των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων, ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό».

Την ίδια στιγμή ωστόσο κατηγορεί την πλευρά του κ. Ρούσσου ότι επιχειρεί την «κομματική εργαλειοποίηση του ζητήματος», μεταθέτοντας την ευθύνη του «για την αδυναμία του να δώσει λύση στο πρόβλημα».

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου ο οποίος κάνει λόγο για όψιμη ευαισθητοποίηση και αναφορικά με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια τονίζει ότι “το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για τους πολίτες του Χαλανδρίου δεν συνάδει με τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια για έργα υποδομής στον μεγαλύτερο δήμο των Βορείων Προαστείων.”
Π. Αττικής “Η μετεγκατάστασή τους από το Χαλάνδρι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Δήμαρχος”

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί να μπει σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων κι αντιδηλώσεων, ούτε σε άσκοπες αντιπαραθέσεις με τη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου και τον Δήμαρχο κ. Ρούσσο, για το ζήτημα των Ρομά, που αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών για την τοπική κοινωνία του Χαλανδρίου, κι όχι πρόβλημα της τελευταίας τριετίας.

Εμείς θέλουμε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα και θα κάνουμε από την πλευρά μας και στα όρια των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων, ό,τι είναι δυνατόν γι αυτό.

Επειδή όμως από πλευράς του κ. Ρούσσου, επιχειρείται η κομματική εργαλειοποίηση του ζητήματος και η μετάθεση ευθυνών για την αδυναμία του να δώσει λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να υλοποιήσει με πόρους του Δήμου Χαλανδρίου και με διαδικασίες που ο ίδιος αποφάσισε, συγκεκριμένες δράσεις για τη μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν στο Χαλάνδρι, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Δική του η απόφαση, δική του η ευθύνη.

Δεύτερον, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει τη θεσμική αρμοδιότητα, μέσω του ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες δράσεις που αφορούν τους Ρομά, όπως βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, βιωματικά εργαστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις, δράσεις για την απασχόληση και αυτοαπασχόληση, ειδικά προγράμματα για γυναίκες Ρομά, καθώς και Κέντρα Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά.

Δεν έχουμε θεσμική αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν ζητήματα μετεγκατάστασης, μεταστέγασης, κλπ. Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε  και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, όταν αναφέρει ότι κατέθεσε το ολοκληρωμένο σχέδιό του στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει προωθηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, για χρηματοδότηση. Όπως εξάλλου αναφέρει και στην επιστολή της με Α.Π. 62496/4.7.2022 για το θέμα αυτό η αρμόδια Υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου, «σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), όπως ισχύει, η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού… Συνεπώς, υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες στην περιοχή αρμοδιότητάς του, είναι ο εκάστοτε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, όπως επίσης και για την υποβολή σχετικών προτάσεων προς τις αρμόδιες αρχές»

Τρίτον, πράγματι η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σχεδίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους Ρομά του Χαλανδρίου, που προσυπέγραψε και η σημερινή Διοίκηση, το οποίο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής αλλά αφορούσε μια πιλοτική δράση επιδότησης ενοικίου για 40 οικογένειες. Δεν αφορούσε το σύνολο των Ρομά του Χαλανδρίου και τη μετεγκατάστασή τους. Ως εκ τούτου ο κ. Ρούσσος δεν μπορεί να ισχυρίζεται στις ανακοινώσεις του πως ευθύνεται η μη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ενός πιλοτικού προγράμματος 40 οικογενειών, που δεν του επιτρέπει να λύσει το πρόβλημα των Ρομά του Χαλανδρίου. Μην κοροϊδεύει τους συμπολίτες του.

Τέταρτον, δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Αττικής και η αρμόδια διεύθυνσή της του ΕΣΠΑ για τις καταγγελίες που έγιναν και για προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε περιπτώσεις οικογενειών Ρομά που μετεγκαταστάσθηκαν με ενέργειες κι αποφάσεις του Δήμου. Αυτές οι καταγγελίες, αλλά και διαπιστώσεις για δυσκολίες υλοποίησης (όπως π.χ. άγονοι διαγωνισμοί για εξεύρεση κατάλληλων κατοικιών) της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «επιδότησης ενοικίου για περιθωριοποιημένες ομάδες όπως Ρομά»,  είχαν ως αποτέλεσμα να παρέμβουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να απενταχθούν οι πράξεις από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Δεν ευθύνεται λοιπόν η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της για την εξέλιξη αυτή.

