«Μεγάλος Περίπατος»: Κριτική στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας για ΚΥΑ, διαδικασίες εξπρές

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που προωθείται ο «Μεγάλος Περίπατος» καταγράφηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Κοινή συνισταμένη:

-Το γεγονός ότι η ΚΥΑ που εκδόθηκε διαφέρει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

-Ό,τι προωθούνται με διαδικασίες εξπρές εργασίες 2 εκατ. ευρώ, «που αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για αδιαφανείς συναλλαγές».

Σύμφωνα με την «Ανοιχτή Πόλη»: «Το σχέδιο της δημοτικής αρχής για τον Μεγάλο Περίπατο δυστυχώς εκτυλίσσεται με προχειρότητα, αυταρχισμό και αδιαφάνεια:

◦     Αν και η Ανοιχτή Πόλη τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά, θέλοντας να στηρίξει μια προσπάθεια διεύρυνσης του δημόσιου χώρου και διευκόλυνσης της κινητικότητας των δημοτών, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η πρόσφατη ΚΥΑ αποκλεισμού των οχημάτων από το εμπορικό κέντρο πάσχει από ελλείψεις. Δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, αλλά ούτε και για εκείνους που εργάζονται στην αποκλεισμένη περιοχή, ενώ  οι οδοί Σοφοκλέους και Ευρυπίδου, οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο θα έμεναν ανοιχτές στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα, δεν εξαιρούνται από τους περιορισμούς.

◦     Παρά τη συμφωνία της δημοτικής αρχής στην πρότασή μας για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαβούλευσης με τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της περιοχής, η ΚΥΑ εκδόθηκε με άμεση ισχύ, χωρίς να έχει συσταθεί η επιτροπή και με μια αστυνομική-κατασταλτική λογική που δεν προβλέπει περίοδο σταδιακής εφαρμογής και ενημέρωσης των χρηστών της περιοχής.

◦     Τα προβλεπόμενα ποσά για την υλοποίηση του σχεδίου είναι υπερβολικά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του έργου, όπως αυτό ψηφίστηκε, και στη συμφωνία που υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο για ήπιες και αναστρέψιμες παρεμβάσεις που θα καλύπτονταν από ίδιους πόρους του Δήμου. Η Ανοιχτή Πόλη θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενάντια στη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, οι διαγωνισμοί που προωθεί η δημοτική αρχή για τις αναγκαίες προμήθειες χαρακτηρίζονται από το δίπτυχο ασφυκτικών προθεσμιών και υψηλών προδιαγραφών που αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για αδιαφανείς συναλλαγές.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, Παύλος Γερουλάνος μίλησε για τις «διαφορές της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε για τον «Μεγάλο Περίπατο» σε σχέση με όσα είχε αποφασίσει σχεδόν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και το θέμα έγκρισης – με διαδικασίες εξπρές – εργασιών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα πρώτα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου”».

Λαϊκή Συσπείρωση: Να επανεξεταστεί το θέμα της ΚΥΑ

Για τις επιπτώσεις του περίφημου «μεγάλου περιπάτου» της Αθήνας στους εμπόρους της οδού Αθηνάς, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:

« Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που προβλέπει ποιοι δρόμοι κλείνουν, που επιτρέπεται η κυκλοφορία και από ποιους. Προφανώς θα έρθει θέμα και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσει για τις κατηγορίες. Υπάρχει και ένα αστείο στην υπόθεση! Στο κέντρο θα μπορούν να μπαίνουν όλοι οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να μπαίνουν στο κέντρο, δεν θα μπορούν να μπαίνουν οι πελάτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι & οι έμποροι που δουλεύουν στο κέντρο.

Επισκεφτήκαμε τα μαγαζιά της οδού Αθηνάς και τη Βαρβάκειο Αγορά. Οι έμποροι έχουν φτιάξει επιτροπή αγώνα και έχουν μαζέψει δεκάδες υπογραφές. Στους επαγγελματίες με τους οποίους συναντήθηκε ο Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι οι πελάτες των μαγαζιών θα εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν σε Ερμού & Αθηνάς και θα αποδεικνύουν ότι είναι πελάτες με την απόδειξη στην έξοδο. Στους εμπόρους της Βαρβακείου όπου και εκεί είναι όλοι αντίθετοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εμπόρων της Βαρβακείου, ο Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι η Αθηνάς θα μονοδρομηθεί. Βλέπετε τις αντιδράσεις και προσπαθείτε να μπερδέψετε τον κόσμο.

Υπάρχει μια γενική αντίδραση και ζητάμε να εξαιρεθούν η οδός Αθηνάς και η οδός Ερμού μέχρι την Ασωμάτων από αυτό το σχέδιο. Θα καταστρέψετε μια αγορά που λειτουργεί ενάμιση αιώνα, τα εμπορικά, τα σιδηροπωλεία και τα χρωματοπωλεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τους νέους όρους που επιβάλει η δημοτική Αρχή. Ζητάμε να μιλήσει εκπρόσωπος της επιτροπής των εμπόρων της οδού Αθηνάς. »

Για το ίδιο θέμα ο Στέλιος Λάμπρου πρόσθεσε τα εξής:

« Για τον περίφημο «μεγάλο περίπατο» βλέπουμε ότι κινούνται ταχύτατα οι διαδικασίες και η έκδοση ΚΥΑ. Στις 13 Γενάρη θέσαμε το θέμα της οδοσήμανσης του Μαρκόνι, μιας μικρής γειτονιάς της Αθήνας, είχαμε παραδώσει στον Αντιδήμαρχο και σχετικό σκαρίφημα. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο για να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής;

Η ΚΥΑ που προβλέπει το κλείσιμο της Ερμού, ουσιαστικά αχρηστεύει την οδό Αθηνάς και την περιοχή του Ψυρρή η οποία έχει επιχειρήσεις με βαριά αντικείμενα, εργαλεια, έπειπλα και άλλα αντικείμενα που χρειάζονται αυτοκίνητο για να γίνεται η μεταφορά και η προμήθεια. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Πρέπει λοιπόν να επανεξετάσετε και την ΚΥΑ, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή προκαλεί το επόμενο διάστημα. »

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΚΥΑ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!