Καταγγελία: Αποτυχία της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη και 400.000 ευρώ χαμένα

Την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη να φέρει εις πέρας το έργο ηλεκτροφωτισμού και αποξήλωσης του εναέριου δικτύου Αρναίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Όραμα Πολιτών», καλώντας τη διοίκηση του δήμου να μην εξοικειώνεται με την ανεπάρκειά της και να «κρατά χαμένα και θαμμένα στη γη» 400.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση του «Οράματος Πολιτών»:

Ακόμη μία αποτυχία της νέας Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αποτυχιών της. Αποτυχίες οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής και πλήττουν την εικόνα της και την ανάπτυξη της.

400.000 Ευρώ χαμένα και «θαμμένα στη γη» από τη νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη αναφορικά με τα έργα επέκτασης του ηλεκτροφωτισμού και της αποξήλωσης του εναερίου δικτύου της Αρναίας. 

Το πρώτο  έργο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με προϋπολογισμό 205.217 Ευρώ. Αφορούσε την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων  της Αρναίας, με  την επέκταση του ηλεκτροφωτισμού σε διάφορες περιφερειακές γειτονιές  του παραδοσιακού οικισμού με υπόγειο δίκτυο και τοποθέτηση μεταλλικών  ιστών και επιτοίχιων φωτιστικών. Τοποθετήθηκαν συνολικά  56 φωτιστικά με  μεταλλικούς ιστούς και 31 επιτοίχια φωτιστικά.

Το δεύτερο έργο, είχε ενταχθεί επίσης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με προϋπολογισμό 213.843 Ευρώ και περιελάμβανε την κατασκευή υπόγειου δικτύου χαμηλής τάσης από την ΔΕΗ και την αποξήλωση του εναερίου δικτύου της  σε αρκετές  περιοχές του παραδοσιακού οικισμού γύρω από τον κεντρικό ιστό της Αρναίας. Περιελάμβανε επίσης τη διευθέτηση όλων των παροχών των καταναλωτών σ’ αυτές τις γειτονίες από το υπόγειο δίκτυο. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής για 200 νέες παροχές και ως εκ τούτου 200 νέα σπίτια είναι έτοιμα να συνδεθούν  με τη ΔΕΗ  από το υπόγειο δίκτυο.

Η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την ολοκλήρωση των  απαιτούμενων εργασιών με την αποξήλωση του εναερίου δικτύου, αδυνατεί να προχωρήσει σ’ αυτές. Και αυτό γιατί υπολείπεται ακόμη η κατασκευή υπογείου δικτύου μόλις 50 μέτρων και η τοποθέτηση 3 επιτοίχιων φωτιστικών, κόστους μόλις 10.000 Ευρώ. Εργασίες που δεν περιλαμβανόταν στο φυσικό αντικείμενο της αρχικής σύμβασης,. Η νέα Δημοτική Αρχή εδώ και 3 χρόνια δυστυχώς δεν προχωρά στην εκτέλεση αυτών των εργασιών αδυνατώντας να κατανοήσει τη μέγιστη σημασία που έχει η απόδοση ενός έργου στην τοπική κοινωνία.

Είναι γνωστό ότι  η ΔΕΗ πρέπει να αποξηλώσει ενιαία το δίκτυο μιας περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι πριν την τελευταία φάση των δικών της εργασιών θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο φωτισμός και η τακτοποίηση των όποιων εκκρεμοτήτων από πλευράς Δήμου. Η ΔΕΗ οφείλει να διασφαλίσει ότι κατά την αποξήλωση του εναερίου δικτύου χαμηλής τάσης και των στύλων της ΔΕΗ, δεν θα  παραμείνει κανένας δημοτικός δρόμος σκοτεινός με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων και των περιουσιών των κατοίκων.

Η νέα Δημοτική Αρχή, απαξιώνοντας και το συγκεκριμένο έργο, επί 3 χρόνια αρνείται να εντάξει στον Προϋπολογισμό του Δήμου το απαιτούμενο ποσό των 10.000 Ευρώ, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με τις επιπρόσθετες εργασίες και αυτό το έργο να ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ούτε στον προϋπολογισμό του 2015, ούτε και στους προϋπολογισμούς των ετών 2016 και 2017 η νέα Δημοτική Αρχή δεν προέβλεψε αυτή τη δαπάνη, γεγονός που αποδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία της. Δεν μεριμνά, δεν ασχολείται, δε μπορεί να τα καταφέρει. Κινείται ερασιτεχνικά και  απαξιωτικά σε μια προσπάθεια που προηγήθηκε και βελτιώνει σημαντικά τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και την εικόνα ενός παραδοσιακού και ιστορικού οικισμού. Έτσι, ενώ έχουν δαπανηθεί πάνω από 400.000 Ευρώ για τα δύο αυτά έργα, η τοπική κοινωνία δεν απολαμβάνει κανένα όφελος μέχρι σήμερα.

Μ΄ αυτές τις δύο  συμπληρωματικές δράσεις η Αρναία αποκτά, σε ποσοστό της τάξης του 90%,  υπογειοποιημένο δίκτυο χαμηλής τάσης καθώς αυτά τα δύο έργα ενισχύουν και ολοκληρώνουν το μεγάλο έργο που ξεκίνησε το 2003 επί Δημαρχίας Γεωργίου Κατσιαμούρη με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τον Αύγουστο του 2011 και αφού πρώτα ολοκληρώσαμε και τις τελευταίες απαραίτητες υποδομές από πλευράς Δήμου προχωρήσαμε ως Δημοτική Αρχή στην αποξήλωση του εναερίου δικτύου χαμηλής τάσης και όλων των στύλων της ΔΕΗ  στο σύνολο του κεντρικού ιστού της Αρναίας

Η Αρναία από τότε αποτελεί τον μοναδικό οικισμό στην Ελλάδα, με τέτοια χαρακτηριστικά εξοπλισμού και  τέτοιες εγκαταστάσεις υπόγειας ηλεκτροδότησης. Αντίστοιχο εγχείρημα δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα.

Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή να δείξει επιτέλους στοιχειώδη ευαισθησία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη διαχείριση των αναπτυξιακών έργων της περιοχής μας καθώς η ανικανότητα και η αδιαφορία της στερούν  τους συμπολίτες αλλά και επισκέπτες του τόπου μας από τα οφέλη ενός έργου  πάνω από 400.000 ευρώ.  Η ανικανότητα να ολοκληρώσει μια αναπτυξιακή παρέμβαση, δαπανώντας από ίδιους πόρους  το ποσό των μόλις 10.000 ευρώ, ας μην την εξοικειώνει  με την ανεπάρκειά της.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΠΟΝΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]