ψηφίσματα-για-τη-συμφωνία-των-πρεσπών-579595
ΔΗΜΟΙ | 22.01.2019 | 07:45

Ψηφίσματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών από Δήμους -Γιατί παρατηρείται «εμπλοκή»

Σε πολλούς Δήμους αυτές τις μέρες, κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνονται ψηφίσματα σχετικά με το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνήθως, το θέμα συζητείται προ ημερησίας διατάξεως, με σκοπό -αργότερα- να ενταχθεί σε αυτή και μετέπειτα να βγει μια κοινή ανακοίνωση-ψήφισμα.

Ωστόσο, πέραν των πολιτικών διαφωνιών ως προς τη σύνταξη ενός κοινού ψηφίσματος, παρατηρείται και «μπέρδεμα» σχετικά με τη διαδικασία, ιδίως όταν υπάρχουν ενστάσεις από δημοτικές παρατάξεις που διαφωνούν.

Κάτι τέτοιο συνέβη τις ημέρες αυτές σε μεγάλο Δήμο της Αττικής, καθώς χρειάστηκε να βγουν από τις τσάντες των δημοτικών συμβούλων τα βιβλιαράκια του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου ενώ ζητήθηκε και η γνώμη της νομικής υπηρεσίας!

Αυτό συνέβη διότι δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό -εκ πρώτης όψεως- αν για να εισαχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη ένα ψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία ή απλή πλειοψηφία.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας που κλήθηκε να δώσει απάντηση είπε ότι «τα ψηφίσματα δεν αποτελούν θέματα δημοτικού συμβουλίου, συνεπώς ξεφεύγουν από την τυπική διαδικασία».

Κάπως έτσι –και μετά από πολλή συζήτηση- το θέμα εισήχθη στην ημερήσια διάταξη προς ψήφιση, ωστόσο, στην πορεία δημιουργήθηκε «άλλο ζήτημα» καθώς λόγω της «κωλυσιεργίας», είχαν προλάβει να αποχωρήσουν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και πάλι έπρεπε να γίνει καταμέτρηση επί των παρόντων βάσει του κανονισμού…