Κάτοικοι Πατήματος Χαλανδρίου για ΚΔΑΥ: Η αλλαγή χρήσης γης είναι παράνομη

Το ζήτημα της δημιουργίας Χώρου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ, εγκαταστάσεων υπηρεσιών καθαριότητας και χώρου στάθμευσης απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου, εντός του Χ.Ε.Υ. 9, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 17.03.2019, στο 8ο Γυμνάσιο, στο Πάτημα Χαλανδρίου , προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Πατήματος Χαλανδρίου και να ανταλλάξουν απόψεις για το τεράστιο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, όπου βρίσκονται σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις. Η Επιτροπή αγώνα κατοίκων του Πατήματος Χαλανδρίου, με Δελτίο Τύπου ενημερώνει για το τι ειπώθηκε στη συγκέντρωση ενώ προχώρησε και σε συγκεκριμένο ψήφισμα. Αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Εκατοντάδες κάτοικοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του 8ου Γυμνασίου, στο Πάτημα Χαλανδρίου, όπου, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, έγινε συγκέντρωση, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και έκφραση του ενδιαφέροντος, της δυσαρέσκειας και του εύλογου φόβου, ως προς την αλλαγή χρήσης του Χ.Ε.Υ 9 – Δουκίσσης Πλακεντίας, επί της Λ. Ηρακλείτου και την εγκατάσταση από το Δήμο Χαλανδρίου Χώρου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ, γκαράζ και συνεργείου απορριμματοφόρων.
Πραγματοποιήθηκε πλήρης ανάλυση, μέσω εισηγήσεων – τοποθετήσεων και τεκμηριωμένων απόψεων για το γεγονός ότι, ενώ ο Χ.Ε.Υ. 9, είχε χρήση Γενικής Κατοικίας, όπως όλα τα ακίνητα επί της Λεωφόρου Ηρακλείτου, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χαλανδρίου και άλλες νομοθετικές διατάξεις, τελικώς, ύστερα από προσωπική αίτηση του δημάρχου Χαλανδρίου, η χρήση του Χ.Ε.Υ. 9 άλλαξε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί, μη νομίμως, η υπ΄αριθμό 38033/2015 Υπουργική Απόφαση και το υπ΄αριθμό 201/2015 ΦΕΚ, το οποίο ανακοίνωνε ότι εντός του Χ.Ε.Υ. 9, προβλέπονται οι ως άνω λειτουργίες σχετικά με τα απορρίμματα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους κατοίκους ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση και το ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν στις 18.09.2015, δηλαδή δύο μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα επί Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Θάνου. Από τους παρευρισκόμενους σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου, στις 03.03.2019, κατά την αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής του ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου, βροντοφώναξε επανειλημμένως στους συγκεντρωμένους κατοίκους ότι «Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ», αντιμετωπίζοντας τους ως φεουδάρχες, επειδή απλά επέλεξαν να εγκατασταθούν σε μια περιοχή, με χαμηλό συντελεστή και ύψος δόμησης.
Νομικοί και μηχανικοί, μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις τους, κατέδειξαν ότι Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, αφού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το νομοθετικό καθεστώς της χώρας και οι κάτοικοι αιτήθηκαν να λάβει διαστάσεις το ζήτημα της αλλαγής χρήσης του Χ.Ε.Υ. 9 στον έντυπο – ηλεκτρονικό τύπο, στη Βουλή (μέσω κομμάτων εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής), αλλά και σε αρμόδιους φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας, καθώς είναι ανήκουστο να μεθοδεύεται η δημιουργία ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΚΔΑΥ και συναφών δραστηριοτήτων δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, ιατρεία, επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γραφεία και βεβαίως δίπλα στον προαστιακό και τον τερματικό του μετρό, από όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες άνθρωποι.
