τι-λέει-ο-δήμαρχος-τήνου-για-το-καθεστώ-1600124
ΔΗΜΟΙ | 16.06.2026 | 21:43

Τι λέει ο Δήμαρχος Τήνου για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς με αφορμή την κήρυξη του νησιού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας προτείνει στην κυβέρνηση να απαγορευτούν οι νέες ιδιωτικές πισίνες και οι ιδιωτικές γεωτρήσεις.
H Τήνος και η Αλόννησος κηρύχθηκαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας για διάστημα τριών μηνών, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου. Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Με την ίδια απόφαση παρατάθηκε για ακόμη τρεις μήνες το αντίστοιχο καθεστώς στο Μεγανήσι Λευκάδας.
Μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρει ότι η Τήνος «δεν διψάει αυτή τη στιγμή», αλλά ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης αποτελεί προληπτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων, πριν αυτά γιγαντωθούν. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η επίμαχη απόφαση θα βοηθήσει τον δήμο να ξεπεράσει γραφειοκρατικά προβλήματα και να κινηθεί ταχύτερα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων. Όπως σημειώνει υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για αφαλατώσεις, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι να θωρακίσει το νησί απέναντι στις προκλήσεις των επόμενων ετών.
«Δεν μπορεί κάθε σπίτι που χτίζεται εκτός οικισμού να έχει τη δική του γεώτρηση», τονίζει ο κ. Κροντηράς , επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει πιο ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων και μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας γύρω από τη χρήση του νερού.
Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι από το 2021 και μετά οι βροχοπτώσεις στην Τήνο έχουν μειωθεί δραματικά, φτάνοντας περίπου στο μισό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  «Θέλουμε να οχυρώσουμε το νησί μας. Πρέπει να γίνει βίωμα στους Τηνιακούς, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ότι το νερό είναι πολύτιμο για όλους μας», καταλήγει.Η σχετική ανάρτηση του Δήμου Τήνου
«Ξεκλειδώνουν άμεσα κονδύλια και νέες αφαλατώσεις για την Τήνο – Γιατί η «Έκτακτη Ανάγκη» αποτελεί ασπίδα και όχι πρόβλημα για το νησίΣε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε επίσημα η Τήνος, μετά από έγκριση του σχετικού αιτήματος που υπέβαλε ο Δήμος προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λειψυδρίας.

​Η σημαντική αυτή απόφαση ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Ε.Υ.), καθώς και της καθοριστικής συμβολής και θετικής εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παπασταύρου, και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και στήριξαν το δίκαιο αίτημα του νησιού μας.

​Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα κομβικό εργαλείο, καθώς ξεκλειδώνει άμεσα σημαντικές χρηματοδοτήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία και επιτρέπει την πλήρη παράκαμψη των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Πρακτικά, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει στον Δήμο τη δυνατότητα να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές στην ενοικίαση ή αγορά νέων μονάδων αφαλάτωσης, καθώς και στην άμεση εκτέλεση έργων επισκευής και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης.

​Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί ως προληπτική ασπίδα και όχι ως ένδειξη προβλήματος, διασφαλίζοντας ότι η καθημερινότητα των κατοίκων και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Με τον τρόπο αυτό, ξεκλειδώνουν άμεσα οι διαδικασίες για την εγκατάσταση νέων αφαλατώσεων, προστατεύοντας το νησί όχι μόνο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αλλά δημιουργώντας παράλληλα τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη και μόνιμη θωράκισή του απέναντι στην κλιματική κρίση.

​Παράλληλα, η υφιστάμενη κατάσταση και η επίσημη κήρυξη του νησιού σε έκτακτη ανάγκη ενισχύουν και δικαιώνουν απόλυτα την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής για την ανάγκη λήψης αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ενδυναμώνεται η άποψη του Δήμου για την απαγόρευση δημιουργίας νέων πισινών σε ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και για τον δραστικό περιορισμό των γεωτρήσεων, οι οποίες δεν αποτελούν πολιτική της παρούσας δημοτικής αρχής, καθώς επιβαρύνουν τον ήδη καταπονημένο υδροφόρο ορίζοντα.»