παναγιώτης-νίκας-ο-δήμος-καλαμάτας-εί-145920
ΔΗΜΟΙ | 29.09.2015 | 15:05

Παναγιώτης Νίκας*: Ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων

Σε συνέχεια του υπ’ αρ. πρωτ. 84953/28578/14-11-14 εγγράφου του Γραφείου Περιφερειάρχη και θέμα «Υποστήριξη των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας» ο Δήμος Καλαμάτας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων και τη δέσμευσή του να εκπονήσει Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) στο οποίο και θα περιγράφονται οι βασικές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που σχεδιάζεται να αναληφθούν, προκειμένου να επιτευχθεί μεταξύ άλλων ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά  τουλάχιστον 20% έως το 2020.

Στο πλαίσιο του έργου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ» πραγματοποιείται η αντικατάσταση των φωτιστικών 250 W ατμών υδραργύρου με λαμπτήρες 150W ατμών μεταλλικών αλογονιδίων και των ιστών που είναι τοποθετημένοι στην κεντρική νησίδα των οδών Αρτέμιδος (μήκος δρόμου 2.400 μέτρα) και Νέας Εισόδου (μήκος δρόμου 2.300 μέτρα). Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα διενεργηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2015,  με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από τεχνικής και οικονομικής άποψης προσφορά, θα αναδειχθεί αναδόχος για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας και ειδικότερα:

  1. α) τo βασικό σχεδιασμό ενός συστήματος το οποίο χρησιμοποιώντας λαμπτήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, σε συνδυασμό με συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και προληπτικής συντήρησης, εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 55% και διάρκεια ζωής 20 ετών, β) την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του κάθε φωτιστικού καθώς και την συνολική κατανάλωση του συστήματος, γ) τον προσδιορισμό της κλάσης φωτισμού κάθε οδού του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13201 / 2004, δ) τον προσδιορισμό των τύπων των λαμπτήρων αυξημένης ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προηγούμενης παραγράφου, ε) την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία συστήματος προληπτικής συντήρησης, στ) την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία συστήματος ελέγχου του συστήματος οδοφωτισμού, ζ) τον ποιοτικό έλεγχο και την εκτέλεση κατάλληλων δοκιμών (testing) των φωτιστικών και των άλλων υλικών που θα εγκατασταθούν, η) τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για την αριστοποίηση της λειτουργίας του, θ) τη διοίκηση του έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού, ι) την εκτέλεση των κατάλληλων μετρήσεων και δοκιμών για τον προσδιορισμό του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης κόστους του συστήματος.
  2. την προμήθεια: α) των κατάλληλων φωτιστικών τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης για την αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών, β) των αναγκαίων υλικών για την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου, γ) του αναγκαίου software και hardware για την λειτουργία του συστήματος προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ.
  3. την εγκατάσταση: α) των νέων φωτιστικών σωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, β) των επί μέρους υλικών του συστήματος ελέγχου.
  4. την παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος οδοφωτισμού για χρονικό διάστημα 10 ετών

Τέλος με την Απόφαση 5/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του Δήμου Καλαμάτας για την πιλοτική εφαρμογή ενεργειακών παρεμβάσεων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας με χρήση ηλιακών συστημάτων. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας με το ΚΑΠΕ, προκειμένου ο Δήμος Καλαμάτας να διαδραματίσει πιλοτικό ρόλο, σε πανελλαδική κλίμακα, όσον αφορά σε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΣΕΣ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) τόσο στην ηλιακή, όσο και στην ενέργεια που προέρχεται από υδατοπτώσεις, αλλά και στη γεωθερμία, ενώ μελετάται ανάλογη διαδικασία ενεργειακής εξοικονόμησης (μέσω net metering, που οδηγεί σε συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας) με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.