Πέμπτον, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής 2021-2027, που εγκρίθηκε μόλις πριν μερικές ημέρες, προβλέπονται περισσότερα από 10 εκ. € για ολοκληρωμένες δράσεις για τους Ρομά, με εποπτεύων φορέα το Υπουργείο Εργασίας και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον φορέα δηλαδή στον οποίο υπέβαλλε για έγκριση το σχέδιό του ο Δήμος Χαλανδρίου.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με σωστό σχεδιασμό κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα συμβάλλει θετικά και ολιστικά, στη διαχείριση του ζητήματος. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου είναι χαρακτηριστικό ότι πλην των 7 Κέντρων Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, ουδεμία άλλη δράση για τους Ρομά δρομολογήθηκε κατά την περίοδο 1/1/2015-1/9/2019.

Αυτή είναι η αλήθεια για το ζήτημα των Ρομά του Χαλανδρίου κι ας μην αναζητεί ο Δήμαρχος εξιλαστήρια θύματα, για να δικαιολογήσει την δική του αναποτελεσματικότητα.

Και μερικές αλήθειες για τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

7 έργα στο Δήμο Χαλανδρίου,

με προϋπολογισμό πάνω από 31 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τις άδικες αναφορές και ισχυρισμούς του Δημάρχου Χαλανδρίου, ο οποίος μιλά για υπο-χρηματοδότηση έργων στον Δήμο του από την Περιφέρεια Αττικής, θα θέλαμε και στην περίπτωση αυτή να αναφέρουμε μερικές αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

 • Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί έργα του Δήμου τόσο από ιδίους πόρους όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά είναι ενταγμένα 7 έργα προϋπολογισμού 31.174.617,34 €.
  • Με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας χρηματοδοτούνται έργα ασφαλτόστρωσης στο Χαλάνδρι, καθώς και το κτίριο του Νέου Δημαρχείου Χαλανδρίου, με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τους υπόγειους χώρους στάθμευσης.
  • Από ίδιους πόρους έχουν χρηματοδοτηθεί και ολοκληρωθεί η διαμόρφωση πλατείας στον Κ.Χ. 1265 του Δήμου, η αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης με γεωθερμία στο Αθλητικό Συγκρότημα Ν. Πέρκιζας.
  • Σε εξέλιξη είναι το έργο της διαμόρφωσης Πλατείας στον Κ.Χ. 1170 ΤΟΥ Δήμου Χαλανδρίου.
  • Σε διαδικασία δημοπράτησης, με υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση είναι η ανακαίνιση του Κληροδοτήματος Σαχαλά, για αλλαγή χρήσης σε ΚΑΠΗ, με προσθήκη ανελκυστήρα.
  • Ενώ σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκεται η ανακατασκευή κτιρίου πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων με υποστηρικτικούς χώρους στο Ο.Τ. 736, με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ.

Στα παραπάνω έργα να αναφέρουμε επίσης και την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που αφορούσε εκατοντάδες πολίτες του Δήμου, την ένταξη της περιοχής του «Πεύκου Πολίτη» στο Σχέδιο Πόλης, καθώς και τη δωρεάν διανομή 4 καφέ απορριμματοφόρων και καφέ κάδων, για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. 

Πρέπει ο Δήμαρχος Χαλανδρίου να αντιληφθεί πως οι άσκοπες αντιπαραθέσεις δεν ωφελούν κανέναν, γιατί η παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων τελικά βλάπτει αυτούς που λένε ψέματα. Και στην περίπτωσή μας, ψέματα λέει ο κ. Ρούσσος, όχι η Περιφέρεια Αττικής.

Στους πολίτες του Δήμου Χαλανδρίου αξίζει μια Δημοτική Αρχή που θα λέει αλήθειες, θα συνεργάζεται με ειλικρίνεια και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, κι όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Δήμος Χαλανδρίου: Προκλητική προσπάθεια της Περιφέρειας να αποσείσει τις ευθύνες της στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι

Πλήρως αποκαλυπτικό το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής από τις 25/8/2022, σε σχέση με τον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι.

Προσπερνώντας τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς και την προσωπική επίθεση προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και την τέως περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, εμμένουμε στην ουσία του θέματος, καθώς η ανακοίνωση της Περιφέρειας  επιβεβαιώνει πλήρως όσα με επιχειρήματα παρέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου στις 23/8/2022, για την απουσία της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση του σύνθετου και ανεπίλυτου επί 40 χρόνια θέματος του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας επιβεβαιώνει ότι:

► Η Περιφέρεια Αττικής, επί διοίκησης Πατούλη, είναι εντελώς απούσα από την προσπάθεια επίλυσης του σοβαρότερου θέματος της πόλης, την παρατεινόμενη ύπαρξη του καταυλισμού, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους Ρομά, τους κατοίκους της περιοχής και τους ιδιοκτήτες, στα οικόπεδα των οποίων έχει εγκατασταθεί ο καταυλισμός.

► Όλες οι προσπάθειες επίλυσης του θέματος γίνονται αποκλειστικά με δράσεις αλλά και με πόρους του Δήμου.

