Τέσσερις δεσμεύσεις Μπαλάφα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ: Τι είπε ο υφυπουργός για επιδόματα, μισθούς ΔΕ, μετατάξεις και υπερβάλλουσα μείωση

Τέσσερις δεσμεύσεις αντί για δύο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανέλαβε κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας κατά την χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Μπαλάφας είχε αναφερθεί στην προσπάθεια διευθέτησης των ζητημάτων της μη περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (αναρρωτικές και θεσμοθετημένες άδειες) και της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων ΔΕ, η ΠΟΕ ΟΤΑ προσθέτει σε αυτά και την επίλυση του προβλήματος με τις μετατάξεις αλλά καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης σε όσους έκαναν μετάταξη ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ:

  1. Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει σχετικά με τις μετατάξεις εργαζομένων χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε πως σε Νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη Νόμου.
  2. Άμεση Νομοθετική Ρύθμιση για τη μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες, κ.λπ.) καθώς και επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας. Ο Υφυπουργός συμφώνησε για το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύτηκε μέχρι την ψήφιση σχετικής διάταξης να εκδώσει σχετικό έγγραφο με το οποίο θα καλεί στην αναστολή εφαρμογής της παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.4354/2015 όπως ακριβώς έπραξε και ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξάνθος!!! Σε ότι αφορά στην επέκταση του σε άλλες ειδικότητες, η απάντηση είναι πως το αίτημα εξετάζεται !!!
  3. Στο ζήτημα της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. κατηγορίας που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, με δεδομένη την «προδιάθεση» του Υπουργείου Οικονομικών να καταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια της Υ.Ε. κατηγορίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών συντάχθηκε με την άποψη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως δεν μπορεί εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ειδικότητες όπου προσόν διορισμού είναι η εμπειρία να υποβαθμιστούν μισθολογικά σε Υ.Ε. κατηγορία. Δεσμεύτηκε δε το επόμενο διάστημα να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα διασαφηνίζει πως με βάση την υφιστάμενη ακόμη νομοθεσία σε όσες περιπτώσεις απαραίτητο προσόν διορισμού-μετάταξης ήταν η εμπειρία οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται στην αντίστοιχη μισθολογική κατηγορία της ειδικότητας που κατείχαν.
  4. Για την καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης σε όσους έκαναν μετάταξη ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα καθώς και στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και Σχολικούς Φύλακες που επέστρεψαν με το Ν.4325/2015 συμφώνησε και δεσμεύτηκε για τριμερή συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστεί στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η επίλυση των προβλημάτων αιχμής στην καθημερινότητα των εργαζομένων είναι υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, αναμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα στο πλαίσιο της αυτονόητης συνεργασίας που οφείλει το Υπουργείο να έχει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων!!!

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!