κεδε-να-αποφασίζουν-οι-δήμοι-για-τις-πρ-494426
ΔΗΜΟΙ | 24.08.2018 | 15:28

ΚΕΔΕ: Να αποφασίζουν οι δήμοι για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού

Να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για όσα τις αφορούν άμεσα, συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, ζητά με ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ και τονίζοντας ότι και με το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1» χάθηκε άλλη μια ευκαιρία, αναφέρει:

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί εδώ και χρόνια να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, με κύριο στοιχείο την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών.

Το τέλος σε λίγες μέρες της καλοκαιρινής περιόδου ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που προκαλεί στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, το συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.

Σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κρίσιμες λειτουργίες των τοπικών κοινωνιών, όπως η καθαριότητα, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια, κλπ οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες, εξαιτίας της εμμονής του κεντρικού κράτους να κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίζει αυτό για όλα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά κι αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κι αυτό το καλοκαίρι.

Στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, το Κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησε σημαντικά να αποδώσει στους Δήμους τους πόρους προκειμένου αφενός να προσληφθεί έγκαιρα το απαραίτητο εποχικό προσωπικό και αφετέρου, να γίνουν στην ώρα τους οι αποψιλώσεις και οι καθαρισμοί των ακάλυπτων χώρων, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιών. Συμβαίνει το παράλογο από τη μια η αρμοδιότητα αυτή να έχει παραχωρηθεί στους Δήμους, αλλά από την άλλη, οι πόροι για την αρμοδιότητα αυτή να παραμένουν στο Κράτος.

Στο ζήτημα της καθαριότητας, που στους τουριστικούς Δήμους υπάρχουν αυξημένες εποχικές ανάγκες, οι Δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, το χρόνο που το χρειάζονται και στον αριθμό που χρειάζονται, αν δεν έχουν προηγουμένως την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών. Έγκριση που πάντα δίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Δήμοι να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν στις υποχρεώσεις τους. Για ένα ζήτημα όπως η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, που δεν πληρώνονται με χρήματα του Κράτους, αλλά απευθείας από τους Δήμους και τους δημότες, το Κράτος εξακολουθεί να κρατά παράλογα το δικαίωμα να αποφασίζει εκείνο κι όχι οι Δήμοι που γνωρίζουν τις πραγματικές τους ανάγκες, για το προσωπικό που θα απασχοληθεί.

Επίσης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι :

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν τη διαχρονική παθογένεια στη λειτουργία του Κράτους, σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Η ευκαιρία να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες αυτές με μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους χάθηκε με τον «Κλεισθένη». Το Κράτος παραμένει συγκεντρωτικό, επιμένει να μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση ευθύνες, χωρίς όμως ταυτόχρονα να της παραχωρεί ούτε τους πόρους, αλλά ούτε και τις ουσιαστικές δυνατότητες να ανταποκριθεί στις ευθύνες αυτές. Το Κεντρικό Κράτος επιμένει να μην επιτρέπει να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες μόνες τους, χωρίς κηδεμονίες, για όσα τις αφορούν. Αρνείται να προωθήσει την αποκέντρωση και να λειτουργήσει όπως λειτουργούν όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους είναι το Κεντρικό Κράτος».