Καταγγελία Δ. Πετρούπολης: Ναός προσπαθεί να αποσπάσει έκταση από το δημόσιο

Σε σοβαρές καταγγελίες, προχώρησε ο δήμαρχος Πετρούπολης Ευάγγελος Σίμος, αναφορικά με τη διεκδίκηση έκτασης στο Ποικίλον Όρος από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας σε βάρος του δημοσίου. Ο δήμαρχος, σε άρθρο του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, αναφέρεται και τις ενέργειες των Δήμων Πετρούπολης, Περιστερίου και Χαϊδαρίου, σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του, ο κ. Σίμος, σημειώνει:

Το πρόβλημα των διεκδικήσεων της λεγόμενης έκτασης «Πεύκα Βέρδη» από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες, τόσο ιδιοκτησιακά, όσο και σε επίπεδο χρήσεων γης, τον Δήμο Πετρούπολης τους όμορους Δήμους Περιστερίου, Χαϊδαρίου, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας επιχειρεί να αποσπάσει από το Δημόσιο μεγάλο τμήμα της έκτασης αυτής και ζητά να αναγνωρισθεί αποκλειστικός κύριος σε ένα μεγάλο τμήμα του, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Έχει υποβάλει ήδη στο Κτηματολόγιο δηλώσεις κυριότητας 7.200 στρεμμάτων στη Δυτική Αθήνα, από τα οποία 3.200, αδόμητα και δομημένα, βρίσκονται στην Πετρούπολη και τα υπόλοιπα 4.000 σε γειτονικούς μας δήμους. Έχει υποβάλει δε ενστάσεις και διεκδικεί 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι) και 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου. Διεκδικεί δηλαδή πλατείες, αθλητικά πάρκα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλους αθλητικούς και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης και ανήκουν σε εκατοντάδες κατοίκους της Δήμου μας, αμφισβητώντας ευθέως την κυριότητά τους.

Ο Ιερός Ναός, στις αγωγές στις οποίες έχει προχωρήσει στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών και ζητά να αναγνωρισθεί ως αποκλειστικός κύριος αδόμητης έκτασης επιφάνειας 60.472 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, ενώ στις αντίστοιχες κατά του Δήμου Περιστερίου διεκδικεί τις 33 συνολικά πλατείες του Δήμου. Οι αγωγές, μετά από δύο αναβολές και λόγω συνάφειας των θεμάτων, ορίστηκαν να εκδικασθούν στις 7 Φεβρουαρίου 2016.

Ως δημοτική αρχή, σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο υπουργείο Εσωτερικών, με τους νομικούς συμβούλους του κράτους, με τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας, του Κτηματολογίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών, πάντα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Μετά από κατά καιρούς πιέσεις που έχουμε ασκήσει, καταφέραμε η Κτηματική Υπηρεσία να υποβάλει δήλωση των διεκδικούμενων εκτάσεων στο Κτηματολόγιο και να γίνει επίσπευση της διαδικασίας σχετικά με την έκδοση της οριστικής απόφασης από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α -πρώην ΣΧΟΠ), με στόχο να σωθούν τα 100 αδόμητα στρέμματα της Αγ. Τριάδας ως δασικά αναδασωτέα.

Μετά από τη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Δήμος Πετρούπολης την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 με τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης, για το επίμαχο ζήτημα, αποφασίσθηκε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα και όλοι μαζί, οι πολίτες, οι φορείς, τα σωματεία, οι επιτροπές αγώνα, να διεκδικήσουμε να δοθεί οριστική πολιτική λύση στο μείζον αυτό θέμα (η ευθύνη βαρύνει αναδρομικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις) με νομοθετική ρύθμιση ή με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο. Πρέπει πάση θυσία να εκδιωχθούν οι καταπατητές της δημόσιας γης, να αποτραπεί η καταπάτηση και ιδιωτικοποίησή της και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας της περιοχής του Ποικίλου Όρους.

Αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό και να κατανοηθεί από κάθε έναν πολίτη είναι ότι όσο στο υπάρχον σύστημα το περιβάλλον αντιμετωπίζεται με γνώμονα το κέρδος και ως μέσο επιχειρηματικής δράσης, τόσο θα βρίσκουν τόπο διεκδικήσεις από ιδιώτες, σε άλση, σε κοινόχρηστους χώρους, με λίγα λόγια στην περιουσία του λαού σε όλη την Ελλάδα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΚΤΑΣΗ, ΝΑΟΣ, ΠΟΙΚΙΛΟΝ ΟΡΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!