Κόντρα Χρυσοβελώνη–Πουλάκη για τα «μάτια» του Μπέου -ΚΚΕ: Τον στηρίζει η κυβέρνηση

  • Απο stergios
  • 5 Ιανουαρίου 2019 - 12:56
  • Comments Off

Σε άδειασμα της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, λέγοντας με επίσημη γραπτή απάντησή του ότι δεν έλαβε «ποτέ σχετική καταγγελία δημοτικών συμβούλων του Βόλου», αναφορικά προφανώς με το επίμαχο θέμα για τη μη εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που κατήγγειλαν δημόσια 12 δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών. Τονίζει ωστόσο, ότι το υπουργείο παρακολουθεί και ελέγχει τις πράξεις, αλλά και τις τυχόν παραλείψεις θεσμικών οργάνων και προσώπων, εννοώντας προφανώς και την περίπτωση του Δήμου Βόλου.

Αναφορικά με τους καταγγέλλοντες και τα όσα περιέγραψαν στην υφυπουργό, αναφέρει ότι «προφανώς εκ παραδρομής, είχαν αποστείλει την σχετική τους καταγγελία – αναρμοδίως, αφού οι αρμοδιότητές της προσδιορίζονται ρητά στη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών και δεν περιλαμβάνουν τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης – στην κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Εικάζω δε ότι η επιλογή της κ. Υφυπουργού να απαντήσει σε αυτή την καταγγελία υπαγορεύθηκε από την ιδιότητα της τοπικής πολιτεύτριας».

Μία ημέρα νωρίτερα οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν την επιστροφή του στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου μετά την αποχή που ανακοίνωσαν με αφορμή τους τραμπουκισμούς, τις ύβρεις και τις απειλές που δέχονται από την δημοτική αρχή. Η ανακοίνωση της επιστροφής στο δημοτικό συμβούλιο έγινε γνωστή από τον Κώστα Γαργάλα. Οι λόγοι της αποχής δεν έχουν εκλείψει αλλά σε καμία καταγγελία για όσα συμβαίνουν στο Βόλο, υποστηρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν απαντά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως είναι γνωστό από τις 03-10-2018 δώδεκα Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και ο κ. Γαργάλας απέχουν από τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην του κ. Κανελλή που ήδη επέστρεψε) με συγκεκριμένη αιτιολόγηση και ανάλογη παράθεση τεκμηρίων. Η αποχή αυτή συνοδεύτηκε με καταγγελία περί κατάλυσης κάθε νομιμότητας , θεσμικής διαδικασίας και έννοιας Δημοκρατίας στην από τις 15-10-2018 αναφορά προς την Αποκεντρωμένη και τον Γραμματέα της Νικόλαο Ντίτορα αλλά και προς το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα προς το γραφείο του υπουργού Αλέξανδρου Χαρίτση και της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

«Έχει παρέλθει έκτοτε ένα διάστημα περίπου τριών μηνών όπου θα περίμενε κανείς κάποια απάντηση , μια όχληση διευκρίνισης , μια ενημέρωση ή ακόμα κι ένα απλό ενδιαφέρον από τους προαναφερθέντες αποδέκτες της αναφοράς. Ματαίως όμως. Σιγή ασυρμάτου. Και για να γίνω ακριβέστερος στον μεν Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καταλογίζεται το ότι (με ότι μέχρι σήμερα είναι στον υπογράφοντα γνωστό) ουδέποτε τον απασχόλησε το συγκεκριμένο θέμα στους δε άλλους δυο πως (από ότι επίσης είναι στον υπογράφοντα γνωστό) ούτε και ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν την υφιστάμενη υπηρεσία τους για την τύχη της υπόθεσης. Και να σκεφτεί κανείς πως και η υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη και ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης είναι δημότες αυτής της πόλης. Επειδή λοιπόν απέναντι σ’ αυτή την ομολογουμένως βολική για την σημερινή Δημοτική Αρχή «διαδικαστική ολιγωρία» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κι ακόμη πιο βολική «καθυστέρηση ελέγχου μάλλον λόγω φόρτου εργασίας (sic) » του Υπουργείου Εσωτερικών και της ηγεσίας του δεν μπορεί αιωνίως να στεκόμαστε απέχοντες του ρόλου μας, γι’ αυτό και δεν θα συνεχίσω την αποχή μου. Φυσικά όλη αυτή η μικρή «ιστορία» επιβεβαίωσε απολύτως τις από πολύ καιρό σκέψεις και υποψίες μου για τους κύριους «υποστηρικτές» αυτής της Δημοτικής Αρχής. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από το ίδιο το σύστημα (όπως αυτό μορφοποιείται κάθε φορά) καθώς αυτή η Δημοτική Αρχή αποτελεί το πλέον συστημικό συλλογικό υποκείμενο που είναι και το πλέον βολικό και εξυπηρετικό γι’ αυτό», αναφέρει ο κ. Γαργάλας