► Ούτε ένα ευρώ δεν εκταμιεύτηκε για την υλοποίηση του «Πιλοτικού Σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», το οποίο η Περιφέρεια αποδέχτηκε και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019.

Τι αφορούσε το πρόγραμμα; Επιδότηση ενοικίου για μετεγκατάσταση των Ρομά από καταυλισμούς στον αστικό ιστό και όχι σε νέους καταυλισμούς, πρακτική που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά, η οποία έχει συνταχθεί από τη νυν Κυβέρνηση.

Αναγκαίες επισημάνσεις:

 1. Αν το πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδίασε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επί διοίκησης Δούρου (η οποία λογικά παραμένει ίδια και επί διοίκησης Πατούλη) ήταν «ανεπαρκές και αποσπασματικό», «ένα σχέδιο με σαφή κομματικό και πελατειακό χαρακτήρα» -όπως διατείνεται, με τρία χρόνια καθυστέρηση, ο κ. Πατούλης- προκύπτει αβίαστα το ερώτημα, γιατί το υπέγραψε και μάλιστα πανηγυρίζοντας;
 2. Ο Δήμος Χαλανδρίου ΔΕΝ συνέταξε το πρόγραμμα «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, αλλά αποδέχθηκε με ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων το πιλοτικό πρόγραμμα που επεξεργάστηκε η Διαχειριστική Αρχή, σε συνεργασία με την ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις που κράτησαν δύο ολόκληρα χρόνια (!), από το 2017 – 2019.
 3. Καμία μονομερή κίνηση δεν έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου, χωρίς «η Περιφέρεια Αττικής να έχει καμία γνώση ή/και αρμοδιότητα», όπως παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Το σχέδιο που υλοποίησε ο Δήμος με ίδιους πόρους, διότι καθυστερούσε η υλοποίησή του από την Περιφέρεια, ήταν σε πλήρη συμφωνία με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του προγράμματος «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά».
 4. Παραπλανητικός δε είναι και ο ισχυρισμός στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, ότι η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε διευκρινιστική επιστολή προς τον Γ.Γ. της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Σκάλκο, μετά από καταγγελίες πολιτών του Χαλανδρίου. Όχι μόνο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την επιστολή που επισυνάπτεται, αλλά αντίθετα συστήνεται στον κ. Σκάλκο, ήδη από τον Ιούλιο του 2020, να αναζητηθεί χρηματοδότηση και από άλλα ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Την αναζήτησαν άραγε οι αρμόδιοι της Περιφέρειας;


Προφανώς αυτή την αναζήτηση δεν μπορούσε να την κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος δεν είναι Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, όπως και κανένας δήμος άλλωστε, αφού το ΕΣΠΑ το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες.

Όσον αφορά την επιστολή των κατοίκων η οποία βρίθει ρατσιστικών και απαράδεκτων χαρακτηρισμών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν την υιοθετούν ο Περιφερειάρχης και τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη της Περιφέρειας. Άλλωστε τα γραφόμενα διαψεύστηκαν και από την επίσκεψη της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας στην κατοικία, που αποτέλεσε την αφορμή για την επιστολή των κατοίκων.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά στην Ελλάδα

Η ουσία, όμως, είναι ότι ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποίησε με επιτυχία και με ίδιους πόρους, χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας και της Πολιτείας, ένα από τα μεγαλύτερα πετυχημένα εγχειρήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και σίγουρα το μόνο επιτυχημένο στο Χαλάνδρι.

Τι αποδεικνύουν τα γεγονότα;

Α) Το 1/3 του πληθυσμού των Ρομά, 110 άτομα, στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, έχουν μετεγκατασταθεί στον οικιστικό ιστό και τα παραπήγματά τους στον καταυλισμό έχουν κατεδαφιστεί.

Β) Ο καταυλισμός των Ρομά στο Πάτημα διαλύθηκε οριστικά με την μετεγκατάσταση 46 ατόμων.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό και προσβλητικό να αποσιωπά και να υποτιμά η Περιφέρεια Αττικής τη μέχρι σήμερα πετυχημένη παρέμβαση, η οποία οφείλεται στην ομόφωνη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων της πόλης, την καθημερινή επίπονη δουλειά πολλών εργαζομένων και αιρετών του Δήμου και βέβαια στην οικονομική επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού του Χαλανδρίου.

Όψιμη ευαισθητοποίηση

Τώρα, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι «σχεδιάζει μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, με εποπτευόμενο φορέα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και όχι τον Δήμο Χαλανδρίου».

Διέλαθε ίσως της προσοχής των αρμοδίων της Περιφέρειας ότι, ήδη, από το Μάιο του 2021, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, από την οποία μάλιστα έχει λάβει έγκριση για την υλοποίηση του Σχεδίου, το οποίο, με θετική εισήγηση, έχει προωθηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση.

