σκουρλέτης-απλή-αναλογική-με-ασφαλισ-46340
ΔΗΜΟΙ | 23.04.2017 | 10:44

Σκουρλέτης: Απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες -Αιχμές κατά Πατούλη

Στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Σύμφωνα με τον υπουργό, η υιοθέτηση της απλής αναλογικής «θα είναι πραγματικά μια επαναστατική αλλαγή που θα διευκολύνει την πραγματική αποτύπωση των τοπικών συσχετισμών».

«Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα μας εισαγάγει σε μια νέα εποχή συνθέσεων και συνεργασιών, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Μπορεί να ξεβολεύει κάποιους, αλλά αυτό αφορά τους ίδιους, όχι τους πολίτες», αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα ληφθούν και «μια σειρά από μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουμε φαινόμενα ακυβερνησίας των δήμων».

«Η απλή αναλογική είναι μία μόνο από τις αλλαγές που θέλουμε να προωθήσουμε. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, να αποσαφηνίσουμε τις σχέσεις τους με την αποκεντρωμένη διοίκηση, να ενισχύσουμε τον ρόλο τους στον περιφερειακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό», συμπληρώνει.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί στον ίδιο και στο υπουργείο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο κ. Σκουρλέτης, απάντησε με αιχμηρότατο τρόπο: «Το πρόβλημα με το κύριο Πατούλη είναι ότι συγχέει τον θεσμικό του ρόλο ως προέδρου  της ΚΕΔΕ με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και σχεδιασμούς. Θα τον συμβούλευα λιγότερες δηλώσεις και εμφανίσεις και πιο πολλή δουλειά».

Εκλογές

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν βλέπει εκλογές στο ορατό μέλλον. «Είναι κάτι που είναι έξω από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Προφανώς  και οι εκλογές δεν είναι απαγορευμένη λέξη σε μια δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός σχολίασε: «Δεν αποδέχομαι τον όρο εσωκομματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί χωρίς καταναγκασμούς και δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Οι τάσεις που διαμορφώνονται κάθε φορά συγκροτούνται στη βάση πολιτικών απόψεων και εκτιμήσεων και όχι με βάση προσωπικές αντιπαλότητες και φιλοδοξίες». 

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, στην RealNews :

Δύσκολη πολιτικά για εσάς η συμφωνία που συζητείται. Φαντάζομαι να συμφωνείτε πως τα αντίμετρα δεν αντισταθμίζουν στο σύνολό τους τα μέτρα. Κάποιοι σύντροφοί σας, μάλιστα,   χαρακτηρίζουν τα αντίμετρα ως «ασπιρίνες»…

Η συμφωνία είναι δύσκολη, πρώτα από όλα, για τον ελληνικό λαό και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε. Δεν έχουν νόημα απόπειρες ωραιοποίησης μιας δύσκολης πραγματικότητας, ούτε έχουμε ανάγκη από ένα αριστερό success story. Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός επώδυνου συμβιβασμού από το καλοκαίρι του 2015, έχοντας συνείδηση των αντιφάσεων που βιώνουμε, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι επιλέξαμε να μην αφήσουμε την κοινωνία έρμαιο απέναντι στον ισοπεδωτικό νεοφιλελευθερισμό. Επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που μας εμπιστεύθηκε ο λαός για δεύτερη φορά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Πράγματι, στο επίπεδο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού μπορεί, κάτω υπό προϋποθέσεις,  να αντισταθμιστούν τα μέτρα, όμως η δυσκολία είναι στην επίτευξη ενός κοινωνικά ουδέτερου  αποτυπώματος.

Εκτιμάτε ότι το πρόγραμμα «βγαίνει»; Και αν ναι, με τι κόστος;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δεν μιλάμε βέβαια μόνο για τη στενά δημοσιονομική επιτυχία του προγράμματος, αλλά και για την κοινωνική βιωσιμότητα του, που για εμάς έχει τεράστια σημασία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την οριστική μορφή της συμφωνίας, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η διάρκεια και το ύψος των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Αν τελικώς η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν αναιρεί τις αιτίες υπαγωγής σε αυτό, τότε θα έχει αποτύχει. Πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των προγραμμάτων λιτότητας, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε, όπως το κάνει με χαρά η Ν.Δ. γιατί το πιστεύει, τον μονόδρομο της λιτότητας.

Χρειάζεται, συνεπώς, επαναδιαπραγμάτευση κ. υπουργέ; Και πότε; Με τι στόχο;

Ασφαλώς χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση, άλλωστε αυτό δεν κάνουν και οι δανειστές μας, οι οποίοι διαρκώς θέτουν νέα ζητήματα; Η ισχυροποίηση της θέσης μας για μια νέα διαπραγμάτευση περνάει μέσα από την επιτυχή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας τον επόμενο ενάμισι χρόνο, αλλά και από μια ενδεχόμενη θετική αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και προφανώς το θέμα του χρέους.