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζει αναλυτικότερα: «επειδή από μερίδα τοπικών ΜΜΕ του Βόλου, αλλά και από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής γίνεται – υποθέτω από ελλιπή ενημέρωση ως προς τα πραγματικά γεγονότα – αναφορά στο πρόσωπό μου και συνολικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή απάντηση που δόθηκε σε καταγγελία δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, σχετικά με την συμπεριφορά στελεχών της Δημοτικής Αρχής, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:
– Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, όχι μόνο δεν είμαι ο συντάκτης, αλλά ούτε έλαβα ποτέ τη σχετική καταγγελία των δημοτικών συμβούλων του Βόλου ούτε, πολύ περισσότερο, είχα οποιαδήποτε γνώση του περιεχομένου της συγκεκριμένης απάντησης, πριν τη δημοσιοποίησή της.
– Οι καταγγέλλοντες δημοτικοί σύμβουλοι, προφανώς εκ παραδρομής, είχαν αποστείλει την σχετική τους καταγγελία – αναρμοδίως, αφού οι αρμοδιότητές της προσδιορίζονται ρητά στη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών και δεν περιλαμβάνουν τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης – στην κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Εικάζω δε ότι η επιλογή της κ. Υφυπουργού να απαντήσει σε αυτή την καταγγελία υπαγορεύθηκε από την ιδιότητα της τοπικής πολιτεύτριας.
– Σε κάθε περίπτωση, πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις νομοθετικές, πολιτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες τόσο εμού προσωπικά, όσο και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση, είναι η θωράκιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάδειξη της δημοκρατικής συμμετοχής μέσα από τους συλλογικούς θεσμούς και λειτουργίες, όπως είναι και οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
– Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο παρακολουθεί και ελέγχει τις πράξεις, αλλά και τις τυχόν παραλείψεις θεσμικών οργάνων και προσώπων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, με βάση τις διαδικασίες που προκύπτουν από το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο και με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την προάσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας».

ΚΚΕ: «Πλήρης στήριξη της κυβέρνησης στη δημοτική αρχή Μπέου»

«Πέρα από παρέμβαση στις εσωκομματικές κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Δήμο Βόλου, η επιστολή της υφυπουργού Εσωτερικών αποκαλύπτει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στη δημοτική αρχή Μπέου στη βρώμικη συμπεριφορά, τις ύβρεις και τις απειλές του δημάρχου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Όπως τονίζεται, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διά του αρμόδιου γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεχρεώνει τα «γραμμάτια» στήριξης της πολιτικής της από τη δημοτική αρχή Βόλου, η οποία επί τέσσερα χρόνια, όχι μόνο δεν στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της, αλλά με «υπερβάλλον ζήλο» αποδέχτηκε τις κυβερνητικές περικοπές προς την τοπική διοίκηση και συνολικά το νομοθετικό της έργο, που μετατρέπει την τοπική διοίκηση σε χώρο προώθησης των επιχειρηματικών – εργολαβικών συμφερόντων, σε φορομπηχτικό μηχανισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες σε εμπόρευμα.

