Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας -Βόλος: 7 εργατικά ατυχήματα σε 10 μήνες - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
6
Αύγουστος
Back

Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας -Βόλος: 7 εργατικά ατυχήματα σε 10 μήνες

Σε σφοδρές καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής Βόλου προχωρά το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα για την «απαράδεκτη πρακτική» της Δημοτικής Αρχής Βόλου, Μπέου-Θεοδώρου, να μην παρέχει εδώ και μήνες τα αναγκαία, προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, Μέσα Ατομικής Προστασίας στους δικαιούχους οχταμηνίτες που εργάζονται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Καταγγέλλουν επίσης το γεγονός της 24ωρης και εβδομαδιαίας (7 μέρες τη βδομάδα), λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας από το 2012, «όταν ο Δήμος Βόλου «πρωτοπορεί» αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Σκοτινιώτη-Οικονόμου και την οποία απρόσκοπτα συνεχίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή, καθώς εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους.

» Η 24ωρη και εβδομαδιαία λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, η μη, αυτονόητη και επιβεβλημένη παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς που γιγαντώνεται, όπως και σε όλες τις υπηρεσίες, π.χ Συντήρηση, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμό, Κολυμβητήριο, κλπ με εργατοτεχνικό προσωπικό, αποδεδειγμένα στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια των συναδέλφων με κάθε είδους ευέλικτη σχέση εργασίας , αλλά και στους συναδέλφους μονίμου και αορίστου χρόνου , που παίζουν καθημερινά κορώνα-γράμματα με τη ζωή τους» συμπληρώνει το Συνδικάτο αναφέροντας ότι οι αριθμοί είναι τόσο αποκαλυπτικοί με τα 7 εργατικά ατυχήματα το 2017 στο Δήμο Βόλου, ευτυχώς όχι θανατηφόρα, που δεν επιτρέπει κανενός είδους καθυστέρηση- κωλυσιεργία.

«Το περιθώριο των 10 ημερών της Επιθεώρησης Εργασίας για να δοθεί λύση, είναι ήδη πολύ, αν σκεφτούμε ότι καθημερινά και ώρα με την ώρα, αυξάνονται οι πιθανότητες να θρηνήσουμε θύματα.

» Δεν θα επιτρέψουμε να μεγαλώσει ο μαύρος κατάλογος με τους 26 νεκρούς συναδέλφους στους Δήμους στα τελευταία τρία χρόνια πανελλαδικά, με τα 7 θανατηφόρα μόνον για το τελευταίο διάστημα.

» ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως «κανονικότητα» ότι πηγαίνοντας για ένα κομμάτι ψωμί στη δουλειά θα κινδυνεύουμε να μην γυρίσουμε στα παιδιά μας, γι αυτό και είναι αναγκαίο να ενισχυθεί και να γίνει κυρίαρχη η γραμμή της σύγκρουσης με το σύνολο της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής που επεκτείνεται από τη συγκυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ και την ΕΕ (με ορατή την απειλή να καταργηθούν τα ΒΑΕ με την επικείμενη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία μέχρι 31-12-2017) και αξιοποιείται με κάθε ευλάβεια πανελλαδικά, σχεδόν από τους όλους τους εκλεγμένους –εκφραστές της στους Δήμους της χώρας».

Η απαντητική και με χυδαίο ύφος ανακοίνωση του δήμου Βόλου :

