κέντρο-αποκατάστασης-και-επανένταξη-262792
ΔΗΜΟΙ | 24.03.2013 | 20:17

Κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης γυπαετών στο Δ. Γόρτυνας

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα πρότυπο κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών του πληθυσμού «Γύπα ο πυρόχρους» στο φυσικό τους περιβάλλον δημιουργεί ο Δήμος Γόρτυνας που προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του με προϋπολογισμό 125.000 ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα -Κύπρος 2007-2013» με τίτλο «Κατασκευή υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης – επανένταξης γυπών στην περιοχή του Ψηλορείτη».

Το πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά από παρεμβάσεις σε διάφορα φυσικά τοπία της Δημοτικής Ενότητας Ρούβα, του δήμου, που θα έχουν ως στόχο την προστασία των αρπακτικών αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους καθώς οι συγκεκριμένοι γυπαετοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στους νεοσσούς τους.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από το Δήμο Γόρτυνας θα γίνουν εργασίες όπως η κατασκευή μόνιμης περίφραξης, ταΐστρας και κλωβού άγριων πουλιών, διαμόρφωση μονοπατιού και παρατηρητήριου άγριας ζωής στις θέσεις Σέλια, Λέσκα, Αη-Γιάννης εντός των ορίων των δασικών εκτάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρούβα. Γενικά πρόκειται για επεμβάσεις ήπιας μορφής που συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής.

Ο πληθυσμός του «Γύπα πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο.

Ο «Γύπας ο πυρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό. Το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά για να μη λερώνεται εύκολα καθώς τρώει. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια. Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%.

Με την κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη και δη στο Δήμο Γόρτυνας, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σύλληψης νεοσσών από τον άγριο πληθυσμό.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.