δημοσκόπηση-aftodioikisi-gr-χαμηλή-ικανοποίηση-απ-1162491
ΟΤΑ | 02.02.2026 | 12:32

Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Χαμηλή ικανοποίηση από Δημάρχους, Περιφερειάρχες – Τα μεγαλύτερα προβλήματα (πίνακες)

Μόνον σχεδόν 1 στους 3 πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους για τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας τους. Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη πανελλαδική έρευνα του aftodioikisi.gr που διεξήχθη από 5 έως 19 Ιανουαρίου σε δείγμα 6.005 ατόμων.

Συγκεκριμένα:

  • Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένος-η θα λέγατε ότι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη της περιοχής που διαμένετε», το 12% απαντά «πολύ», το 22% «αρκετά» (σύνολο 34% ή λίγο παραπάνω από 1 στους 3%), το 27% «όχι και τόσο» και 36% «καθόλου ικανοποιημένος» (σύνολο 63%), ενώ 3% επιλέγει το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
  • Αντίστοιχα, στο ερώτημα: «πόσο ικανοποιημένος-η θα λέγατε ότι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου του Δήμου που διαμένετε», το 14% απαντά «πολύ», το 15% «αρκετά» (σύνολο 29% ή 1 στους 3,5), το  36% «όχι και τόσο» και 21% «καθόλου ικανοποιημένος» (σύνολο 67%), ενώ 4% επιλέγει το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
  • Αναφορικά με την ιεράρχηση των προβλημάτων, στην κορυφή βρίσκεται το «οδικό δίκτυο – ποιότητα δρόμων» με 34%, ακολουθεί κατά πόδας η «στάθμευση – χώροι πάρκινγκ» με 33%, στο 25% βρίσκεται η «καθαριότητα – σκουπίδια», στο 23% η «μείωση των εισοδημάτων», στο 22% η «επιδείνωση τοπικής οικονομίας – αγοράς», στο 18% η «εγκληματικότητα – ελλιπής αστυνόμευση», στο 16% το «κυκλοφοριακό (μποτιλιάρισμα)», στο 13% οι «δομές υγείας – νοσοκομεία κλπ», η «ύδρευση – αποχέτευση» και η «ανεργία», στο 12% η «φτώχεια», ενώ ακολουθούν κατά σειρά με μονοψήφια ποσοστά: «Συγκοινωνίες» (9%), «περιβάλλον – χώροι πράσινου» (8%), «έλλειψη χώρων αναψυχής – αθλητικών εγκαταστάσεων», «ηλεκτροφωτισμός δρόμων» (7%), «κατάσταση πλατειών», «σχολεία – εκπαίδευση» (6%) και «εξυπηρέτηση από δημόσιες υπηρεσίες» (5%).
  • Αναφορικά με τους περιφερειάρχες, μόλις το 19% των πολιτών δηλώνουν «πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι» με τη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης»,  ακολουθεί η «διευκόλυνση των επιχειρήσεων της περιοχής» με 23%, η «διαχείριση του ΕΣΠΑ» με 27% (σ.σ. και στα δύο αυτά θέματα, εντύπωση προκαλεί το μεγάλο ποσοστό -19%- του “ΔΞ/ΔΑ”), η «κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της περιοχής» και η «υλοποίηση οδικών έργων» με 30%, τα «θέματα κοινωνικής πολιτικής» με 31% και στην πρώτη θέση βρίσκονται τα «θέματα πολιτικής προστασίας» με 36%.
  • Τέλος, σχετικά με τους δημάρχους, στην κορυφή των προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς, είναι το «πάρκινγκ», με μόλις το 20% των πολιτών να δηλώνουν «πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι», ακολουθεί η «κατάταση των δρόμων» με 22%, η ανακύκλωση με 23%, η «εξυπηρέτηση των δημοτών» με 27 %, ο «φωτισμός των δρόμων» με 28%, η «καθαριότητα-αποκομιδή σκουπιδιών» με 29%, οι «αναπλάσεις (πλατειών-πεζοδρομίων)» με 31%, τα «προγράμματα κοινωνικής πολιτικής» με 32% και οι «αθλητικές εγκαταστάσει» με 33%.