Πατούλης σε Γεροβασίλη: Ζητά παράταση για ΟΕΥ και αλλαγές στην κινητικότητα

Επιστολή με την οποία ζητά παράταση της προθεσμίας που έχει οριστεί για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που απαιτούνται για τη σύσταση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο για την κινητικότητα, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολ. Γεροβασίλη.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιμένει στην θέση του να μην μετακινούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.

Στην επιστολή ο Γ. Πατούλης, αναφέρει για τους ΟΕΥ αφενός ότι η εγκύκλιος είναι ασαφής με δεδομένο ότι δεν διασαφηνίζεται εάν στη διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ για τους οποίους η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με το νόμο, είναι διαφορετική.

Αφετέρου επισημαίνεται ότι το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που ορίζει η εγκύκλιος, δηλαδή μέχρι 15 Φεβρουαρίου, δεν είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, για την τροποποίηση των ΟΕΥ των ΟΤΑ, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους, των διαφόρων κατηγοριών αυτών και των απαιτούμενων ενεργειών των συλλογικών οργάνων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου να προβλέψει χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα.

Επιπρόσθετα στην επιστολή επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ να μην μετακινούνται οι υπάλληλοι των Δήμων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου καθώς, όπως επισημαίνεται σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης καλεί την υπουργό να αναθεωρήσει τις σχετικές προβλέψεις του νόμου, όσον αφορά στους Δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα και υπενθυμίζει το αίτημα της ΚΕΔΕ για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, με σκοπό τη συζήτηση επί ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γ. πατουλή

Θέμα: «Σύνταξη νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας»

Κυρία Υπουργέ,

Με έκπληξη διαβάσαμε σε εγκύκλιό σας, για την εφαρμογή του Ν. 4440/2016 για την κινητικότητα, ότι τα Υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά ΝΠΔΔ οφείλουν το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 να έχουν αποστείλει στο Υπουργείο σας τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για τη σύσταση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Πέραν του ότι η εγκύκλιος αυτή είναι ασαφής, ως προς το εάν στη διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ, δεδομένου ότι προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ενώ για τους ΟΤΑ η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με το νόμο, είναι διαφορετική, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το χρονικό διάστημα του ενός μηνός, δηλαδή, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, δεν είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων, για την τροποποίηση των ΟΕΥ των ΟΤΑ, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους, των διαφόρων κατηγοριών αυτών και των απαιτούμενων ενεργειών των συλλογικών οργάνων (αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, έγκριση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημοσίευση στο ΦΕΚ, κλ.π.). Προς τούτο, σας καλούμε να προβλέψετε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα.

Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία Αναθεώρησης του Προγράμματος «Καλλικράτης» μετά την ολοκλήρωσης της οποίας θα απαιτηθεί εκ των πραγμάτων διαδικασία σύστασης νέων ΟΕΥ των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών. Είναι προφανής η ανάγκη συνεργασίας σας με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά τη θέση μας την οποία παρουσιάσαμε ενώπιόν σας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και την οποία δεν λάβατε υπόψη σας, όπως οφείλατε, αναφορικά με τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος σας στους υπαλλήλους των Δήμων να μετατάσσονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου-Δημάρχου και η οποία θα αποδειχθεί καταστροφική κυρίως για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Προς τούτο, κυρία Υπουργέ, σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσετε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου σας, όσον αφορά στους Δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε το αίτημά μας για συνάντηση της ΚΕΔΕ μαζί σας, με σκοπό τη συζήτηση επί ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΟΕΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!