Σκουρλέτης: Σύντομα βελτιωμένη διάταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δήμους

Την κατάθεση νομοθετικής διάταξης, με βελτιωμένες προβλέψεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Συγκεκριμένα απατώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η διάταξη θα περιλαμβάνει αφενός την αποπληρωμή των βεβαιωμένων ποσών σε περισσότερες δόσεις και αφετέρου θα έχει μέριμνα για τις προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και εντός του Ιανουαρίου.

«Είναι στις προθέσεις του υπουργείου -και μάλιστα στο νομοσχέδιο, που προτίθεται να κατεβάσει το πιο πιθανό εντός του μήνα- να περιλαμβάνεται μια τέτοιου είδους διάταξη, η οποία πέρα από τη διευκόλυνση, δηλαδή τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπει για την αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων, θα πρέπει να έχει μια μέριμνα και για το ζήτημα των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτά τα βεβαιωμένα και οφειλόμενα ποσά και ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιτόκια, τα οποία έχουν επιβαρύνει αυτά τα ποσά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε δε, ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η διάταξη αυτή να κατατεθεί, αν είναι δυνατόν, μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο να αποτελέσει μια «πραγματική ανάσα για τις οφειλές προς τους δήμους, και για τους δήμους και γι’ αυτούς, οι οποίοι έχουν χρεωθεί τα αντίστοιχα ποσά».

«Τα ποσά, που έχουν συσσωρευθεί, παρότι δεν έχουν υπολογιστεί, γιατί αφορούν διαφορετικούς δήμους, διαφορετικούς φορείς, δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ., πρέπει να είναι πάρα πολλά», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ΚΕΔΕ προκειμένου να καταγράφει τον σφυγμό των προβλημάτων και προκειμένου να καταλήγουν σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών δημοτών προς τους δήμους, σε περισσότερες από 12 δόσεις που ισχύει σήμερα. Πηγές του υπουργείου, αλλά και ο ίδιος ο Π. Σκουρλέτης σήμερα στη Βουλή, αφήνουν να εννοηθεί ότι στόχος είναι να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων που ίσχυσε για ένα διάστημα την Άνοιξη του 2015 και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους.

Τη βελτιωμένη διάταξη έχει αποφασίσει να φέρει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου, αφού υπάρχει η διαπιστώση από τις δημοτικές αρχές ότι οι οφειλές αυξάνονται καθημερινά ενώ η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ούτε εξυπηρετεί ούτε αποδίδει έσοδα στα ταμεία των δήμων.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΔΗΜΟΥΣ, ΔΙΑΤΑΞΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!