ο-κάφκα-ζει-στο-χαλάνδρι-50-χρόνια-εκτός-840840
ΔΗΜΟΙ | 15.11.2020 | 20:13

Ο Κάφκα ζει στο Χαλάνδρι: 50 χρόνια εκτός σχεδίου, περιοχή 9 χλμ. από την Ομόνοια (φωτο)

Καφκική μοιάζει η διαδρομή που έχει ακολουθήσει τα τελευταία 50 χρόνια η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» στο Χαλάνδρι, μιας έκτασης 1.300 στρεμμάτων που απέχει μόλις 9 χλμ.(!) από την Ομόνοια.

H περιοχή δεν εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης με το Προεδρικό Διάταγμα του 1971 και τις συνακόλουθες αναθεωρήσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 1987 (!) ο μαραθώνιος σύνταξης της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια «σκόνταφτε» στο γεγονός ότι το Π.Δ. του ‘71 όριζε ως προαπαιτούμενο το σχεδιασμό της Λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης», που θα συνέδεε τη Λ. Μεσογείων με την οδό Δ. Πλακεντίας. Σενάριο ανέφικτο δεδομένου ότι ο Δήμος ΔΕΝ είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο άξονα.

Μελέτη: Ολοκληρώθηκε το 2018

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη το 2018, δρομολογώντας μετά από επίπονες προσπάθειες την κατάργηση της Λ. «Ελευθέρα Πεντέλης», με την απόφαση 277/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2018 τελικά η μελέτη κατατέθηκε προς έγκριση στη Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.

Δυστυχώς 22 (!) μήνες η Περιφέρεια Αττικής εμμένει σε αδικαιολόγητες, παράλογες και ανεφάρμοστες προτάσεις και ευλόγως αναρωτιέται κάποιος γιατί.

Η μελέτη προωθήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) στο οποίο μάλιστα ο Δήμος υπέβαλε αίτημα προτίμησης για την κατεπείγουσα εξέταση του θέματος. Η συζήτηση έγινε τελικά στις 30 Μαΐου 2019, όμως απόφαση δεν ελήφθη καθώς το Συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να προηγηθεί γνωμοδότηση της Δ/νσης Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ.) του υπουργείου Υποδομών επί των οδικών αξόνων που συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης.

Και η περιπέτεια της μελέτης συνεχίζεται…

Έτσι, τον Ιούλιο του 2019 το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ενημέρωσε τον Δήμο ότι ανέστειλε την απόφασή του επειδή δεν είχε γνωμοδοτήσει προηγουμένως η Δ.Ο.Υ. και επέστρεψε τη μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία της διόρθωσης της μελέτης και της εκ νέου εισήγησης στο Συμβούλιο.

Η Δ/νση Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ), παρότι είχε στα χέρια της τη μελέτη από τις 12 Οκτωβρίου 2017 (αρ. πρωτ. παραλαβής 5366), επανήλθε για διευκρινίσεις –παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Δήμου- τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή δώδεκα μήνες μετά. Και εν τέλει γνωμοδότησε οριστικά στις 26 Ιουλίου 2019, ζητώντας ουσιαστικά τον επανασχεδιασμό της Πολεοδομικής Μελέτης….

Όπως επισημαίνει ο Δήμος Χαλανδρίου οι προτάσεις της Δ.Ο.Υ. «βασίζονται σε μη επικαιροποιημένες μελέτες, δεν υπαγορεύονται από κανέναν πολεοδομικό σχεδιασμό, είναι ανεφάρμοστες και επιπλέον εκτινάσσουν αδικαιολόγητα το κόστος της εφαρμογής του σχεδίου, οδηγώντας ουσιαστικά σε αδιέξοδο την έγκρισή της».

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι με βάση τις προτεινόμενες απόψεις της Δ.Ο.Υ. θα χρειαζόταν ο Δήμος να απαλλοτριώσει περίπου συνολικά 27.000 τ.μ. (χωρίς να υπολογίζονται τα κτίσματα) επιπλέον των προβλεπόμενων από τη μελέτη και να απομακρύνει από τα σπίτια τους σχεδόν 30 οικογένειες για να κατασκευάσει παραδρόμους, οι οποίοι δεν προβλέπονται από καμία μελέτη! Το κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ήταν της τάξης των  15 εκ. ευρώ (!) Ποιος Δήμος θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά;

Σίμος Ρούσσος: Να αρθεί η τροχοπέδη της γραφειοκρατίας

Σχολιάζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία ένταξης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δηλώνει στην aftodioikisi.gr: «Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ίσως ο μοναδικός στην Αττική όπου καταγράφεται το παράδοξο να παραμένει εκτός Σχεδίου Πόλης μια περιοχή, μόλις 9 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, στην οποία λειτουργούν “παράνομα” όχι ένας, αλλά τέσσερις σταθμοί του Μετρό (Νομισματοκοπείο, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας). Στην ίδια περιοχή βρίσκεται βέβαια και η έκταση των 30 στρ. του Νομισματοκοπείου που παραχωρήθηκε στο Δήμο Χαλανδρίου από το υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και επιπλέον 1.180 ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Αδιανόητο στην καρδιά του Χαλανδρίου να υπάρχει ακόμα η εικόνα εγκατάλειψης μιας εκτός σχεδίου περιοχής.

»Αυτό που συμβαίνει ξεπερνά και την πιο ζωηρή φαντασία. Ακόμα πιο αποκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ καταφέραμε με πολύ κοπιώδεις προσπάθειες της σημερινής διοίκησης να ολοκληρώσουμε, μετά από 31 χρόνια εκκρεμότητας, την αναγκαία Πολεοδομική Μελέτη, εδώ και 22 μήνες «σκοντάφτουμε» στα αδιέξοδα της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας. Η μελέτη πάει και έρχεται από την Περιφέρεια στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α και δυστυχώς η γνωμοδότηση της Δ.Ο.Υ. μάς πάει πάλι στο σημείο μηδέν, προτείνοντας ουσιαστικά ανεφάρμοστα πράγματα όπως η κατασκευή παραδρόμων που δεν προβλεπόταν από καμία μελέτη, η οποία προϋποθέτει την απομάκρυνση σχεδόν 30 οικογενειών (!) και ένα απαγορευτικό κόστος για τις απαλλοτριώσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε τον παραλογισμό του βαθέος κράτους! Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες του Χαλανδρίου και τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής που ταλανίζονται επί μισό αιώνα», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.