“Με έκπληξη διαβάσαμε την ατέλειωτη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στο Δήμο Βόλο (προφανώς θα συμπεριέλαβε και το δικό της τροχαίο ατύχημα στο αμαξοστάσιο, όπου βρέθηκε ένα πρωινό με τη δροσούλα) και που είχε την μεγάλη ψυχική δύναμη να καταγράψει η ακούραστη εργατομάνα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, κ. Εύη Καρυδάκη! Κρίμα που δεν μας ενημέρωσε νωρίτερα, να υποβάλλουμε αίτημα στον πρωθυπουργό, κατά την έλευση του στη Θεσσαλία, για την κατασκευή και λειτουργία και μιας ειδικής κλινικής στον τομέα που εκπροσωπεί…
Είναι πράγματι ευτυχία για τον συνδικαλισμό που μια μουσική παραγωγός βρέθηκε από το “παράθυρο” διορισμένη δημοτική υπάλληλος και αντί να τραγουδάει, πχ. την τσιμινιέρα, αγωνίζεται νυχθημερόν για τα δίκαια του εργάτη στην αποκομιδή, στο πράσινο, στα κοιμητήρια, στα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας… προφανώς λόγω εμπειρίας τα κατανοεί και τα συμμερίζεται καλύτερα από όλους…
Την καλούμε να σοβαρευτεί και να δει την πραγματικότητα χωρίς τις κομματικές της παρωπίδες. Η κοινωνία υποφέρει, χιλιάδες συμπολιτών είναι άνεργοι και ουδείς έχει την υπομονή να παίζει με την νοημοσύνη του ένας ελάχιστα εργαζόμενος και καλά αμειβόμενος συνδικαλιστής, όπως αυτή, που απλώς θέλει να κολλήσει μερικά ακόμη κομματικά ένσημα. Λίγη τσίπα χρειάζεται…”

Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ: Δεν μας αγγίζουν οι βρισιές και οι συκοφαντίες

“Στη συγκεκριμένη καταγγελία του Κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, με στοιχεία και αριθμούς για τα τοπικά εργατικά ατυχήματα, αλλά και τα επίσημα στοιχεία πανελλαδικά για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα  του κλάδου, θα περιμέναμε μεγαλύτερη σοβαρότητα από τη Δημοτική Αρχή Μπέου-Θεοδώρου γιατί έχουν να κάνουν με τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων του Δήμου μας.

Φαίνεται όμως ότι για τον κ. Δήμαρχο αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ο βασικός καημός του Δημάρχου είναι πως θα συκοφαντήσει και θα εξυβρίσει τα στελέχη του ταξικού κινήματος στο χώρο των ΟΤΑ, γιατί βλέπει στη πράξη ότι είναι η μόνη δύναμη που βάζει στο τραπέζι τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και οργανώνει καθημερινά τους αγώνες για την επίλυση τους.

Οι αναφορές του κ. Δημάρχου περί νομιμότητας ενεργειών και πράξεων μόνον ως αστείο μπορούμε να τις  εκλάβουμε. Γνωρίζει πολύ καλά η παρούσα Δημοτική Αρχή Βόλου, όπως και οι προηγούμενες, ότι δεν είμαστε οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές που ονειρεύεται για συνεργάτες. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, σε καμία Δημοτική Αρχή.

Ζούμε και παλεύουμε στο προσκήνιο του Βόλου και της Μαγνησίας. Μας ξέρει και μας κρίνει ο συνάδελφος μας  στους χώρους δουλειάς και η λάσπη και η συκοφαντία δεν μας αγγίζουν.

Εμείς ξαναρωτάμε: 7 εργατικά ατυχήματα στο Δήμο Βόλου τον τελευταίο διάστημα, και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), που δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους. Γι αυτά θα μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή  η θα βγάλει καινούργια ανακοίνωση που θα μας βρίζει;”

Αντίδραση και από ΔΑΣ – ΟΤΑ

Στον Βόλο βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος, ο οποίος καταδίκασε με δηλώσεις του την απάντηση που έδωσε η δημοτική αρχή Βόλου στη χθεσινή καταγγελία του τοπικού Συλλόγου για επτά εργατικά ατυχήματα το 2017 στον Δήμο Βόλου

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και η δημοτική αρχή οφείλει να τοποθετηθεί σοβαρά και να ενημερώσει τους δημότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει, ώστε η πόλη και ο Δήμος να μην θρηνήσουν ανθρώπινες ζωές.

Αντ’ αυτού, όπως είπε, η δημοτική αρχή εξαπέλυσε επίθεση σε συνδικαλιστικά στελέχη χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως μια οργανωμένη προσπάθεια του Δήμου να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα.

Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν σημειωθεί περισσότερα ατυχήματα από αυτά που έχουν καταγραφεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, τα οποία ίσως να έχουν κρυφτεί «κάτω από το χαλί», όπως είπε.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!