κεδε-ζητεί-ενίσχυση-οικονομικών-δήμω-282296
ΔΗΜΟΙ | 10.07.2012 | 16:35

ΚΕΔΕ: Ζητεί ενίσχυση οικονομικών δήμων και προσλήψεις συμβασιούχων

Θέματα που αφορούν στη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης αφενός και αφετέρου στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην κεντρική Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να συζητήσει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, αύριο, κατά τις συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, στις 10, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, στη μία μετά το μεσημέρι. Από τα κύρια θέματα, η ενίσχυση των οικονομικών των δήμων και η πρόσληψη συμβασιούχων για τις προνοιακές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί.

Η ατζέντα για το υπουργείο Εσωτερικών

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην ατζέντα προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι αναγκαία η διεύρυνση της Αποκέντρωσης και η ενίσχυσή της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταστεί γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, καθώς και της παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ως εκ τούτου, όπως θα σημειώσει η ΚΕΔΕ, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα οικονομικά των δήμων, να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα Αναπτυξιακά Προγράμματα και να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά στα θεσμικά ζητήματα η ΚΕΔΕ ζητεί:

  • να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμούσες αποφάσεις για τη θεσμική ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».

  • Να θεσμοθετηθεί σταθερό εκλογικό σύστημα για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

  • Να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 101) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα των νησιωτικών και των ορεινών δήμων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα επείγοντα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η ΚΕΔΕ θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τη μεταφορά των μαθητών, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες ανάθεσης, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μη έχει δοθεί λύση στο θέμα.

Ο άμεσος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου ή έργου – μέσω ΑΣΕΠ – στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα που αφορούν κυρίως σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθαριότητα σχολικών μονάδων και γενικότερα τις κοινωνικές δομές των δήμων είναι επίσης ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για τους δήμους.

Η ΚΕΔΕ ζητεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία προγραμματισμού και έγκρισής τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την έναρξη λειτουργίας των δομών αυτών το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των δήμων η ΚΕΔΕ θα επαναδιατυπώσει τη στρατηγικού χαρακτήρα θέση της για δημοσιονομική αποκέντρωση με στόχο τη αποδέσμευση των δήμων από την κρατική κηδεμονία και τη συμπόρευση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για την αντιμετώπιση της επενδυτικής ανομβρίας οι δήμοι προτείνουν:

  • Την υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τρία χρόνια, τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τη δημιουργία «Ειδικού Προγράμματος Δήμων» στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Εθνικού Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ καθώς και την εκπόνηση και εφαρμογή Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων, με τεχνική βοήθεια προκειμένου να ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά στα τρέχοντα οικονομικά, θα υπενθυμίσει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι επιχορηγήσεις των δήμων για τις λειτουργικές τους δαπάνες από το 2009 στο 2012 έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009. Επίσης ότι με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό 2012 και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κάθε μήνα πρέπει να καταβάλλονται 220,8 εκ. ευρώ ενώ αποδίδονται 197,5 εκ. Θα πρέπει δηλαδή να καταβληθούν επιπλέον 135,52 εκ. ευρώ αναδρομική διαφορά από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2012.

Η ΚΕΔΕ θα τονίσει ότι αναγνωρίζει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο θεωρεί ότι αν δεν τηρηθούν τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα με την κεντρική κυβέρνηση, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.

Η ατζέντα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κατά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, θα τονιστεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συνεργασία – και σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση – με τις ομάδες έργου για τη διοικητική αναδιάρθρωση του υπουργείου.

Χωρίς τη συνεργασία αυτή, είναι αδύνατος ο συντονισμός του σχεδιασμού και της εφαρμογής των διοικητικών μεταρρυθμίσεων Κεντρικής Δημόσιας – Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων και προώθησης της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης για επιτελικό και οργανωμένο κράτος.

Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα.

Το τρίτο θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση με τον Α. Μανιτάκη, αφορά στην κινητικότητα προσωπικού των ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν σε θέματα μετατάξεων και αποσπάσεων. Για παράδειγμα, θα ζητήσουν οι αποσπάσεις από δήμο σε δήμο να διενεργούνται με σύμφωνη γνώμη των δύο δημάρχων και την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και όχι όπως ισχύει σήμερα δηλαδή με την υπογραφή δύο υπουργών.

Επίσης, θα προτείνει για την πρόσληψη ή διορισμό προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθαριότητας κ.λπ., ειδικών συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών, να παραμείνει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, αλλά να εξαιρεθούν από τη διαδικασία έκδοσης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Επίσης θα ζητηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως εποπτεύουσα αρχή του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» να θεσμοποιηθεί άμεσα ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας που θα επιταχύνει την αξιοποίηση του Προγράμματος.

Τέλος, η ΚΕΔΕ θα δηλώσει έτοιμη για συνεργασία σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειμένου να ενσωματωθεί στην Εθνική Στρατηγική η περιφερειακή και τοπική διάσταση που απουσιάζει.

Tags: