ΚΕΔΕ: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εάν δεν συμπεριληφθούν οι ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
26
Οκτώβριος
Back

ΚΕΔΕ: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εάν δεν συμπεριληφθούν οι ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο

Συνάντηση θα έχει αύριο το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην οποία θα συμμετάσχει ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρ. Ζερβό σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η ΔΕΗ αρνείται επισταμένως να συμπεριλάβει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα βιολογικοί καθαρισμοί, γεωτρήσεις, αρδεύσεις κ.α. να τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ στερεί από τις ΔΕΥΑ, που παρέχουν δημοσίου συμφέροντος υπηρεσία, τη μείωση κατά 9,3% που συνεπάγεται το βιομηχανικό τιμολόγιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί σε εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων για τους δήμους και τις ΔΕΥΑ, των οποίων η δαπάνη ρεύματος για το 2013 ανήλθε σε 27,68 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ -για την εξόφληση των οποίων άσκησε ιδιαίτερες πιέσεις η τρόικα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της- ανέρχονται σε 30,66 εκατ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ θα προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Μαρινάκης, εάν η ΔΕΗ εμείνει στην άποψη να μην συμπεριλάβει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο. Μάλιστα, αποτελεί αίτημα της ΚΕΔΕ η σχετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί στη νέα υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει το υπουργείο ΠΕΚΑ για τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), είπε ο κ. Μαρινάκης και διευκρίνισε, ότι η εφαρμογή του βιομηχανικού τιμολογίου στις ΔΕΥΑ συνεπάγεται μηδαμινή μετακύληση κόστους στους άλλους καταναλωτές και απώλεια μόλις ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα έσοδα της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. υπήρξε δριμεία κριτική απέναντι στη ΔΕΗ, στην οποία πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταλόγισαν, ότι ασκεί «ετσιθελική» τιμολογιακή πολιτική, ότι δεν κάνει σωστή τιμολόγηση των υπηρεσιών της και ότι προεισπράττει και παρακρατεί χρήματα των δήμων για οφειλές δημοτών προς αυτήν, χωρίς να ρωτάει κανέναν.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!