ποινές-φυλάκισης-για-προσλήψεις-συμβ-662876
ΔΗΜΟΙ | 31.10.2019 | 12:27

Ποινές φυλάκισης για προσλήψεις συμβασιούχων σε μέλη πρώην διοικητικού συμβουλίου

Ποινές φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε πέντε μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Ρήγα Φεραίου (Νομικό Πρόσωπο), καθώς κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση αφορούσε έντεκα προσλήψεις που είχαν γίνει στο Κέντρο και σχετική καταγγελία που είχε γίνει στο ΑΣΕΠ, με συνέπεια να διενεργηθεί έλεγχος από επιθεωρητή, ο οποίος ζήτησε από την Αποκεντρωμένη, την παραπομπή των μελών του Συμβουλίου στο Πειθαρχικό, για παράβαση καθήκοντος.

Μάλιστα με βάση σχετικό πόρισμα του ΑΣΕΠ είχε διενεργηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα, με τις προσλήψεις να κρίνονται παράνομες.

Οι πέντε κατηγορούνταν ότι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017, ως μέλη του ΔΣ του Νομικού Προσώπου, είχαν αποφασίσει να προκηρύξουν διαγωνισμό πρόσληψης 11 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών, για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2017-2018».

Επιθεωρητής του ΑΣΕΠ είχε λάβει εντολή στις 3 Οκτωβρίου του 2017, να διενεργήσει έλεγχο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο έλεγχος αφορούσε στη νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, μετά από καταγγελία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χ. Πάσχου.

Ο επιθεωρητής του ΑΣΕΠ χαρακτήρισε στο πόρισμά του «παρανομία την πρόσληψη προσωπικού με διαγωνιστικές διαδικασίες εκτός πλαισίου». Στην απόφαση πρόσληψης έντεκα ατόμων περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων οι προσλήψεις τεσσάρων δασκάλων, τριών φιλολόγων, ενός καθηγητή πληροφορικής και ενός μουσικού. Στο αποτελούμενο από 19 σελίδες πόρισμα του επιθεωρητή αναφερόταν μεταξύ άλλων πως την ευθύνη φέρει το διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, οι οποίοι υπερψήφισαν την απόφαση και τους όρους ανακοίνωσης των θέσεων. Χαρακτηριζόταν παράνομη η μοριοδότηση των κριτηρίων των υποψηφίων για τις προσλήψεις 18 προσώπων και σημειωνόταν ότι τελικά προσλήφθηκαν 11.

Σύμφωνα με την δικογραφία, η απόφαση του ΔΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία για την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης, παραβιάζοντας τις αρχές της διαφάνειας και μοριοδοτώντας κατά 35% στο πλαίσιο της προκήρυξης τους 11, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πλεονέκτημα σε όσους εργάζονταν ήδη στο Νομικό Πρόσωπο και αποκλείοντας άλλους υποψήφιους, που ίσως είχαν περισσότερα προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, εντοπιότητα κ.λ.π.)

Υπέρ της ενοχής των πέντε κατηγορούμενων τάχθηκε και ο εισαγγελέας, που τόνισε πως πρέπει η καταδίκη τους να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλα νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση των κατηγορούμενων φέρεται να υποστήριξε ότι η προκήρυξη δεν υπαγόταν στην δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ και ήταν στην διακριτική ευχέρεια του ΔΣ να αποφασίσει και να ορίσει τους όρους της προκήρυξης.

Σημειώνεται πως στην έκθεση-πόρισμα του επιθεωρητή αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως με τη συμπεριφορά τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «τέλεσαν: α) το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος από κοινού, για το οποίο πρέπει να ασκηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα Βόλου η προσήκουσα ποινική δίωξη και β) το πειθαρχικό αδίκημα μη εκτελέσεως του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, το οποίο τους επέβαλλε την τήρηση των διατάξεων του Νόμου».

Πηγή: e-thessalia.gr