ΠΕΔΚΜ: Θέλει το 51% της ΕΥΑΘ για να τη μετατρέψει σε ΔΕΥΑ

Να μεταβιβάσει το ΤΑΙΠΕΔ το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ στους δήμους ζητεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και δηλώνει αποφασισμένοι να αναλάβει τη διαχείριση του νερού, μετατρέποντας την εταιρεία σε ΔΕΥΑ. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι εάν η κυβέρνηση απορρίψει την πρότασή τους, τότε θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, σε συνεργασία με την «Κίνηση Πολιτών 136», εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση μέσα από δανεισμό. «Το νερό είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και δεν μπορεί να ξεπουληθεί σε ιδιώτες», λένε οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της ΠΕΔΚΜ Σίμου Δανιηλίδη, οι δήμοι θα πάρουν στα «χέρια» τους τη διαχείριση του νερού, με την ίδρυση μιας διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης ή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους τους 16 ΟΤΑ της Ένωσης. Επιπλέον, η ΠΕΔΚΜ θα ζητήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρξει τόσο η δυνατότητα συγκρότησης αυτού της επιχείρησης όσο και η μεταβίβαση του μάνατζμεντ και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ.Μάλιστα η ΠΕΔ θα ζητήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα για τη συγκρότηση αυτού του διαδημοτικού σχήματος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να του μεταβιβαστούν το μάνατζμεντ και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, ο οποίος κατέθεσε την ίδια πρόταση και στη συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας, οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης θα ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο, συγκεκριμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, να τους μεταβιβάσει το 51% των μετοχών πώλησης της ΕΥΑΘ, ενώ θα προγραμματίσουν την επέκταση του δικτύου σε όλο τον νομό. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση αυτή, οι αιρετοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν μαζί με την «Κίνηση Πολιτών 136»’ στο διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ, η προθεσμία του οποίου λήγει στις 29 Απριλίου. «Οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα δανεισμού για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Υπέρ μιας ρεαλιστικής πρότασης της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αναλάβει τη διαχείριση του νερού τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους το κράτος θέλει να πουλήσει έναν φυσικό πόρο, που έτσι κι αλλιώς είναι κερδοφόρος. «Δεν είμαι από αυτούς που αφορίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε για έναν πολύτιμο αναπτυξιακό φυσικό πόρο, που μπορεί να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση καταθέτοντας μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει και την πρόταση της ‘«Κίνησης Πολιτών 136», που προτείνουν τη δημιουργία συνεταιρισμού για τη διαχείριση του νερού με τη συμμετοχή των δήμων, αλλά οι δήμαρχοι οφείλουν, όπως είπε, να βγουν μπροστά στο θέμα αυτό και να καταθέσουν μια αξιόπιστη πρόταση για να πάρουν το νερό, αποτρέποντας τον ιδιώτη. Αντίθετοι με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δήλωσαν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντισταθούν στο ξεπούλημα της εταιρείας που προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΔΚΜ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ


Αφήστε μια απάντηση