επιτροπή-κοντιάδη-αναπτυξιακές-αρμ-725290
ΟΤΑ | 28.02.2021 | 15:52

Επιτροπή Κοντιάδη: Αναπτυξιακές & αρμοδιότητες υγείας, παιδείας σε περιφέρειες, δήμους

Επιτροπή Κοντιάδη: Αναπτυξιακές & αρμοδιότητες υγείας, παιδείας σε περιφέρειες, δήμους

Κι όμως υπάρχει! To πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη, για το οποίο ο νέος υΠΕΣ Μάκης Βορίδης υποστήριζε ότι “δεν υπάρχει”, παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το “Βήμα της Κυριακής” (ρεπορτάζ: Δημήτρης Χόνδρος). 

Όπως γράφει η εφημερίδα:  “Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κοντιάδη, στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραδόθηκε, ανεπίσημα,  στις 25 Μάιου, ένα πόρισμα 140 σελίδων και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη ετοιμαστεί προσχέδιο νόμου το φθινόπωρο το  οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε στο υπουργείο θα ερχόταν στη Βουλή, τους πρώτους μήνες του 2021.

Η έκθεση της επιτροπής Κοντιάδη, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής», δεν είναι, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «μια απλή έκθεση ιδεών». Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους ισχυρίζονται ότι αποτελεί «μια σοβαρή βάση συζήτησης»,  «έναν οδικό χάρτη» που οδηγεί στο ζητούμενο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Στο πόρισμα ή την έκθεση της επιτροπής Κοντιάδη αποτυπώνεται η βούληση για ριζική αποσυγκέντρωση  του κράτους και την δημιουργία για πρώτη φορά της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της προϋπόθεσης για τη συγκρότηση ενός επιτελικού κράτους. Η επιτροπή προτείνει μεγάλης έκτασης μεταφορά  αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στις αιρετές περιφέρειες που έχουν την ευθύνη του αναπτυξιακού σχεδιασμού και σημαντικού μέρους της εφαρμογής του ώστε να παρακαμφθούν «σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις εξαιτίας των πολύπλοκων διαδρομών».  Προτείνεται επίσης η μεταφορά σημαντικών λειτουργιών και αρμοδιοτήτων στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της Δημόσιας Υγείας προς την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση αλλά και η μεταφορά η μεταφορά συγκεκριμένων λειτουργιών και αρμοδιοτήτων στο πεδίο της εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση”, προστίθεται

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 

Στη φωτο ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της “Επιτροπής για την προετοιμασία του νόμου για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους”, Ξενοφών Κοντιάδης, κατά την επίσημη παρουσίαση της πέρυσι τον Φεβρουάριο.