παπαγγελής-δύο-μέτρα-και-δύο-σταθμά-γι-287497
ΔΗΜΟΙ | 21.03.2012 | 14:54

Παπαγγελής: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την ιδία συμμετοχή σε έργα ΔΕΥΑ

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έντονα αντιδρά ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής στην απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου να μειώσει την ιδία συμμετοχή ΔΕΥΑ σε εκτελέσιμα έργα, πλην των συμμετεχουσών εταιρειών των ΠΕΠ «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος» και «Νήσοι Αιγαίου-Κρήτη».

«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ΔΕΥΑ των περιφερειών αυτών να συνεχίζουν να εκτελούν τα έργα τους με ίδια συμμετοχή που ανέρχεται σε ποσοστό έως 22,72%, ενώ στις ΔΕΥΑ της υπόλοιπης χώρας η ίδια συμμετοχή μειώνεται ακόμη περισσότερο καταλήγοντας σε 3,25% από 9,75% που ίσχυε», σημειώνει ο δήμαρχος Λεβαδέων και καταλήγει:

«Είναι προφανής και κατάδηλη η αδικία που σχεδιάζεται να συντελεστεί σε βάρος των συγκεκριμένων ΔΕΥΑ, τη στιγμή που η οικονομική κρίση πλήττει τις περιοχές, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η ταχεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων».

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχεδιάζεται η μείωση της ίδιας συμμετοχής ΔΕΥΑ που εκτελούν έργα σε συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα, στα οποία εφαρμόσθηκε η πρόσθετη χρηματοδότηση του Κανονισμού (ΕΚ) 1311/2011. Στα προγράμματα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει με κάθε αίτηση πληρωμής πρόσθετα από το ισχύον χρηματοδοτικό σχέδιο του προγράμματος 10 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως η πρόσθετη αυτή καταβολή δεν εφαρμόζεται σε όλους, αλλά εξαιρούνται προγράμματα που εκτελούνται σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας.

Θεωρείται αδιανόητο να μην εφαρμοστεί η πρόσθετη Κοινοτική Συμμετοχή που καταβάλλεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 1311/2011 στα Π.Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος» και «Νήσοι Αιγαίου-Κρήτη». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ΔΕΥΑ των περιφερειών αυτών να συνεχίζουν να εκτελούν τα έργα τους με ίδια συμμετοχή που ανέρχεται σε ποσοστό έως 22,72%, ενώ στις ΔΕΥΑ της υπόλοιπης χώρας η ίδια συμμετοχή μειώνεται ακόμη περισσότερο καταλήγοντας σε 3,25% από 9,75% που ίσχυε.

Είναι προφανής και κατάδηλη η αδικία που σχεδιάζεται να συντελεστεί σε βάρος των συγκεκριμένων ΔΕΥΑ, τη στιγμή που η οικονομική κρίση πλήττει τις περιοχές, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η ταχεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ζητείται να αναθεωρηθεί η σχεδιαζόμενη απόφαση και να εφαρμοστεί ισότιμα η πρόσθετη Κοινοτική Συμμετοχή που καταβάλλεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 1311/2011 για φορείς με ίδια συμμετοχή, αναλογικά σε όλες ανεξαιρέτως τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.