Κατά την κυβέρνηση ο δήμαρχος Μπέος «φέρεται» με βάση κάποιες …καταγγελίες (!) να διαπράττει πράξεις όπως οι τραμπουκισμοί, οι ύβρεις και οι απειλές. Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που εξαρχής υποστήριζε το ΚΚΕ, ότι η προώθηση της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων υπέρ των μονοπωλίων τους χωράει όλους. Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να στριμώξουν εκεί τα λαϊκά στρώματα. Μόνη και καθαρή απάντηση απέναντί τους: Ισχυρό ΚΚΕ παντού!»

Επιλογή Ευθύνης: Θλιβερή και προσβλητική η ανακοίνωση της Μ. Χρυσοβελώνη. Συνεχίζουμε την πολιτική αποχή

Με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υφυπουργείου Εσωτερικών στον δημοτικό σύμβουλο, Κώστα Γαργάλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Θλιβερή και προσβλητική η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Υφυπουργού Εσωτερικών, που τυπικά μεν απαντάει στον συνάδελφο – δημοτικό σύμβουλο, Κώστα Γαργάλα, στην πραγματικότητα, όμως, στους 12 -με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες- δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, που, εδώ και τρεις μήνες, απέχουμε από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως μια πράξη έντονης πολιτικής διαμαρτυρίας για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, στο κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης μας, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμόδιου.

Αντί να απαντήσει γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κωφεύει προκλητικά και δεν ασκεί τον προβλεπόμενο πειθαρχικό έλεγχο κατά των υπευθύνων του Δήμου Βόλου για τη συστηματική παραβίαση του Νόμου και του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει οδηγήσει στην καταρράκωσή του, μας προτρέπει να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα, σαν να πρόκειται για προσωπική αντιδικία μεταξύ πολιτών.

Είναι, όμως, προσωπικές διενέξεις οι απρόκλητες και αναίτιες ύβρεις και οι τραμπουκισμοί σε βάρος δημοτικών συμβούλων; Είναι προσωπική διαφορά, όταν δημοτικοί σύμβουλοι παρεμποδίζονται να λάβουν το λόγο στις συνεδριάσεις; Είναι προσωπική ιδιορρυθμία, όταν αντιδρούν στη λειτουργία της δημοτικής αρχής χωρίς νόμιμες αποφάσεις; Είναι προσωπικό καπρίτσιο, όταν καταγγέλλουν ότι οι αντιπολιτεύσεις παρεμποδίζονται στην άσκηση του θεσμικού τους ρόλου;

Φαίνεται τελικά πως τη δημοκρατική εκτροπή στην πόλη μας, που τη βλέπει και τη γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αφού οι ντροπιαστικές σκηνές κάνουν, κατά καιρούς, τον γύρο του διαδικτύου και των πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικών δικτύων, μόνο το γραφείο τύπου της Υφυπουργού Εσωτερικών δεν τη βλέπει, ή θεωρεί πως δεν αφορά το Υπουργείο.

Κρατούμε, ωστόσο, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, με τη δική του δήλωση αναγνωρίζει το αυτονόητο, την αρμοδιότητα δηλαδή του υπουργείου να «ελέγχει τις πράξεις, αλλά και τις τυχόν παραλείψεις θεσμικών οργάνων και προσώπων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, με βάση τις διαδικασίες που προκύπτουν από το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο και με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την προάσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας». Αμ’ έπος, λοιπόν, αμ’ έργον! Πάντως, μέχρι τώρα, δεν το είδαμε από τον Υπουργό Εσωτερικών, που έχει την καταγγελία στα χέρια του, εδώ και τρεις μήνες.

Σε ό,τι μας αφορά, είναι προφανές ότι επιμένουμε στην πολιτική καταγγελία των 12 δημοτικών συμβούλων. Και, φυσικά, επιμένουμε στην πολιτική αποχή μας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνούμενοι να αποτελέσουμε το άλλοθι για κανονικοποίηση της παρακμής και πολιτική νομιμοποίηση αυτής της ιλαροτραγωδίας. Όσο για τα τυχόν επόμενα βήματα, θα το κρίνουμε σε συνεννόηση και με τους άλλους συναδέλφους μας δημοτικούς συμβούλους».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΒΟΛΟΣ, ΚΚΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ, ΑΠΟΧΗ, ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ, ΑΔΕΙΑΣΜΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΓΑΛΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΝΤΙΤΟΡΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!