υπεν-επιβάλλεται-τέλος-ταφής-ανεπεξέ-973634
ΔΗΜΟΙ | 21.12.2021 | 19:10

ΥΠΕΝ: Επιβάλλεται τέλος ταφής ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων

Το ΥΠΕΝ πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου να επιβάλλει τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Το ζήτημα αυτό σχολίασαν με κοινή τους ανακοίνωση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει εγκυκλίου του αρμόδιου υπουργού οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133).

Το ποσό του φόρου ταφής

Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Ακόμη, το τέλος ταφής αποδίδεται από τους παραπάνω υπόχρεους, σε ειδικό λογαριασμό που ο Ε.Ο.ΑΝ. τηρεί για τον σκοπό αυτόν. Επίσης, υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Οι προθεσμίες και ο τρόπος δήλωσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι υπόχρεοι υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα και αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 30 Απριλίου και έως τις 30 Οκτωβρίου για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι για το 2022 τα στοιχεία για τον υπολογισμό ταφής του α εξαμήνου 2022 θα πρέπει να υποβληθούν έως 30/9/2022 του ιδίου έτους από τους υπόχρεους στον Ε.Ο.Α.Ν. και το οφειλόμενο να αποδοθεί έως 30/10/2022 στον ειδικό λογαριασμό του. Τα στοιχεία του β εξάμηνου του 2022 υποβάλλονται αντιστοίχως έως 31/3/2023 και το οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται έως 30/4/2023.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τον φόρο που μπαίνει στην ταφή ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν ως προκλητική την κίνηση της Κυβέρνησης.

Όλη η ανακοίνωση

Με όψιμη εγκύκλιό του, στις 20/12/2021, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, υπενθυμίζει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας την εφαρμογή του τέλους ταφής που αντικατέστησε την εισφορά κυκλικής οικονομίας που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το νέο τέλος ταφής θα εφαρμοστεί οριζόντια από 1/1/2022 σε όλες τις ποσότητες απορριμμάτων που διατίθενται προς ταφή, ανεξάρτητα από το βαθμό επεξεργασίας τους και την πρόοδο έργων επεξεργασίας απορριμμάτων, σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μεταφέρει ένα άδικο βάρος ακόμα και στους ΟΤΑ που είχαν δρομολογήσει, αδειοδοτήσει ή κατασκευάσει, έργα κυκλικής οικονομίας, πολλά από τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.
Η επαναφορά του τέλους ταφής, ως ένα νέο χαράτσι που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των Δήμων, και αναμένεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη των πολιτών, έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ναρκοθετήσει πλήρως τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, όπου ευημερούν μόνο τα σκάνδαλα και ιδιωτικοποιούνται υποδομές, ενώ οι Δήμοι και οι πολίτες μένουν χωρίς κάδους ανακύκλωσης και η Ελλάδα μπροστά σε νέα πρόστιμα.

“Κυβερνητική υποστήριξη στην καύση και ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων”

Πίσω από το φόρο ταφής που εφαρμόζεται χωρίς κριτήρια, βρίσκεται η κυβερνητική υποστήριξη στην καύση και στην ιδιωτικοποίηση απορριμμάτων, και ο στόχος του ΥΠΕΝ να «εκβιάσει» τους δήμους για να μετατρέψουν το σχεδιασμό απορριμμάτων και τα έργα προς όφελος της καύσης και των εργολάβων, αντί για την ανάκτηση υλικών και για την κυκλική οικονομία που ζητάει η Ευρώπη και η κοινωνία.
Επιπλέον, είναι προκλητικό η κυβέρνηση να μεταφέρει τους πόρους του φόρου ταφής στο γαλάζιο μαγαζί του ΕΟΑΝ (Οργανισμός Ανακύκλωσης), όπου η διοίκηση, με πολιτικά κριτήρια, αγνοεί ακόμα και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών για την αξιολόγηση της ανακύκλωσης. Αντί να επιστρέφει τους πόρους της εισφοράς κυκλικής οικονομίας στους ΟΤΑ, όπως προέβλεπε ο Ν. 4609/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, για να ενισχύσουν τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων και την ανακύκλωση, μεταφέρει τους πόρους στον ΕΟΑΝ, δηλαδή σε αδιαφανή διαχείριση, προοιωνίζοντας ένα ακόμη επεισόδιο σκανδάλων και κομματικής διαχείρισης πόρων.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να φορτώσει συλλήβδην κόστη σε Δήμους και πολίτες για να εξυπηρετήσει ημέτερους και συμφέροντα, τροφοδοτώντας τη σπατάλη δημόσιων και δημοτικών πόρων, την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της αυτοδιοίκησης και την αντιπεριβαλλοντική καύση της πλειονότητας των απορριμμάτων σε βάρος της ανακύκλωσης. Μπροστά στην προοπτική της χρεοκοπίας και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ανατραπούν αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που απομακρύνουν την Ελλάδα από την ανακύκλωση και άρα την κλιματική μετάβαση, ενώ επιβαρύνουν σημαντικά τους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις μέσα από την αναπόφευκτη αύξηση των δημοτικών τελών.