Πατούλης σε ημερίδα ΕΟΑΝ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την ανακύκλωση

  • Απο stergios
  • 16 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:55
  • Comments Off

Στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων με συγκεκριμένες ενέργειες και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της  κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης των πλαστικών.

Όπως επισήμανε ο Γ. Πατούλης η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση και μπορεί να συμβάλει στην μετάβαση από το σχεδιασμό στην εκτέλεση έργων για την ανακύκλωση  και την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ειδικότερα πρότεινε:

  • Να επικαιροποιηθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων με διακριτή στοχοθέτηση και πρόβλεψη δράσεων για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης και τη κυκλική οικονομία
  • Να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των πράσινων σημείων και των ΚΑΕΔΙΣΠ με παράλληλη οργάνωση Γωνιών Ανακύκλωσης.
  • Να καταρτιστεί ένα ειδικό πρόγραμμα και να εκδοθεί μια ειδική πρόσκληση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή και το ΕΠΑΝΕΚ για δράσεις και εγκαταστάσεις επανάχρησης
  • Να υλοποιηθούν δράσεις της κυκλικής οικονομίας με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ.
  • Να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για θέματα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανάγκη υλοποίησης άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων. Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε, είναι ανάγκη κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν στενά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΕΠΑΝΕΚ, ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΟΑΝ, ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΚΑΕΔΙΣΠ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!