Ελπίζουμε, οι νέες όψιμες υποσχέσεις για επίλυση του ζητήματος του καταυλισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 να έχουν περισσότερη αξιοπιστία από την υπογραφή του κ. Πατούλη το 2019 στο πιλοτικό πρόγραμμα, που ουδέποτε υλοποίησε η Περιφέρεια Αττικής.

Ποια ακριβώς έργα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Χαλάνδρι;

Όσο δε για το ότι η Περιφέρεια προωθεί, όπως διατείνεται, «έργα και μόνιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια το Δήμο και τους κατοίκους του», οφείλουμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις:

 1. Οι δομές Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο Δήμου Χαλανδρίου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χαλανδρίου, Συμβουλευτικό Κέντρο για την καταπολέμηση της βίας, προϋπήρχαν της διοίκησης Πατούλη. Οι δύο πρώτες δομές λειτουργούν από το 2013 και οι υπόλοιπες από το 2017. Δημιουργήθηκαν το 2017 ως αντίβαρο στην ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας λόγω των μνημονίων.

Δεν αποτελούν δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως τις παρουσιάζει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη, αλλά υλοποίηση κεντρικής πολιτικής, την οποία υποχρεούται η Περιφέρεια να εφαρμόσει οριζόντια για όλους τους δήμους της Αττικής, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2020, το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο του Δήμου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου και λειτουργεί αποκλειστικά με προσωπικό του Δήμου.

 1. Την ένταξη της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» στο Σχέδιο Πόλης, η σημερινή διοίκηση του Δήμου την προωθεί συστηματικά από το 2015, με επίπονο αγώνα που είναι γνωστός στους Χαλανδραίους. Είναι στοιχειωδώς προκλητικό να διατείνεται η Περιφέρεια ότι δίνει λύση στο πρόβλημα, όταν επί 4 ολόκληρα χρόνια (!) κράταγε στα συρτάρια της την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής, έως ότου την προωθήσει προς έγκριση στο ΣΥΠΟΘΑ, το Φεβρουάριο του 2022, μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Δήμου Χαλανδρίου.
 2. Η ανέγερση του νέου δημαρχείου της πόλης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όχι από την Περιφέρεια, όπως υποστηρίζει η διοίκηση Πατούλη, χάρη στην ώριμη μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος. Η Περιφέρεια Αττικής εκταμιεύει μόνο τα κονδύλια, αλλά δυστυχώς ούτε κι αυτό κάνει πλέον. Ούτε ένα ευρώ δεν εκταμίευσε την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, με αποτέλεσμα το έργο να έχει σταματήσει.
 3. Τα απορριμματοφόρα και τους κάδους για τη συλλογή των βιοαποβλήτων διένειμε στους δήμους της Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής), στον οποίον οι δήμοι καταβάλλουν βαρύ οικονομικό τίμημα. Δεν τα διένειμε χαριστικά η Περιφέρεια στον Δήμο Χαλανδρίου, όπως αφήνεται να εννοηθεί στην ανακοίνωση.

Πόσα χρήματα έχει διαθέσει η Περιφέρεια για έργα στο Χαλάνδρι;

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Θα απαντήσει άραγε ο κ. Πατούλης στην πρόσκληση – πρόκληση να δημοσιοποιήσει τα κονδύλια που έχουν διατεθεί επί των ημερών του για έργα στους δήμους των βορείων προαστίων; Η σύγκριση θα είναι αποκαλυπτική, μιας και το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για τους πολίτες του Χαλανδρίου δεν συνάδει με τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια για έργα υποδομής στον μεγαλύτερο δήμο των Βορείων Προαστείων.

Εν αναμονή λοιπόν των παραπάνω στοιχείων, σημειώνουμε ότι η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου ουδέποτε αντιμετώπισε τους κατοίκους της πόλης με βάση τα πολιτικά ή κομματικά τους πιστεύω. Αυτό το γνωρίζουν όλοι! Με τον ίδιο τρόπο, ουδέποτε αντιμετώπισε περιφερειακά ή κυβερνητικά στελέχη με βάση τις πολιτικές ή κομματικές τους στρατεύσεις. Ευχαριστεί δημόσια – και το έχει κάνει επανειλημμένως – όσους/όσες συμβάλλουν θετικά στην επίλυση προβλημάτων της πόλης του Χαλανδρίου (συμπεριλαμβανομένου του περιφερειάρχη κ. Πατούλη).

Οφείλει όμως να αναδεικνύει τα λάθη ή τις καθυστερήσεις, από όπου και αν προέρχονται, όχι βεβαίως για λόγους κομματικής εκμετάλλευσης, αλλά πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση της πόλης και των κατοίκων της.

Ας κρίνουν οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί που υπηρετούν προσωπικές πολιτικές, χωρίς να κρατούν ούτε καν τα προσχήματα που τους επιβάλει ο θεσμικός τους ρόλος.