Η δημιουργία ενός ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΚΔΑΥ και συναφών δραστηριοτήτων θα προκαλέσει:
απαξίωση της περιοχής Πατήματος Χαλανδρίου,
υποβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Χ.Ε.Υ. 9 (σε απόσταση μόλις 30 μέτρων βρίσκεται περιοχή αμιγούς κατοικίας),
υποβάθμιση ποιότητας ζωής των παιδιών μας, που κατοικούν στην περιοχή και φοιτούν από παιδικούς σταθμούς μέχρι λύκεια. Τελείως ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μόνο το 8ο Γυμνάσιο, στο Πάτημα Χαλανδρίου, κατά το προηγούμενο έτος, είχε εγγεγραμμένους 313 μαθητές,
καταστροφή των επαγγελματιών της Λεωφόρου Ηρακλείτου,
κυκλοφοριακή επιβάρυνση και φθορά της Λ. Ηρακλείτου και των γύρω δρόμων,
περιβαλλοντική ρύπανση (οσμές από απορρίμματα, στραγγίδια, θόρυβο, σκόνη, αισθητική όχληση κ.λ.π.).
Οι κάτοικοι δήλωσαν μετ΄επιτάσεως ότι είναι αποφασισμένοι να εναντιωθούν σε όποια ενέργεια συντέλεσε στην αλλαγή χρήσης γης στον Χ.Ε.Υ. 9 ή πρόκειται να οδηγήσει στην παγίωση της.
Διά βοής, έγινε δεκτό Ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, καλείται ο δήμαρχος Χαλανδρίου «να ακυρώσει άμεσα τα σχέδια για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ και χώρων στάθμευσης και εγκατάστασης Υπηρεσιών Καθαριότητας».
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να λειτουργήσει με τόσο ΠΡΟΦΑΝΗ ΤΡΟΠΟ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, δυναμώνει τον αγώνα, για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων των κατοίκων, τα οποία θα έπρεπε να υπηρετεί η Δημοτική Αρχή, όπως, προεκλογικά, υποσχόταν.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, 17 Μάρτη 2019 και έχοντας προ ημερών συστήσει «Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Πατήματος Χαλανδρίου» κατά της δημιουργίας Χώρου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ, καθώς και κτιρίων Στέγασης Υπηρεσίας Καθαριότητας και στάθμευσης απορριμματοφόρων, συγκεντρωθήκαμε, εμείς οι κάτοικοι, στο 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, προκειμένου να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους κατοίκους του Πατήματος Χαλανδρίου, για το μέλλον της περιοχής όπου ζούμε και να συσπειρωθούμε, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να αποτρέψουμε τη δημιουργία των αναφερόμενων στο υπ΄αριθμό 201/2015 ΦΕΚ.
Ο Δήμος Χαλανδρίου, έπειτα από προσωπική αίτηση του Δημάρχου, πέτυχε την αλλαγή χρήσης γης στον Χ.Ε.Υ. 9-Δουκίσσης Πλακεντίας, επί της Λεωφόρου Ηρακλείτου στο Πάτημα Χαλανδρίου.
Η αλλαγή χρήσης γης έγινε υπογείως και τυχοδιωκτικά, αφού η Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε στις 18.9.2015, ήτοι δύο μόλις μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα επί Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Θάνου, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθούμε εμείς οι κάτοικοι τις ενέργειες και προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, ώστε να προβάλλουμε τις εύλογες ενστάσεις μας, να εκφράσουμε την άποψη μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να αμυνθούμε σε αυτήν την Υπουργική Απόφαση και την τακτική του Δήμου Χαλανδρίου.
Η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, λειτουργώντας κατά τον τρόπο αυτό, απαξίωσε την τοπική κοινωνία και αποφάσισε χωρίς αυτή για το τι θα γίνει στο οικόπεδο επί της Λεωφόρου Ηρακλείτου, πέριξ του οποίου υπάρχουν κατοικίες, επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, φαρμακεία, οπωροπωλεία, γραφεία, ιατρεία, σχολεία, μουσικά εργαστήρια κα. Το επιδιωκόμενο υπό του Δήμου έργο, θα υποβαθμίσει την περιοχή Πατήματος Χαλανδρίου και τις περιουσίες μας, θα βλάψει την υγεία μας, την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον.
Παράλληλα, προβαίνοντας σε αλλαγή χρήσης γης, η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου ενήργησε παράνομα, καταστρατηγώντας προυπάρχουσες διατάξεις Νόμων και αποφάσεις αρμόδιων Διοικητικών Οργάνων.
Καλούμε τον Δήμαρχο Χαλανδρίου να ακυρώσει άμεσα τα σχέδια για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ και χώρων στάθμευσης και εγκατάστασης Υπηρεσιών Καθαριότητας.
Θα είμαστε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε κάθε ενέργεια, που απειλεί την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΚΔΑΥ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΠΑΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!