Πάτμος: Πρόστιμο 17.820 ευρώ στον Δήμο για ρύπανση της θάλασσας
Πρόστιμο ύψους 17.820 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Δήμο Πάτμου, μετά τη διαπίστωση σοβαρής παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων του νησιού.
Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, εκδόθηκε έπειτα από έλεγχο που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025. Αφορμή αποτέλεσαν καταγγελίες για παρουσία λυμάτων στη θάλασσα, καθώς και για έντονη δυσοσμία στην περιοχή του Χοχλακά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Πάτμου διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν εκτός λειτουργίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη ενημέρωση της αρμόδιας περιβαλλοντικής υπηρεσίας. Παράλληλα, δεν είχαν ληφθεί επανορθωτικά μέτρα, ούτε είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας της 18ης Αυγούστου 2025, τα λύματα διοχετεύονταν απευθείας στον υποθαλάσσιο αγωγό. Ωστόσο, ο αγωγός ήταν φραγμένος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη ρύπανση του θαλάσσιου αποδέκτη.
Η παράβαση αξιολογήθηκε ως σημαντική, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Μοντέλου Ενεργειών Συμμόρφωσης για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, καθώς κρίθηκε ότι η λειτουργία της εγκατάστασης δεν ήταν σύμφωνη με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2025. Στις 23 Ιουλίου, το Λιμεναρχείο Πάτμου ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για την παρουσία λυμάτων στη θάλασσα και στον αιγιαλό, στον Όρμο Χοχλακά, έξω από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Ιουλίου, ακολούθησε νέα αναφορά, με την οποία ζητούνταν άμεση παρέμβαση λόγω έντονης δυσοσμίας από το αντλιοστάσιο της περιοχής.
Στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, εκδόθηκαν εντολές επιθεώρησης τον Αύγουστο και πραγματοποιήθηκε αυτοψία. Το Λιμεναρχείο Πάτμου προχώρησε στην επιβολή προστίμων με αποφάσεις του Λιμενάρχη, ενώ η υπόθεση έφτασε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», το Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου εκτέλεσε την επείγουσα παραγγελία για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων.
Ο Δήμος Πάτμου, μέσω του δημάρχου Νικήτα Τσαμπαλάκη του Χρήστου, ενημερώθηκε για την προσωρινή έκθεση ελέγχου και κλήθηκε να υποβάλει τις απόψεις του. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2025 ο Δήμος ζήτησε παράταση για την αποστολή των θέσεών του. Ωστόσο, η προθεσμία παρήλθε χωρίς τελικά να κατατεθούν οι απόψεις του φορέα.
Προτεινόμενα άρθρα
13.06.2026 | 08:00




