βόμβα-κορδελιό-σε-πλήρη-εφαρμογή-το-σχ-61020
ΔΗΜΟΙ | 12.02.2017 | 09:13

Βόμβα-Κορδελιό: Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο απομάκρυνσης

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κορδελιό η διαδικασία απομάκρυνσης των κατοίκων εν όψει της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου που θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί. Ο «συναγερμός» προβλέπεται να λήξει το απόγευμα, όταν θα έχει απομακρυνθεί η βόμβα από τον πολεοδομικό ιστό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, βάσει των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.

«Η εκκένωση του πληθυσμού από τη ζώνη επικινδυνότητας είναι υποχρεωτική, δεν γίνεται για να υποβοηθήσουμε το έργο του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας ή της δημοτικής αρχής, γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών» τόνισε, κάνοντας έκκληση προς όλους να απομακρυνθούν από την ακτίνα επικινδυνότητας των 1.900 μέτρων που έχει οριστεί από τον στρατό με βάση τα στοιχεία του τύπου της βόμβας και της ισχύος της. «Θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, στα σημεία συγκέντρωσης θα υπάρχουν εθελοντικές ομάδες, αστυνομικοί και υπάλληλοι του δήμου για να γίνεται με τάξη η επιβίβαση στα λεωφορεία. Παράλληλα θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ μέχρι τις 9 το πρωί για όποιον θέλει να μετακινηθεί.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους αρμόδιους ότι θα περιφρουρήσει την επιχείρηση με 1.000 αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, που θα αναπτυχθεί, σε ακτίνα 1.900 μέτρων, από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς οι αρχές θα επιχειρήσουν να απομακρύνουν περίπου 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους. Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά τους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, ενώ «αγγίζει» και τα όρια του Δήμου Δέλτα (σε μη κατοικημένη περιοχή).

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αδρανοποίηση της βόμβας θα εφαρμοστούν σήμερα οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων:

Από τις 6.00 π.μ. της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες, θα διακοπεί η κυκλοφορία στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

  • Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).
  • Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).
  • Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.
Για τα οχήματα παντός τύπου:

Από τις 10.00 πρωινή ώρα της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση – στάθμευση στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

  • Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).
  • Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).
  • Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.
  • Σε όλες τις οδούς που βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.900 μέτρων από το σημείο ανεύρεσης πυρομαχικών και περικλείονται από τον ακόλουθο οδικό άξονα – σημεία:

οδός Αριστοτέλους (Δήμου Ευόσμου) – Λεωφ. Δενδροποτάμου – Κυκλικός Κόμβος ΚΤΕΛ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ – Επαρχιακή οδός Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου – Αυτ/μος Α.Θ.Ε. (ύψος Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσ/νίκης) – Συμβολή οδών Πόντου & Μαγνησίας – Συμβολή οδών Ε.Ο. Θεσ/νίκης Έδεσσας & Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς – Δημοτικοί δρόμοι περιοχής ΕΛ.ΠΕ. – οδός Ορεστιάδος (Δήμου Ευόσμου) – οδός Ρεθύμνου – οδός Παλλήνης – οδός Χανίων – οδός Φερενίκης – οδός Τραπεζούντος – Προέκταση οδού Μαιάνδρου – Περιφερειακή οδός – οδός Σμύρνης – οδός Μακεδονομάχων – οδός Τζαβέλλα – οδός Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών μέτρων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:
  • Από την Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης προς τον αυτ/μο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.
  • Από την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας προς την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς.
  • Από το κέντρο της Θεσ/νίκης και την Περιφερειακή οδό προς την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (οδός Λαγκαδά).
  • Από την οδό 26ης Οκτωβρίου προς την Λεωφ. Δενδροποτάμου.
  • Και τις λοιπές οδούς περιμετρικά της ζώνης αποκλεισμού των 1.900 μέτρων.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.