Έως τότε η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της; Μεταξύ αυτών να είναι και  το παράλληλο πρόγραμμα; Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο;

Είμαι οπαδός της διαρκούς προσπάθειας για να εκμεταλλευτούμε  την παραμικρή έστω ρωγμή που μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης που μας έχει επιβληθεί για να βελτιώσουμε  τη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν βέβαια και πεδία δράσης έξω από τα όρια των μνημονίων. Μικρά έστω, αλλά υπάρχουν. Και νομίζω πως εκεί έχουν γίνει αρκετά και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Αναφέρομαι στην Παιδεία, στις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, σε θέματα δικαιωμάτων, πάταξης της διαφθοράς, προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ. κ.λπ. Τα θέματα της συνταγματικής μεταρρύθμισης έχουν τη δική τους σημασία, είναι άλλωστε μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει.

Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι  οι θεσμοί λειτουργούν και ως «πλασιέ συμφερόντων» της χώρας μας; Έχετε κάποια παραδείγματα; Και  γιατί το ανέχεστε ως κυβέρνηση;

Είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος πως η προώθηση των   ιδιωτικοποιήσεων ή  των μεταρρυθμίσεων είναι έννοιες ουδέτερες κοινωνικά. Μέσα από κάθε ιδιωτικοποίηση ανακατανέμονται περιουσίες, αναδιατάσσονται ισορροπίες και κέντρα ισχύος. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν, στον καπιταλισμό ζούμε μην το ξεχνάμε.

Η λύση που δίνεται στη ΔΕΗ σας καλύπτει;

Έχω διατυπώσει δημόσια την αντίθεση μου στα όσα μας πιέζουν οι δανειστές να αποδεχθούμε σχετικά με τη ΔΕΗ και εξακολουθώ να υποστηρίζω ακριβώς τα ίδια.

Εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα- και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών, όπως λένε κάποιοι- μπορεί κατά τη γνώμη σας να υπάρξει;

Δεν αποδέχομαι τον όρο εσωκομματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί χωρίς καταναγκασμούς και δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Οι τάσεις που διαμορφώνονται κάθε φορά συγκροτούνται στη βάση πολιτικών απόψεων και εκτιμήσεων και όχι με βάση προσωπικές αντιπαλότητες και φιλοδοξίες.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν θα υπερψηφίσουν την όποια συμφωνία; Και σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάτε πως θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους;

Η συμφωνία βεβαίως δεν έχει διαμορφωθεί στο σύνολο της, αλλά δεν βλέπω κάποιον η κάποια από την κυβερνητική πλειοψηφία που να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί και να κερδίσει ό,τι μπορεί περισσότερο.

Η αντικατάσταση της Κατερίνας Παπακώστα τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω πως ήταν μια “άγαρμπη” κίνηση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν θεωρεί πως με τέτοιου είδους κινήσεις ενισχύει το ηγετικό του προφίλ, μιας και πάσχει σε αυτό το πεδίο, αλλά το σημαντικότερο είναι πως δείχνει όμηρος του ακροδεξιού κ. Γεωργιάδη.

Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει υπέρ των ίσων αποστάσεων του κόμματός της από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Μήπως συνεπώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχό σας στο άμεσο μέλλον;

Μετά την επί χρόνια προγραμματική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. στο έδαφος του νεοφιλελευθερισμού, δεν αρκεί μια στάση ίσων αποστάσεων, εάν βεβαίως επιθυμεί η κυρία Γεννηματά έναν ουσιαστικό στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του κόμματος της. Η Αριστερά πάντα επεδίωκε συμμαχίες με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε μια αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, αντιθέτως εκείνη είχε προσχωρήσει στον δρόμο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Οι εκλογές αποτελούν για εσάς απαγορευμένη λέξη; Υπό ποίες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν;

Δεν βλέπω εκλογές, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Είναι κάτι που είναι έξω από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Προφανώς  και οι εκλογές δεν είναι απαγορευμένη λέξη σε μια δημοκρατία.

Οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με την απλή αναλογική; Και αυτό θα αφορά και τους δημάρχους;

Μια από τις θεσμικές αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση, είναι και αυτή της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Θα είναι πραγματικά μια επαναστατική αλλαγή που θα διευκολύνει την πραγματική αποτύπωση των τοπικών συσχετισμών. Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα μας εισαγάγει σε μια νέα εποχή συνθέσεων και συνεργασιών, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Μπορεί να ξεβολεύει κάποιους, αλλά αυτό αφορά τους ίδιους, όχι τους πολίτες. Παράλληλα θα πάρουμε μια σειρά από μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουμε φαινόμενα ακυβερνησίας των δήμων. Η απλή αναλογική είναι μία μόνο από τις αλλαγές που θέλουμε να προωθήσουμε. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, να αποσαφηνίσουμε τις σχέσεις τους με την αποκεντρωμένη διοίκηση, να ενισχύσουμε τον ρόλο τους στον περιφερειακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Ο κ. Πατουλης , πάντως, σας ασκεί σκληρή κριτική…

Το πρόβλημα με το κύριο Πατούλη είναι ότι συγχέει τον θεσμικό του ρόλο ως προέδρου  της ΚΕΔΕ με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και σχεδιασμούς. Θα τον συμβούλευα λιγότερες δηλώσεις  και εμφανίσεις και πιο πολλή δουλειά.